Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Трагедії можна було уникнути

15 липня, 15:03
НА ФОТО — ЖУРНАЛІСТИ ВИВЧАЮТЬ КОПІЇ ОПРИЛЮДНЕНОГО СЕРОМ ДЖОНОМ ЧИЛКОТОМ РОЗСЛІДУВАННЯ ПРО УЧАСТЬ ВЕЛИКОБРИТАНІЇ В ІРАКСЬКІЙ КАМПАНІЇ 2003—2009 РОКІВ / ФОТО РЕЙТЕР

Комісія для розслідування причин початку війни в Іраку була створена в 2003 році. Вона діє незалежно від уряду країни, слідство щодо дій влади в процесі підготовки і прийняття геополітичних рішень тривало сім років і активно висвітлювалося в медіа.

Доповідь її очільника Джона Чилкота у п’ять разів більша за «Війни і миру» Льва Толстого: вона займає 12 томів і містить 2,6 млн слів. Документи публікуються без цензури і скорочень. Наголошується, що політика щодо Іраку будувалася на неперевірених відомостей і оцінках. Ірак зовсім не уявляв, як стверджувалося тоді, загрози, а відомості про нібито зброю масового ураження, що була у Саддама Хусейна, були неперевіреними.

У доповіді комісії йдеться, що британський уряд недооцінив наслідки вторгнення в Ірак і відправив свої війська в країну без підтримки більшості членів Ради Безпеки ООН. У доповіді також наголошується, що рішення прем’єр-міністра Тоні Блера надіслати війська для участі в цій операції було одним з найбільш спірних моментів у зовнішній політиці країни за останні 50 років.

За шість років війни в Іраку було вбито 179 британських солдатів і десятки тисяч цивільних осіб (дані про втрати серед мирного населення істотно відрізняються). У рамках розслідування обставин участі країни у війні в Іраку депутати мають намір ініціювати судове переслідування щодо Блера.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати