Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про... вбрання балерин

09 березня, 19:31

У дуже ранньому дитинстві, ще до того, як захотіла стати художницею, я мріяла бути балериною... За маминими словами, якщо треба було мене тимчасово залишити без уваги, варто було лише знайти по телевізору балет і всадити мене на диван. І я сиділа, як зачарована, роздивляючись балерин та їхнє надзвичайне вбрання.

Тож ця коротка розповідь буде саме про вбрання балерин. Адже 12 березня — День народження балетної пачки. Цього дня 1832 року в балеті Жана Шнейцхоффера «Сільфида» глядачі вперше побачили новий фасон спідниці для балету.

Цікаво, що до цього балерини танцювали у звичайному нарядному вбранні та навіть на підборах. Згодом, звісно, одяг «полегшувався» завдяки модним трендам, наприклад, захопленням античністю. Підбори замінили сандалії, а сукні з корсетами — легкі, але довгі сукні із завищеною талією. Втім «пачка», яку глядачі побачили на балерині Марії Тальйоні, зчинила фурор і переворот у балетній моді. Це була пишна багатошарова спідниця, створена за ескізами Ежена Ламі. Вона була аж надто коротка, як на ті часи, що обурило багатьох — як самих балерин, так і публіку. Але це не завадило «пачці» «заволодіти» балетною модою. І хоча сучасні «пачки» зовсім не схожі на найпершу багатошарову спідницю, вони усі сягають корінням цього історичного березневого дня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати