Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Штучний інтелект на допомогу

17 травня відзначається Всесвітній день інформаційного суспільства
18 травня, 13:44
ФОТО REUTERS

Передісторія цієї дати така: 1969 року, щоб відзначити заснування Міжнародного союзу електрозв’язку та підписання Першої міжнародної телеграфної конвенції 1865 року, було започатковано Всесвітній день телекомунікацій, який припадав на 17 травня.

У листопаді 2005 року Всесвітній саміт з питань інформаційного суспільства закликав Генеральну Асамблею ООН проголосити 17 травня Всесвітнім днем інформаційного суспільства. Так пропонували акцентувати увагу на важливості інформаційно-комунікаційних технологій, формуванні й розвитку інформаційного суспільства. Генасамблея ООН ухвалила відповідну резолюцію в березні 2006 року.

А вже у листопаді 2006 року Повноважна конференція Міжнародного союзу електрозв’язку (до речі, зараз він є спеціалізованим агентством ООН) постановила відзначати обидва свята 17 травня — як Всесвітній день телекомунікацій та інформаційного суспільства.

В інтернеті можна прочитати зауваження, що резолюції Генеральної Асамблеї ООН мають статус вищий, ніж рішення конференцій МСЕ, тому правильніше казати — День інформаційного суспільства. Водночас на самому сайті ООН 17 травня вітають зі Всесвітнім днем телекомунікацій та інформаційного суспільства. Така вже особливість інформаційного суспільства — безліч строкатих даних, у чомусь коректних, у чомусь — ні. І головний виклик для нас, хто живе в цю добу, — у горах сміття знаходити потрібну інформацію, вміти її аналізувати і сприймати критично. А ще ми всі можемо допомогти інформаційному суспільству, якщо будемо продукувати якомога менше інформаційного мотлоху, скажімо, в соцмережах.

«Думати — найважча робота», — казав Генрі Форд. Сьогодні особливо важливо навчитися думати, щоб нас не витіснив штучний інтелект. Між іншим, тема Всесвітнього дня телекомунікацій та інформаційного суспільства цього року стосується забезпечення позитивного впливу штучного інтелекту на всіх. Зараз у Женеві потужні уми зібрались на всесвітній саміт «Штучний інтелект на благо»: вони обговорюють перспективи того, як за допомогою ШІ досягнути цілей сталого розвитку ООН до 2030 року. Ну, а ми просто вітаємо вас із цією датою. Якщо ви читаєте «День», значить, умієте вибирати якісну інформацію.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати