Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Власні сюжети – найцінніші»

Павло ПАЛАМАРЧУК — про фоторік під знаком карантину і участь у фотоконкурсі «Дня»
25 вересня, 11:31

Триває прийом робіт на вже ХХІІ Міжнародний фотоконкурс «Дня» — наш «антидот» від суспільного стресу, зневіри і тривоги, яких, на жаль, цьогоріч немало. Ми отримуємо та ще очікуємо знімків від профі та любителів з різних куточків країни. Серед них      — і наш позаштатний кореспондент зі Львова, багаторічний учасник фотоконкурсу Павло Паламарчук.

Ми поговорили з ним про враження від фотороку-2020 та очікування від прийдешньої фотовиставки «Дня».

Як минає твій фоторік? Які зйомки запам’яталися і чому?

— Цей рік, напевно, як і для всіх фотографів, минає під темою карантину та пандемії коронавірусу. Це щось таке нове, з чим сучасне населення планети ще досі не зіштовхувалося. Тому, зйомки пов’язані із цією темою, запам’яталися найбільше. Наприклад було цікаво знімати Вербну неділю і Великдень в умовах жорсткого карантину саме у Львові, де багато людей ходять до храмів. Це було щось нове, коли острах бути зараженим коронавірусом межує із почуттям віри. Також запам’ятається зйомка у Луцьку терориста, який захопив автобус із заручниками.

Наскільки карантин змінив ритм життя і роботи? За якими світлинами виникло бажання «полювати»?

— Якщо в перший місяць карантину роботи було через край, адже багатьом були цікаві світлини, як проходить карантин, то потім роботи практично не стало. Інформпростір перенаситився майже однаковими картинками із карантину з різних міст світу. Але все ж таки за можливості виходив із дому вишукувати щось цікаве, таке, чого не можна було побачити в інших містах. Щоправда, в більшості випадків, просто милувався порожніми вулицями міста.

Дехто з фотолюбителів принципово не сприймає «маскове життя» і не знімає його, вишукуючи інші сюжети. Як ти до цього ставишся?

— Тема «маскового життя» перш за все цікава для документальних фотографів, фоторепортажників і стріт фотографів. Гадаю, ті що ігнорують цю тему, роблять це перш за все через свою позицію щодо карантину, н віри в коронавірус чи внутрішнього протесту проти дій влади у цій ситуації. Адже загалом ігнорувати все це, що відбувається, — це упускати унікальну можливість зафіксувати першу за багато десятиліть пандемію і реакцію на неї людства. Але власні сюжети теж потрібно завжди вишукувати, вони найцінніші.

ВЕРБА І БОГ ДОПОМОЖЕ...

Які настрої у фото зараз домінують — з твоїх спостережень за колегами, власною добіркою фото?

— Мені важко говорити про настрої у фото, адже більше знімаю фоторепортажі. А там настрої залежать від події. І моє середовище складається теж із таких колег, які цим займаються. Звісно, що кожен ще знімає власні якісь проєкти — і з таких хотів би відзначити Євгена Малолєтку з його шикарною серією робіт про боротьбу із коронавірусом в Україні.

Як ставишся до фотоконкурсу «Дня», який цьогоріч відбувається уже 22-й раз? Які, можливо, його світлини закарбувалися у пам’яті? Яких світлин чекаєш від фотоконкурсу-2020? Які плануєш надіслати сам?

— Фотоконкурс «Дня» — це по суті єдиний фотоконкурс в Україні, де можна візуально побачити підсумки року в нашій країні в дійсно класних світлинах. І це дуже круто! А ще дуже приємно, що ці світлини виставляються не лише в Києві, а й мандрують різними містами України, охоплюючи таким чином велику аудиторію глядачів. Найбільше в пам’яті закарбувалися світлини із Революції Гідності і перших років війни на сході України. За час незалежності нашої країни ми багато пережили, але з таким неприємним досвідом зіштовхнулися вперше... І багато фоторепортерів професійно передали у світлинах ці події.

КАРАНТИННИЙ КРЕАТИВ

Думаю, що у фотоконкурсі цього року домінуючою темою буде тема карантину і пандемії. Це все ж таки зачепило всіх. Сам теж планую на цю тему надіслати кілька світлин і один свій іронічно-саркастичний фотопроєкт, пов’язаний із впровадженням тотального карантину.


УМОВИ КОНКУРСУ

НОМІНАЦІЇ

1. Український світ

2. Політика

3. Фото з історією

4. Світ очима дітей

(до 18 років, участь для дітей безкоштовна)

* Зарахування фотографій до певної номінації здійснює журі конкурсу.

Три прості кроки для участі:

1. Зробіть внесок у розмірі 200 грн* (він спрямований на покриття організаційних витрат: друк з метою відбору робіт, оформлення)

2. Заповніть онлайн-анкету учасника

3. Додайте конкурсні світлини в електронному вигляді та копію квитанції про оплату внеску

*Для економії ваших коштів на друк кожної світлини у форматі A3 ми започаткували загальний внесок і беремо на себе цей обов’язок.

Способи оплати внеску:

• Картами VISA, MasterCard в інтернет-магазині «Дня» (зробити скриншот екрану завершеної операції оплати в системі «Platon»);

• Через будь-яке банківське відділення або інтернет-банкінг (квитанція з реквізитами)

• У редакції газети «День» за адресою м. Київ, проспект Перемоги, 121д (заздалегідь зателефонуйте та домовтеся про візит!)

Реквізити

• Одержувач: ТОВ «Українська прес-група»

• Код одержувача (ЗКПО): 24249388

• р/р: UA32 3808 0500 0000 0026 0074 78064 у АТ «Райффайзен Банк «Аваль»

• МФО: 380805,

• ІПН:  242493826548

• Ім’я платника: вкажіть ваші прізвище, ім’я, по батькові

• Призначення платежу: Внесок для участі в 22-му фотоконкурсі газети «День»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати