Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Зимова філософія

Фото Юрія Калиняка цінне насамперед художністю і водночас вражає глибиною
31 грудня, 12:20
«ГУЦУЛЬСЬКЕ ХАЙКУ» / ФОТО ЮРІЯ КАЛИНЯКА

Щедра на сніг цьогорічна зима може подарувати талановитим фотохудожникам безліч прекрасних тем для творчого вираження — у цьому переконаний львівський фотограф Юрій КАЛИНЯК, робота якого — «Гуцульське хайку» — зачарувала сотні відвідувачів Фотовиставки «День-2012», які у жовтні цього року завітали в столичний Музей сучасного мистецтва. За результатами народного голосування, робота увійшла в десятку кращих. Також фото отримало спеціальний приз від партнера конкурсу — компанії VITIS GROUP. За словами автора, фотографія стала результатом «полювання» на хуторі Ходівському Путильського району Чернівецької області.

«Пригадую, як напередодні Покрови, у другій декаді жовтня 2009-го, після сильного дощу на хуторі неочікувано випав сніг — землю вмить укрило майже на 10 сантиметрів сніговою ковдрою, — розповідає Юрій Калиняк. — Здивувавшись примхам природи, я схопив фотоапарат і вибіг за хутір із надією упіймати кілька цікавих кадрів. Інтуїція не зрадила. Фотографуючи природу, помітив, як на пасовиську бігав красивий чорний кінь. Чомусь захотілося непомітно за ним «полювати». Певно, злякавшись снігу, тварина наївно заховалася під деревом. І доки кінь так незворушно стояв, вдалося камерою фотоапарата впіймати кілька непоганих кадрів. У «Гуцульському хайку» мене самого вразила з одного боку простота та лаконічність змісту, а з другого — філософський підтекст, справжня художність сюжету».

У розмові з «Днем» Юрій Калиняк зізнався, що в художніх фотографіях, яким він наразі присвячує свою творчість, передусім цінує можливість показати простими сюжетами філософську глибину звучання. І «Гуцульське хайку» — підтвердження цього. Хоча ще кілька років тому фотограф більше випробовував себе не в художніх, а в репортажних знімках, кращі з яких упродовж останніх п’яти років надсилав для участі у Фотоконкурсі «Дня», де у 2007 році за роботу «Попередження. Техногенна аварія в с. Ожидів (Львівська область)» був нагороджений Гран-прі конкурсу!

«В Україні престижних фотоконкурсів, де можуть гідно оцінити рівень роботи фотомитців, практично немає. Конкурс «Дня» — чи не найавторитетніший, адже в ньому беруть участь сотні світлин найкращих фотографів країни. І головне, що ці роботи фахово оцінюють члени журі, — розповів Юрій Калиняк. — Перемігши в 2007 році в конкурсі «Дня», я поступово прийшов до зміни творчого напряму, перейшовши від журналістського фото до художнього. Адже цей жанр дає можливість, здавалося б, у простих сюжетах буденної реальності показати справжню філософію людського життя».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати