Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Королівський рояль

Студенти і педагоги Київського інституту музики імені Р. Глієра тепер зможуть грати на унікальному Steinway & Sons
16 грудня, 10:23

Рояль, виготовлений легендарною фірмою, на якому любив грати «Король королів піаністів», володар 25 премій «Греммі» Володимир Горовиць, віднині зазвучить у нашій столиці. Власником прекрасного Steinway & Sons із унікальним звуком став колектив Київського інституту музики ім. Р. Глієра, а молоді піаністи і педагоги тепер матимуть можливість грати на інструменті-мрії.

— Роялів у Горовиця було кілька, і саме на інструментах знаної у світі фірми «Стейнвей» він любив грати і навіть возив із їх собою на гастролі, — нагадав Юрій ЗІЛЬБЕРМАН, генеральний директор Міжнародного конкурсу молодих піаністів пам’яті Володимира Горовиця, проректор Київського інституту музики ім. Р.Глієра. — У 1933 році, коли Горовиць одружувався, йому «Стейнвей» подарувала перший рояль, а потім, упродовж життя, Володимир Самойлович сам купував інструменти цієї фірми, вважаючи, що це королівський інструмент для піаністів. До речі, на 100-річчя компанії знаменитому музикантові знову від фірми «Стейнвей» подарували рояль... Steinway & Sons (Стейнвей і Сини) — відома фортепіанна фірма США, яка існує з 1853 року й понині.

Ми дуже хотіли купити інструмент саме цієї фірми, але розуміли, що це дуже дорого. Ціна рояля — 4,5 млн грн, а ми буквально випросили у Київської міськадміністрації 3 млн 200 тис. (таку суму нам виділила керівник Департаменту культури КМДА Діана Попова). І ми почали переговори з українсько-британським підприємством «Комора», яке займається звуковим обладнанням та інструментами. Домовилися, що вони нам продадуть новий рояль «Стейнвей» дешевше — за 3 200, але на цей крок вони пішли тільки тому, що ми проводимо Міжнародний конкурс молодих піаністів пам’яті Володимира Горовиця, а це пам’ять про видатного музиканта і реклама.

Рояль Steinway & Sons — дивовижний за якістю, і думаю, що на сьогодні це кращий рояль в Україні! До речі, нещодавно композитор Ігор Крутой подарував інструмент «Стейнвей» Кіровоградському музучилищу, але він гірший за наш.

Сьогодні можна порадіти, що купили інструмент дешевше, хоча довелося пройти кілька важких кіл, пов’язаних із тендером, який ми оголосили ще наприкінці жовтня і стикнулися з недосконалістю нашого законодавства. Річ у тім, що будь-яка людина, яка має новий рояль, може написати скаргу — навіщо їм «Стейнвей», якщо я можу запропонувати рояль... фабрики «Червоний жовтень». А будь-яка скарга призупиняє тендер на два тижні! І таких «атак» у нас було кілька... Згідно з законом, ми не можемо написати, що хочемо тільки «Стейнвей», бо в заявці потрібно дописувати або його аналог... Ми навіть не знаємо, хто писав на нас скарги в Антимонопольний комітет. До речі, бюджетні гроші виділяються не в січні-лютому, а вони з’являються через 6-9 місяців. Час минав, а інструмент не купувався... але тепер усі перешкоди пройдено, і ми можемо зітхнути вільно — рояль уже доставлено в Інститут музики. За процедурою, комісія прийняла інструмент, підписала акт, і лише тоді перераховуються гроші. Знаєте, коли привезли «Стейнвей», то збіглися всі студенти і викладачі інституту. Почали грати, і кожен музикант не міг відірватися від нього — звук божественний!        

До речі, в нашому інституті тепер є два прекрасні інструменти — «Ямаха» (ручної роботи — це гранд від уряду Японії) і «Стейнвей».

Хочу поділитися ще однією чудовою новиною: Київрада виділила нам 12,4 млн грн, і наступного тижня ми отримаємо вже 9 нових роялів! І нарешті закриємо багато проблем, які не вирішувалися роками. Наші студенти зараз грають не на інструментах, а на «дровах» — роялях, які були куплені 50-60 років тому. Хочу сказати величезне спасибі керівництву мерії, що думають про майбутнє, допомагаючи в придбанні музичних інструментів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати