Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Судилище триває

Чергове засідання у справі Миколи Семени відбудеться 22 травня
12 травня, 14:12
ФОТО ВАЛЕРІЯ БАЛАЯНА

Підконтрольний Кремлю Залізничний районний суд Сімферополя протягом засідання 10 травня допитав двох свідків і перейшов до вивчення матеріалів по справі Миколи Семени — кримського журналіста, багаторічного (до моменту окупації) власкора «Дня», позаштатного автора проекту «Радіо Свобода» «Крим. Реалії».

Під час вивчення матеріалів, зокрема, з’ясувалося, що оперативні дані на Миколу Семену, крім свідка Сергія Мєшкового, надав журналіст Олег Крючков, якого не згадували раніше і який працює наразі в анексованому Криму на російські ЗМІ. Наступне засідання призначено на 22 травня. На ньому планують завершити вивчення матеріалів справи і допитати експерта ФСБ, який давав висновок.

Нагадаємо, 7 грудня слідчий в окупованому Криму пред’явив журналісту Миколі Семені звинувачення в остаточній редакції у кримінальному злочині, передбаченому частиною 2 статті 280.1. Кримінального кодексу Росії «Публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації». Кримінальна справа, складена слідчими, має шість томів. Семена наполягає, що не винуватий, стверджуючи, що статус Криму був і залишається спірним, і що він має право відкрито висловлювати свою думку. Якщо Семену визнають винним, йому загрожує до п’яти років тюремного ув’язнення.

«Обвинувачі закінчили допитувати своїх квазісвідків і приступили до бубнежу письмових доказів», — так оцінює судове засідання адвокат Миколи Семени Олександр ПОПКОВ. Також він додав: «У кримських судах виведений новий вид свідків — громадських (мається на увазі підручних) помічників ФСБ, які самі вирішують, на які запитання будуть відповідати. Одна юна особа до того в раж увійшла, відмовляючись при підтримці суду відповідати захиснику, що в підсумку і держобвинувачу «прилетіло». Судді аж довелося на льоту перебудовуватися і роз’яснювати: мовляв, нерукопотисному адвокату можна не відповідати, а ось вельмишановному прокурору треба».

«Я підтримую контакт з Миколою Семеною, — розказав «Дню» Володимир ПРИТУЛА, керівник веб-платформи «Крим.Реалії», — і знаю, що морально йому дуже важко, але він відчуває підтримку і українських колег-журналістів, і кримськотатарського народу, що постійно підкреслює. Він продовжує скаржитися на стан здоров’я, йому потрібно лікування, це важливий момент. Але я захоплююсь його духом, він готовий до випробувань. В цю неділю, 14 травня, буде 68-й день народження Семени, і хочеться, щоб якомога більша кількість людей написали йому і побажали здоров’я і моральних сил. Зараз єдине, що ми можемо для нього зробити — це бути солідарними і максимально привертати увагу до цієї справи. Адже вона безпрецедентна по суті — людину судять за слова. Він на той час брав участь у всесвітній дискусії щодо Криму, і висловлювався саме в її рамках. Навіть в умовах нормально функціонуючого російського законодавства він не мав би бути підсудним, всі мають право висловлювати свою думку. Також треба пам’ятати, що приводом для переслідувань Семени стали дії його колишніх колег, які колись називали себе журналістами, — Сергія Мєшкового і Олега Крючкова, які написали доноси на Миколу. Тому журналістській спільноті, і українській, і міжнародній, треба підтримувати його зараз, щоб показати позицію».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати