Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Приглушити Євромайдан

Журналісти «5-го каналу» переконані: їх свідомо вимикають із ефіру в регіонах
16 грудня, 10:00
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Розпочалося все з сайту. Із 30 листопада «5 канал» потерпав від DDoS-атак (атака за допомогою заражених вірусами комп’ютерів по всьому світу, які за командою кіберзлочинця починають масово «заходити» на вказаний сайт. — Авт.). За інформацією телеканалу, спочатку зловмисники використовували роботів із заражених комп’ютерів, які фізично знаходилися за кордоном. Задля безперервної роботи веб-порталу системні адміністратори блокували зарубіжний трафік, тому сайт бачили лише в Україні та Східній Європі. Безперервні DDoS-атаки на сайт «5-го каналу» призвели до його блокування — минулого тижня редакція не могла оновлювати веб-сторінку та інформувати своїх користувачів. Посилення атак відбулося ввечері 6 грудня. Наразі сайт відновив роботу, там же можна спостерігати за ефірним мовленням.

Проте суто механічними атаками справа не закінчилася. 9 грудня у прямому ефірі програми «Час. Підсумки дня» ведуча «5-го каналу» Вікторія Сюмар заявила: «Тітушки... намагалися проникнути на територію заводу «Ленінська кузня», де розміщений офіс «5-го каналу». Там десь близько двох десятків молодиків. Кажуть, що хочуть захищати наш канал. Частина з них напідпитку». Журналістка також повідомила, що це вже не перший візит характерних осіб, і що редакція викликала міліцію й очікує на наряд. Приблизно через годину ведучий Роман Чайка оприлюднив інформацію: «5 канал» перейшов на посилений режим охорони. Міліція вже на території заводу».

Коли ж атаки та залякування не досягли бажаного результату, проти «5-го каналу» розгорнули боротьбу за уже відомим в Україні сценарієм — вилучення з кабельних мереж. Про це повідомляє «Телекритика» із посиланням на генерального продюсера телеканалу, народного депутата Юрія Стеця. За його словами, трансляція недоступна глядачам деяких районів Києва та у Івано-Франківській області. Редакція пообіцяла зібрати та оприлюднити детальну інформацію про відключення сигналу. На «5-му каналі» підозрюють, що до ситуації можуть мати стосунок провайдери «Зеонбуд», «Воля» та «Тріолан». Проте, як повідомляє «Телекритика», спеціаліст зі зв’язків із громадськістю компанії «Воля» Катерина Ляхова повідомляє, що співробітники кабельної мережі провели перевірку своїх технічних дирекцій у всіх містах України і не виявили проблем із трансляцією.

— Ці відімкнення системні, і потрібно розібратися, від кого це залежить, — коментує для «Дня» ведуча «5-го каналу» Вікторія СЮМАР. — Зрозуміло, для чого відмикається Івано-Франківська область, яка зараз активно готується до поїздок у Київ. Мета таких речей абсолютно очевидна — завадити мобілізації людей завдяки припиненню інформуванню про те, що зараз відбувається в епіцентрі подій. За цими подіями зараз спостерігає уся Україна і світ, зрештою. Тому журналістам потрібно продовжувати працювати і максимально використовувати ті джерела донесення інформації, які зараз існують, як-от Facebook. Особисто я намагаюся все, що я спостерігаю чи дізнаюся розповсюджувати у соціальних мережах — це осередки, які поки найбільше захищені. Водночас, я сподіваюся, що ці відімкнення каналу, які є очевидним тиском на незалежне ЗМІ, опозиція буде вимагати розслідувати, для того, щоб ми мали хоч якісь прецеденти покарання винних. Влада, на жаль, діє дуже примітивно, пробуючи усунути проблему у звичний для себе спосіб.

Усі поточні новини редакція сайту викладає в соцмережі. Ефір каналу, як і прямі трансляції відбуваються через Google, тому доступні у наявному становищі сайту.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати