Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Наші хлопці стоять на передовій, ми за них – тут»

14 жовтня на каналі «2+2» вийде в ефір двосерійний фільм «Гвардія-2». «День» побував на допрем’єрному показі
06 жовтня, 12:44
ФОТО НАДАНО КАНАЛОМ «2+2»

Телесеріал «Гвардія» режисера Олексія Шапарєва, прем’єра якого відбулася 23 травня 2015 року (символічно — у День героїв, коли згадують всіх тих, хто присвятив своє життя боротьбі за свободу України), практично одразу після появи на каналі «2+2» перших серій викликав чималий резонанс. Частина аудиторії відверто захоплювалася стрічкою, зокрема тим фактом, що в ній героїзують українських захисників, показують приклади мужності, самопожертви, патріотизму та готовності боротися з ворогом до кінця за перемогу у війні. Але було й чимало критиків, які закидали режисерові деякі технічні ляпи і в цілому називали картину пропагандистською — в негативному сенсі цього слова. Однак і поціновувачів, і критиків «Гвардія» 2015 року зачепила, гучно прозвучавши в медіапросторі. Нагадаємо, події серіалу розпочинаються під час Євромайдану, де герої опинилися по різні боки барикад: один — офіцер внутрішніх військ, інші — протестувальники, а коли почалась російська інтервенція в Україну, колишні противники опинилися в Нацгвардії. Різна, а подекуди конфліктна молодь має пройти школу справжнього бійця. В основі однієї з головних ліній конфлікту — чи зможуть кадрові військові та новобранці, які ще вчора були «ворогами», стати єдиною командою, здатною захистити свою країну? Змогли.

Фактично одразу після виходу чотирьохсерійної картини стало зрозуміло, що на глядачів чекає продовження цієї захоплюючої історії. І от днями канал «2+2» організував для журналістів допрем’єрний показ військово-патріотичної драми «Гвардія-2», присвяченої трагічним подіям 2014 року на Донбасі. Анонсується, що прем’єра стрічки відбудеться 14 жовтня (знову ж таки, символічно — у День захисника України) в ефірі «2+2», о 20.20.

«Гвардія-2» — це, безперечно, двосерійне продовження розпочатої й уже добре відомої глядачам історії про українських героїв. Але, розповідає режисер Олексій Шапарєв, стрічку можна також дивитись як нове, самостійне кіно. Йдеться вже не про молодих, непідготовлених гвардійців, а досвідчену розвідгрупу із колишніх добровольців, які захищають українські землі від російської агресії в найпекельніші дні протистояння на сході України. У картині дійсно ключові події фільму розгортаються навколо розвідгрупи на чолі з колишнім афганцем, котрий має позивний «Дід» (Олексій Горбунов). Вчорашні новобранці тут уже виступають у ролі професіональних розвідників і йдуть на нове завдання. У минулому — бізнесмен, чемпіонка зі стрільби, вчений-хімік, запорізький слюсар та доброволець із Криму стають досвідченими бійцями, які знають, що таке війна та біль утрати близьких друзів. За сюжетом, з’являється перевірена інформація про можливість повномасштабного вторгнення російських військ і підготовку кривавого теракту у прифронтовому місті, який готують окупанти. Аби запобігти диверсії, команда «Діда» вступає в битву. У ролях — Ахтем Сеїтаблаєв (Татарин), Дмитро Ступка (Дюк), Римма Зюбіна (мама Дюка), Олексій Тритенко (Комбат) та інші, яким вдалося розповісти цікаву історію про справжній героїзм, патріотизм, любов та мудрість. Власне, історію далеко не лише про військових, а взагалі про життя людей у зоні АТО. Або, як розповів режисер про свій творчих задум, — «показати війну... без війни».

— Я хотів цю частину історії про гвардійців зробити більш соціальною, з показом доль людей, їхнього внутрішнього світу. Звичайно, розповідаючи про військових, не міг оминути інших людей, які залишаються жити в зоні АТО. Тому паралельно з «лінією війни» ми ведемо «лінію кохання», зокрема історію про стареньке подружжя із Донбасу, їхні переживання за себе та країну, — розповів «Дню» режисер картини Олексій ШАПАРЄВ. — Глядач, який дивився першу частину, легше орієнтуватиметься в передісторіях головних героїв. Але загалом це повноцінна окрема картина. У «Гвардії-2» ми показуємо героїв, котрі воюють понад рік. Вони вже багато чого, на відміну від історії першої частини, навчилися. Тут уже все серйозно, і, повірте, далеко не ура-патріотизм в основі їхньої позиції щодо війни та ворога. Нас після першої частини багато критикували... але якщо завжди реагувати на неконструктивну критику, то просто не буде часу займатися роботою. Я ціную лише конструктивну критику, але її може дати вузьке коло профі в кіно. Так, внаслідок певних чинників, зокрема різних технічних моментів, у нас були деякі недопрацювання. Але загалом критика, яку ми відчули після першого сезону — то були просто емоційні випади, — подобається чи не подобається. Більшість українців полюбили картину. І це показали рейтинги та реакція. Власне, саме тому зараз пропонуємо продовження.

З великими позитивними емоціями, які навіть не намагався приховати, після картини залишився генеральний продюсер каналу «2+2» Максим КРИВИЦЬКИЙ.

— Для нас це особливий проект, знаковий і далеко не прохідний, — ділиться враженнями Максим Кривицький. — Повірте, його було нам важко знімати як емоційно, так і технічно. Це проект нашої справи, він показує наше ставлення до подій на Донбасі, нашу лінію поведінки. Знаєте, ми обіцяли його зробити і дотримали свого слова. Щодо рейтингів, то щонайменше хотіли б мати ту аудиторію, яка дивилася першу частину «Гвардії». Показники тоді були дуже непогані. Зараз наш канал на злеті — рейтинги ростуть. А такий фільм, як «Гвардія-2», сподіваюся, особливо «вистрелить». Принаймні, ми б цього дуже хотіли. Знаєте, це насправді хороше кіно, де українських захисників показують справжніми героями. Саме так потрібно діяти на ТБ. Ми не боїмося слова «пропаганда». Наші хлопці стоять на передовій, ми за них — тут. Якщо хтось вбачає поганий сенс у героїзації наших військових, пропаганді української сильної армії... то це їхні проблеми. А ми й надалі будемо наших захисників показувати справжніми героями. До речі, після перезапуску каналу наші рейтинги зросли більш ніж на 30%. І це дає нам змогу планувати своє майбутнє, зокрема, запускати в роботу нові серіали. І зараз ми в процесі зйомок одразу трьох серіалів. Які саме — повідомимо вже незабаром.

— Ми з вами кожен день переживаємо таку кількість значних потрясінь, що навіть не встигаємо проаналізувати ці події. Я хочу нагадати, що сьогоднішнє мирне представлення проходить завдяки тим хлопцям, які на передовій роблять неймовірні речі, захищаючи нас. Все, що ви побачили в цій картині, це реально відбувається в нашому з вами житті, Звісно, деякі речі в картині ми показали більш емоційно, а деякі — більш художньо, проте всі історії зібрані з вуст реальних учасників подій, — зазначила після показу картини продюсер каналу «2+2» Оксана ЯНКО-КОВАЛЕНКО. — Всі присутні побачили, що у каналу «2+2» однозначна позиція щодо подій, які відбуваються на сході України. Ми так бачимо, ми так відчуваємо, ми так розуміємо... І я ще раз хочу нагадати: у щоденній метушні ми не повинні забувати про те, що відбувається, і про хлопців, які боронять країну.

Фільм «Гвардія-2» знято за підтримки Національної гвардії України продюсерським центром Praktika Production на замовлення телеканала «2+2». Прем’єра військово-патріотичної драми «Гвардія-2» відбудеться на телеканалі «2+2» у День захисника України, в суботу, 14 жовтня, о 20.20.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати