Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Тарас Шевченко — у телеформаті

Для українських школярів навчальний рік розпочнеться з уроку про Кобзаря
02 вересня, 10:30
ФОТО З САЙТА TEACHER.AT.UA

2 вересня, о 9-й годині ранку, Перший Національний канал покаже Всеукраїнський Шевченківський урок, присвячений 200-річному ювілею від дня народження Кобзаря, який відзначатиметься наступного року. У ролі лектора виступить відомий шевченкознавець, заступник директора Інституту літератури ім. Т. Шевченка НАН України Сергій Гальченко. Захід, на який запрошено школярів 10—11 класів кількох київських шкіл, відбудеться в аудиторії ім. М. Максимовича у Головному корпусі КНУ ім. Т. Шевченка. Повтор програми можна буде подивитися о 14.15 того ж дня.

З ініціативою проведення Шевченківського уроку виступило Міністерство освіти і науки і Благодійний фонд «Велика родина». Їхню пропозицію підтримав Президент України, який, зокрема, у відповідному розпорядженні зобов’язав місцеві адміністрації забезпечити організацію перегляду телеуроку учнями загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів. Нагадаємо, що раніше указом Президента 2014 рік в Україні було оголошено Роком Тараса Шевченка.

— Не думаю, що наше завдання полягає в тому, щоб нав’язувати учням якийсь конкретний погляд на Шевченка, — зауважив у коментарі «Дню» президент благодійного фонду «Велика Родина» Юрій РУБАН. — Ми прагнемо спонукати їх сформувати своє особисте ставлення до цієї постаті. Адже кожне покоління українців читало Шевченка на свій лад: сучасники сприймали його по-своєму, в зовсім іншому світлі постав Шевченко у роки Української революції 1917—1921 років або ж у період Другої світової війни. Практично по-новому відкриваємо Кобзаря сьогодні ми. Дітям потрібно сказати: подивіться, який Шевченко цікавий, скільки в ньому глибини, подумайте над тим, як ви його відчуваєте, що він може сказати вам — новій генерації, поколінню Інтернету і соціальних мереж, спробуйте вступити в діалог зі справжнім генієм. Офіційний, стереотипний образ Шевченка («дядько в кожусі» або «революціонер-демократ») залишається актуальним саме тому, що ми лінуємося думати власною головою — простіше повірити в одну із шаблонних картинок, які нам пропонують.

За словами Сергія Рубана, телеурок відбудеться в сучасному форматі — з використанням інфографіки, фото й відеоматеріалів, архівів.

— Цільова аудиторія телеуроку — школярі старших класів, — відзначив Юрій Рубан. — Утім, я переконаний, що подивитися його буде цікаво не лише школярам та шанувальникам творчості Шевченка, а й українцям, які захоплюються рідною історією, літературою та культурою.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати