Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Гонгадзе.RU

Росіяни знімають фільм про вбивство Гонгадзе. Автор — Ірина Чернова, співавтор фільму Андрія Кончаловського «Битва за Україну»
12 серпня, 00:00

До виходу в російський телеефір готується документальний фільм про вбивство Георгія Гонгадзе. Зйомки, які зараз тривають в Україні, викликали суперечливе враження у тих, хто вже потрапив у об’єктив російських телевізійників. Хто і на чиє замовлення знімає картину, чому росіяни зацікавилися українськими подіями більш ніж десятирічної давнини, і чи не причетний до процесу медіамагнат Віктор Пінчук, який небезуспішно намагається виправдати свого тестя Леоніда Кучму?

За непідтвердженою інформацією джерел «Телекритики», замовником фільму під робочою назвою «Вбивство, що змінило Україну» є нібито Всеросійська державна телерадіокомпанія (ВДТРК).

Як вдалося дізнатися самій «Телекритиці», випускає фільм MiraProduction. Автор — Ірина Чернова, співавтор сценарію скандально відомого фільму Андрія Кончаловського «Битва за Україну», — чи не тому його так активно крутили на пінчуковському СТБ та ICTV, що звинувачує в смерті журналіста виключно спецслужби? На сьогоднішній день для нового російського фільму про Гонгадзе вже записані інтерв’ю зі свідками і фігурантами справи. Зокрема, з екс-керівниками парламентських слідчих комісій Олександром Жиром та Григорієм Омельченком, журналістом Олегом Єльцовим.

Факт зйомок підтвердив народний депутат Григорій ОМЕЛЬЧЕНКО:

— Григорію Омеляновичу, у вас брали інтерв’ю російські журналісти стосовно справи Гонгадзе?

— Так, брали.

— Ви не відчули якоїсь упередженості в їхніх запитаннях?

— Я не знаю, що вони покажуть, але те, що я їм сказав, вказує на пряму причетність Леоніда Кучми до вбивства Гонгадзе. Крім того, я надав їм фотокопії доказів зі США, завірені нотаріально, фотознімки засобів, якими Мельниченко записував Кучму, мої депутатські запити, висновки слідчої комісії. Усі ці докази беззаперечно вказують на те, що Кучма — замовник вбивства, а Литвин — підбурювач. Мені самому цікаво, як вони подадуть. Цікаво також і те, що після візиту росіян мені зателефонували з ICTV з проханням взяти участь у такому ж фільмі про Гонгадзе. Але знаючи, кому належить цей канал, я запропонував їм влаштувати прямий ефір, куди б запросили мене, Рената Кузьміна, адвокатів Мирослави Гонгадзе і Леоніда Кучму. Зі зрозумілих причин вони відмовилися.

— А як російські телевізійники на вас вийшли?

— Мені зателефонував мій знайомий, відомий журналіст, мовляв, журналісти з Росії шукають контакти всіх, хто якимось чином причетний до справи Гонгадзе.

— Хто саме входив до знімальної групи?

— Була журналістка пані Ірина і оператор. Загалом, ви мене не дуже здивували своїми запитаннями. Мені — генералу-лейтенанту СБУ — відомо більше, ніж ви собі можете уявити. Нехай вони собі роблять свою справу, а ми будемо свою, і можливо, потім їх будемо викривати.

* * *

Далі про зйомки російського фільму ТК розповів розробник сайту «Україна Кримінальна» Олег ЄЛЬЦОВ:

— Які запитання вони вам ставили?

— Великої поваги вони в мене не викликали. Склалося враження, що вони просто набивали синхронів, із яких потім щось будуть ліпити, і в автора не було чіткого бачення того, що з цього вийде. Принаймні, це відчувалося за переліком досить неоковирних питань. Наприклад, про перевертнів у погонах і так далі. Взагалі, такі запитання ставлять студенти, вони здалися мені не дуже серйозними.

— А хто був у знімальній групі?

— Була журналістка, відома, Ірина... Прізвища не пам’ятаю.

— Ірина Чернова?

— Точно...

* * *

Далі «Телекритика» вийшла на автора фільму «Вбивство, що змінило Україну». Примітно, як Ірина ЧЕРНОВА відповіла на запитання про те, чи не намагається її картина певним чином виправдати Кучму, і чи дійсно фільм вийде на каналі «Росія». А втім, розмірковуйте самі:

— Ви знімаєте документальний фільм про справу Гонгадзе в Україні?

— Так.

— А для кого?

— Продакшн спочатку знімає для себе. Буває інколи, що відразу замовлення приходить. Є деякі теми, які ми пропонуємо нашим каналам, і вони відразу оформлюють з нами якісь стосунки. Є ситуації, коли ми просто відчуваємо, що цю тему потрібно зняти, що вона користуватиметься попитом — і ми її знімаємо. Тобто в цьому випадку — з темою Гонгадзе — це можна віднести до третього варіанту. Я просто відчуваю, що це треба! І що на це буде попит, тому що людям цікаво.

— Тобто ви знімаєте на перспективу?

— На свій страх і ризик. Поясню чому: тому що я працювала з компанією Кончаловського, з фондом Кончаловського. Займалася розробкою концепції, загалом, знімала всі інтерв’ю по Україні для фільму «Битва за Україну». А півтора роки тому ми розійшлися, оскільки там проект дуже сильно затягнувся, а я не можу себе дозволити такі тимчасові рамки. Але з огляду на те, що я все знімала, я перейнялася темою, я її знаю...

— А правда, що заздалегідь прохання зробити цей фільм виходило від ВДТРК, і до цього нібито причетний Дмитро Кисельов?

— Ні. Він до мене з приводу цього не звертався. Інша справа, що велика частина наших фільмів йде на каналі «Росія». Я розраховую, що і цей фільм демонструватиметься на каналі «Росія».

— Тобто, коли ефір — ще не відомо?

— Те, що ефір буде восени, — це очевидно. Тому що восени на каналах розпочинається новий сезон. Але я ще не зібрала матеріал, мені ще треба багато чого осмислити, тому що наразі в мене більше запитань, ніж відповідей.

— Яка концепція фільму? Про що він?

— В принципі, ні для кого не секрет, це вже очевидність, що історія, яка сталася з Гонгадзе, перевернула Україну, призвела до деяких необоротних наслідків — історичних і політичних. А найголовніше, що змінила ставлення України до Росії. Навіть не сама ця історія, а наслідки її змінили стосунки України з Росією.

— Я бачив інформацію на вашому сайті, що робоча назва фільму — «Вбивство, що змінило Україну».

— Так.

— А зараз ця інформація пропала, я не можу її знайти.

— Сайт знаходиться на реконструкції...

— Ви вже все зняли?

— Ні, ще продовжуватимемо.

— Кого ви вже знімали зі «спікерів», людей?..

— Ну, вам все потрібно розповісти! Ми знімаємо людей, які до справи причетні. Ми не знімаємо тих, хто з політичної точки зору веде порожні розмови — лише учасників цієї справи і свідків.

— А Леонід Кучма там фігурує якимось чином?

— Ви знаєте, відверто кажучи, ми його ще не знімали. Я залишила наостанок це питання. Найскладніші — Марчук, Кучма, Литвин — в мене наостанок. Тому що Литвин і Марчук вже відмовилися. Кучма — я теж не виключаю, що може відмовитися. І взагалі, з цілком зрозумілих причин.

— Тобто у вас немає гарантії, що Кучма погодиться?

— Немає. Але я все ж таки сподіваюся їх переконати. Литвин... Ну, я розумію, що вони бояться з категорії свідків перекочувати у категорію обвинувачених.

— Отже, ваша мета — гранично об’єктивний фільм? Без жодних акцентів...

— Ну а для чого тоді взагалі знімати? Зрозуміло, що ми не слідчий орган, доступу до матеріалів справи у нас немає, можемо спиратися лише на те, що нададуть адвокати і свідки, яких ми записуємо. Звичайно, ми не можемо бачити експертизи. Розставити якісь крапки над «і» не можемо. Але трохи підняти якусь завісу, скласти різні елементи, яких бракує, якісь питання — це ми можемо.

— Наші джерела повідомляють, що до вашого фільму може бути причетна людина, зацікавлена в тому, аби виправдати Леоніда Кучму...

— Розумієте, стосовно Кучми у мене, звичайно, є великі сумніви в тому, що він безпосередньо віддавав наказ про вбивство. Цього і плівки не підтверджують! Я, найголовніше, собі досі не можу відповісти на запитання: було це вбивство «під плівки» чи збіг обставин?..

Адже справа гучна! Ви пам’ятаєте, щоб у нас у країнах СНД десь судили президента? Нехай навіть колишнього! Ну, за винятком Киргизії, де вони його зловити не можуть. Такого взагалі немає. І у нас навіть на каналі такий сумнів, що «от зараз покажемо на цю тему, розповімо — це що, буде докір нам? Що, мовляв, а ми такого себе дозволити не можемо? Мається на увазі, Росія» (сміється. — ТК).

* * *

Останній дзвінок у своєму міні-розслідуванні ми зробили Дмитру КИСЕЛЬОВУ (за часів Кучми Дмитро був одним із топ-менеджерів ICTV, а нині він заступник гендиректора ВДТРК):

— Дмитре Костянтиновичу, за нашою інформацією, на ВДТРК восени вийде фільм про Гонгадзе, який знімає Ірина Чернова, «Міра-продакшн».

— Я про це не знаю нічого.

— За нашою інформацією, ВДТРК — замовник...

— ... (Пауза. — ТК) Просто не кожен фільм проходить через мене...

— Ви про це не чули нічого?

— (Нерозбірливо.) Я перший день як з відпустки вийшов...

* * *

Отже, можна передбачити, що саме до річниці смерті Гії Гонгадзе, у вересні цього року, в російському телеефірі відбудеться прем’єра нового документального фільму про ці трагічні події. Найімовірніше, після Росії фільм потрапить і на деякі наші телеканали. Адже не раніше осені може відбутися і суд над Леонідом Кучмою, чию справу не закрито, і обвинувачення з нього не зняті. Чи не виявиться фільм російського виробництва черговою спецоперацією — подібною до відомого фільму Чарльза Кловера «Піар», а також до вже згадуваної картини Андрія Кончаловського — ми, ймовірно, побачимо вже незабаром.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати