Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

За «Телетріумф» змагатимуться 52 телекомпанії

30 червня, 00:00
МАЛЮНОК IГОРЯ ЛУК’ЯНЧЕНКА

Днями збіг термін подання конкурсних робіт на здобуття премії Національної ради України з питань телебачення й радіомовлення «Телетріумф» за 2005 рік, церемонія нагородження лауреатів якої відбудеться в 20-х числах серпня. У зв’язку з цим «День» поставив кілька запитань заступнику голови Національної ради Ігорю КУРУСУ.

— Перш за все, хотілося б дізнатися, скільки робіт було подано цього року на конкурс, який телепродукт представлений найкращим чином?

— Узагалі подали 256 заявок від 52 телекомпаній-претендентів. Найбільше заявок по номінації «Краща регіональна програма» — 34. Але, якщо говорити по жанрових номінаціях, то найбільше заявок у номінації «Розважальна програма» — 26.

— А наскільки, на вашу думку, кількісний та якісний склад конкурсних робіт відбиває тенденції розвитку українського ТБ?

— Я вважаю, що не відбиває, через те що кількість заявок, поданих на здобуття премії, відбиває активність чи пасивність того чи іншого директора телерадіокомпанії. Гадаю, що чим довше премія «Телетріумф» існуватиме, тим більше буде заявок. Хоча... найбільше заявок подали центральні телеканали. Це — постійна тенденція, в них є більше продукції, яку вони можуть показати, а в регіональних телекомпаній, відповідно, менше продукту, який можна продемонструвати й розраховувати на перемогу.

— Минулого року церемонію нагородження премією «Телетріумф» уперше було проведено не в Києві, а в одному з регіонів, а саме в Запоріжжі. Чому було вирішено повернутися до столиці?

— Ми провели дуже багато дискусій з цього приводу й вирішили, що практика проведення церемонії в інших містах може бути пов’язана з певними проблемами. Ідеться, скажімо, про проблеми з заїздом учасників, із забезпеченням необхідним найбільш шанованих людей — персон, які б могли підняти престиж цієї премії. Через це ми все-таки повернулися до того, що «Телетріумф» треба проводити в Києві. Хоча, коли ми обговорювали місце проведення «Телетріумфу», то йшлося навіть про Батурин, Чигирин — тобто подумували про те, щоб «піти» по козацьких столицях. Але, якщо говорити про технологічні питання, то ми не зможемо зробити там гарну, професійну телевізійну картинку. І знову ж таки виникає дуже багато проблем із приїздом учасників до місця проведення цієї акції.

— До речі, а хто саме забезпечуватиме «картинку»? І взагалі — які видозміни порівняно з попередніми конкурсами відбулися?

— Показувати премію буде «1+1», і на ньому, звичайно, лежить завдання «зробити картинку», тобто ми домовилися, що він повністю відповідає за телеверсію. Щодо видозмін — їх небагато, вони не суттєві, але можна говорити про видозміни в організації підготовки й проведення — ми робимо все для того, щоб інформація була максимально відкритою.

— А чи збільшилася кількість номінацій цього року?

— Кількість номінацій зменшилася, оскільки ми вилучили дві номінації — «Кращий актор» і «Краща актриса». Тобто минулого року була 21 номінація, зараз — 19. А от номінантів порівняно з минулим роком більше. Зокрема тому, що, як ми знаємо, в минулорічному фестивалі не брали участь деякі центральні телеканали. І ми не мали такої організаційної підтримки з боку індустрії, яку ми маємо сьогодні, — фактично минулого року ми проводили церемонію виключно силами Національної ради.

— Ви вже згадували на початку про регіональні телекомпанії. Хотілося б дізнатися — яким цього року є співвідношення телепрограм національних та регіональних телеканалів? З чим виходять останні на «Телетріумф»? Чи братимуть вони участь у загальних конкурсах, чи для них відведена одна-єдина номінація «Краща регіональна програма»?

— Регіональні канали беруть участь у всіх номінаціях (і в загальних, і в окремій). Щоб ви краще уявляли собі ситуацію: загальна кількість претендентів — 52 компанії, з них загальнонаціональних — 12. Тобто 40 компаній — регіональні.

— Хотілося б також дізнатися, якою є доля премії «Радіотріумф», проведення якої свого часу ініціювала Національна рада України з питань телебачення й радіомовлення?

— Ми намагаємося її запустити, й зараз навіть спілкуємося з радійниками, щоб вони підтримали нас у цьому. Поки що нічого суттєвого більш сказати не можу...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати