Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Іван МАЩЕНКО: «Телебачення — це як штрафний батальйон»

Днями свій 60-літній ювілей і 35-річчя творчої діяльності відзначив один із найдосвідченіших українських телевізійників
27 листопада, 00:00

Iван Гаврилович став свого часу наймолодшим у СРСР керівником Запорізької студії телебачення. Після 8 років роботи в Запоріжжі, коли ледь не щодня йому доводилося не тільки керувати студією, а й самому виходити в прямий ефір, Івана Мащенка запросили до Києва. Тут згодом він став директором програм Держтелерадіо УРСР, віце-президентом Національної телекомпанії України. Тепер займає пост заступника голови Держтелерадіо України, є членом Нацради з питань ТБ і РМ.

Звісно, визнає Іван Гаврилович, довгі роки над українським телебаченням, як і над усією країною, тяжіла цензура комуністичної партії. У цековських перестрахувальників інколи бували абсолютно непередбачені, неадекватні реакції на те, що знімали телевізійники. Усе це робило телебачення як засіб масової інформації значною мірою кривим дзеркалом. Але й сьогодні, продовжує Іван Мащенко, важко сказати, з якого боку на телебачення більший тиск: владні структури ніби змагаються в тому, хто дасть більше «цеу» телебаченню.

Іван Гаврилович бере участь у розробці нових законів про телебачення для незалежної України. Нині у Верховній Раді на розгляді перебувають кілька його проектів, у тому числі Закону про кабельне ТБ. Недавно вийшов перший том монографії Івана Мащенка «Телебачення de facto», всього ж він написав 15 книг із історії, теорії та практики телебачення.

«Легкого життя на телебаченні у нашій країні не було, немає й, мабуть, не буде. Це — як штрафний батальйон, де зараховується навіть не день за три, як у всій армії на війні, а день за п’ять!» — стверджує Мащенко.

Газета «День» поздоровляє Івана Гавриловича з ювілеєм і бажає йому не втрачати надії на світло в кінці довгого тунелю реформування нашого ТБ у напрямі до об’єктивності, політичної незаангажованості й високого рівня професіоналізму.

№228 27.11.98 «День»
При використанні наших публікацій посилання на газету обов'язкове. © «День»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати