Найсмачніший спогад дитинства
Мус-десерт фруктовий, рибний і м’яснийМої батьки були дуже гостинними. Чи не кожної неділі до нас приходили татові колеги — з дружинами і дітьми. Пригадую, що чоловіки завжди грали в шахи, жінки — в лото, а ми, малі, совалися між ними і дуже-дуже чекали, коли ж подаватимуть обід. Пригадую, він завжди був пишний і смачний — з численними гарячими й холодними закусками, смачними першою та другою стравами і обов’язково з десертом.
Цікаво, що мої батьки та їхні товариші гуртом не тільки розважалися, але й накривали стіл. Не знаю, як господині домовлялися, але кожна приходила зі своїм пакунком. Хтось приносив салати, а тітка Віра (я це точно пам’ятаю) завжди брала з собою добре замаринований оселедець, форшмак чи холодець, а ще — неперевершений торт «Наполеон». Тітка Рая частувала товариство смачними сибірськими пельменями чи варениками з сиром або картоплею з грибами. А тітка Галя добре зналася на кавказькій кухні, і з її пакунків ми діставали долму, люля-кебаб, лобіо, чахохбілі... Багато чого готувала й моя мама. Але особливо мені смакував її мус із журавлини — ніжний, блідо-рожевий, розлитий у невагомі і напівпрозорі порцелянові горнятка... Мрія!
Похвалюся: змалечку любила готувати. І першою моєю самостійно приготовленою стравою став саме журавлинний мус, який я спішно приготувала, коли батьки пішли на останній кіносеанс у щойно відкритий у Львові кінотеатр «Мир», аби почастувати їх після повернення...
Вже згодом, через дуже багато років, дізналася, що мус — десерт французької кухні (від фр. mousse — піна). Але для мене він так і залишився маминим і найсмачнішим у світі. Готую їх тепер різні — і фруктові, і м’ясні, і рибні. Але досі особливо смакує журавлинний. Зберегла й мамині горнятка.
На жаль, тепер уже ніколи не зберу того гарного товариства з оточення батьків — «иных уж нет, а те — далече». Але свою 87-річну маму на свята обов’язково частую мусом — як вона всіх нас колись...
Мус із журавлини
Інгредієнти: журавлина — 1 склянка, вода — 3,5 склянки, манка — 4 ст. ложки, цукор — 3/4 склянки.
Журавлину покласти у каструльку, додати півсклянки перевареної води, розім’яти дерев’яним пестиком і відтиснути через марлю. Отриманий сік поставити у холодильник. Вичавки залити трьома склянками води, прокип’ятити 5 хв., процідити і на цьому відварі варити 20 хв. манну крупу. Засипати цукор та ще раз все закип’ятити і зняти з вогню. Дати вистигнути, додати раніше приготовлений сік і збити у міксері до густої піни. Коли маса збільшиться в об’ємі вдвічі, розкласти по формочках і поставити у холодильник.
Мус із малини
Інгредієнти: малина — 1 кг, вода — 3 склянки, манка — 4 ст. л. (з чубом), цукор — 3/4 склянки.
Процедура приготування мусу з малини та сама, що й мусу з журавлини.
Мус із шипшини
Інгредієнти: шипшина сушена — 50 г, лимонна кислота — 1 г, желатин — 30 г, цукор — 160 г, вода — 800 мл.
Шипшину подрібнити, залити кип’ятком і тримати під кришкою 12 годин. Процідити, додати цукор, попередньо замочений желатин і лимонну кислоту. Добре перемішати, довести до кипіння. Охолодити, збити міксером до густої однорідної маси, розкласти по формочках і поставити на 2 год. у холодильник.
Мус із манго з білим сиром
Інгредієнти: манго — 1 шт., лимонний сік — 2 ст. л., сир — 50 г, желатин — 4 г, яйце (білок) — 1 шт., ківі — 1 шт., сік із половини апельсина, кілька листочків свіжої м’яти.
Манго очистити від шкірки і подрібнити до стану пюре. Додати сир, попередньо замочений желатин і збитий у гарну піну білок. Добре перемішати міксером. Розкласти по формочках і поставити у холодильник. Перед подачею на стіл прикрасити шматочками ківі й листочками м’яти.
Мус із лосося
Інгредієнти: лосось (сирий) — 400 г, сметана — 200 мл, яйце (білок) — 3 шт., сіль, мелений перець і сушений кріп — за смаком.
Змішати всі інгредієнти міксером до стану пюре. Розкласти по формочках і запікати у попередньо розігрітій до 180 градусів духовці 20 хвилин. Дати вистигнути. Прикрасити листям салату. Згодяться й оливки та скибочки лимона. Замість соусу можна подати майонез. Ліпше — домашній.
Мус із м’яса курчати
Інгредієнти: курча вагою до 800 г, нежирна шинка — 150 г, вершкове масло — 100 г, сметана — 1/2 склянки, зварені круто яйця — 3 шт., лимон — 1 шт., чорний мелений перець, сіль і подрібнений мускатний горіх — за смаком.
Курча розрізати на чотири частини, посолити і тушкувати у невеликій кількості води. М’ясо відділити від кісток і пропустити через м’ясорубку разом із шинкою. Добре збити фарш міксером, поступово додаючи сметану, попередньо розтерті жовтки, збите до кремоподібної маси масло, лимонний сік, цедру і спеції. Мусом наповнити форми і перекинути на тарелю. Покласти довкола кожної «гірки» покраяні кубиками білки з яєць, кружальця квашених огірків, шматочки помідорів і маслини.