Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Що буде з "Білим папугою"?

29 серпня, 00:00

В українському телеефірі на різних каналах демонструється велика кількість передач з фірмовим логотипом REN-TV. Це й авторські програми Ельдара Рязанова, й "До та після..." Володимира Молчанова, й "Щоб пам'ятали" Леоніда Філатова, та багато інших. Усіх їх об'єднує почуття смаку, неагресивність і, не боюся цього немодного сьогодні слова, інтелігентність. Але особливий успіх випав на долю ще одного проекту компанії "REN-TV" - передачу "Білий папуга" з Юрієм Нікуліним, що її часто показують цими днями, і, на жаль, з дуже сумного приводу.

Тому, коли до Києва на пару днів для переговорів з телекомпанією СТБ прилетів Дмитро Лісневський, генеральний директор REN-TV, першою темою в нашій з ним розмові стала подальша доля "Білого папуги".

- Чи збережеться "Білий папуга" після смерті Юрія Нікуліна?

- Ми розгублені, ми не знаємо. Зняли з ефіру всі програми, поставили шість фільмів за участю Нікуліна, а також рязановські "Шість вечорів з Юрієм Нікуліним".

Пішов голова клубу "Білий папуга". Іншого такого немає. І ми не знаємо як вчинити. З одного боку, клуб залишився, є його члени, відомі, улюблені актори, режисери, гумористи, є відлагоджена технологія зйомки програми. З іншого - замінити Нікуліна не може ніхто.

Потрібно, аби минув деякий час, ущух біль. Сьогодні думати про це складно.

- Дмитре, чим викликаний ваш сьогоднішній приїзд до Києва?

- З Нового року ми працюємо не лише як студія-виробник телепрограм. Тепер у нас є свій канал мовлення, й ми не тільки продаємо свої програми, а активно формуємо мережу. А якщо ми стали комерційним каналом, то я попередив своїх партнерів - багато регіональних телекомпаній, яким раніше віддавав нашу продукцію безкоштовно: через півроку за неї доведеться платити. Ці півроку ми давали на те, аби компанії підготувалися, дістали гроші, аби не постраждав їхній ефір. Півроку минули. А наші партнери з українського боку, мережа УНІКА, почали просити відстрочити час платежів. Я зрозумів, що у них проблеми з фінансами й приїхав до Києва шукати надійніших партнерів. Ведемо переговори з президентом телекомпанії СТБ Миколою Княжицьким. Мережа, яку за короткий час створила СТБ, за ідеєю дуже скидається на нашу. Мені подобається, як заявила про себе ТРК СТБ: і за духом, і за підходом, подобаються люди, які тут працюють.

- Як би ви самі визначили стиль програм REN-TV та його спрямування?

- Наш канал орієнтований на соціально-активну аудиторію віком від 18 до 40 років. Є кілька суб'єктивних критеріїв, на які ми спираємося. Перше: передача повинна бути цікавою. І друге: ми намагаємось не межі несмаку. Телебачення - це процес, якщо відверто, дещо вульгарний. Попсовий. Ми намагаємось привнести в нього елементи смаку, доброго тону, нормальної мови - прості, здавалося б, речі, але важкі для реалізації.

Наприклад, ми самі себе поставили в жорсткі рямці: ми, взагалі, не показуємо української естради. Хоча, з погляду бізнесу, це абсурд, адже естрада - це одна з найприбутковіших статей комерційного каналу. Але в результаті ми виграємо. Не сьогодні, то завтра. Бо наше "ні!" робить канал привабливим для багатьох людей, які стомилися від "кліпового" мислення, від цих нездар - безголосих "зірок", що б'ються в конвульсіях.

REN-TV об'єднало навколо себе московську інтелігенцію, стало своєрідним клубом людей з певними моральними рисами. Хоча ми вчасно зупинилися. Комерційне телебачення не може собі дозволити бути надто...

- Надто інтелігентним?

- Тотально інтелігентним. Хочете "мильних опер"? Будуть "мильні опери". Шварцнеггера? Еротики? Прошу. Обличчя каналу розмивається, і це незворотний процес. На жаль.

- Крім відомих ваших телепрограм з маркою REN-TV, які нові передачі ви плануєте передавати своїм партнерам в Україні?

- З нових - щоденне ток-шоу з Сергієм Корзуном. В Україні його, мабуть, не знають, а в Москві він дуже відомий журналіст, один із творців радіостанції "Відлуння Москви". Його проект називається "За й проти". Це - діалог, суперечка з гостем передачі, відомою особистістю на цікаву для всіх тему. Тривають покази програми Рязанова, Молчанова, Філатова.

Я, до речі, здивований, побачивши в програмі СТБ багато культурологічних програм: балет, живопис. У нас вони теж були. Ще півроку тому...

- Ви не переглядали, які з українських програм ви хотіли б узяти для показу на REN-TV?

- Не розкриватиму поки що всі карти. Але в Латвії ми знайшли телепрограму, яка, сподіваюся, з успіхом піде й у Росії.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати