Страви з країни фараонів
Багато овочів, спецій та... рис, без якого не обходиться жодне застілля, а ще — неймовірні солодощі пропонує гурманам єгипетська кухня
Продовжуємо говорити про кулінарну екзотику. Тільки якщо минулого разу ми шукали незвичайне в європейській кухні, то сьогодні наша розмова — про країну, яка не належить до поля європейської культури, а саме про Єгипет та його кулінарні традиції.
Єгипетські, як і більшість східних страв, надзвичайно насичені різноманітними приправами, спеціями. М’ясо в єгипетській кухні не домінує, хоча м’ясні страви теж є. Тут ви зустрінете багато тюркських назв: шашлик-кебаб, шаурма, кюфта, пастрама, чорба.
У єгипетській кухні переважає тушкування, варіння, багато овочевих салатів і сирих овочів. Зазвичай салати складаються як із сирих, так і з варених овочів, або ж — їхні суміші. Примітно, що в єгипетській кухні деякі страви можуть готуватися без води у власному соку чи з додаванням олії.
Єгиптяни полюбляють бобові страви, а без рису практично не обходиться жодне застілля.
Якщо говорити про єгипетські десерти, то вибір їх чималий. Тут і тістечка зі шарованого тіста з медом та горіхами, мигдалем та сиропом, і пиріжки із сирною начинкою, і десерт із тіста з манною крупою, замочений у меді та посипаний фундуком. А ще — локшина, запечена з цукром, медом і горіхами, солодка малахабіджа — молочний рис із трояндовою олією, горіхами й фісташками, рулет із тіста філо з горіхами й медом.
У єгипетській кухні є також страва, яку можуть взяти на замітку господині, котрі із зацікавленістю готуються до масляної. Це млинці з начинками із яєць та різноманітних фруктів (яблук, абрикосів тощо), кремів.
Щоб зрозуміти особливості єгипетської кухні, спробуємо приготувати деякі її страви, користуючись рецептами з книжки «Восточная кухня» Маарифа Садека, яка нещодавно вийшла друком у видавництві «Ранок».
♦ САЛАТ ПО-ЄГИПЕТСЬКИ
Інгредієнти: 200 г бананів, 200 г кореня селери, 200 г яблук, 100 г моркви, 150 г відвареного курячого м’яса, 1 невеличкий гіркий перець, олія, рублені горіхи, зелень та сіль за смаком.
Приготування: банани, селеру, яблуко, моркву промити, очистити і нарізати соломкою. Перець очистити від насіння і нарізати тонкими кільцями. Підготовлені продукти викласти шарами в салатник або ж у шкурки від бананів, посипати подрібненими м’ясом курки та горіхами, заправити олією, сіллю, прикрасити зеленню.
♦ РИБА БАРАБУЛЬКА ПО-АЛЕКСАНДРІЙСЬКИ
Інгредієнти: 800 г барабульки, 400 г помідорів, 100 г олії, 20 г зелені петрушки, 20 г сухарів, часник та сіль за смаком, борошно для панірування.
Приготування: очистити помідори від шкірки й насіння, розрізати кожен на чотири частини і варити на слабкому вогні в олії, приправленій потовченими сіллю з нарізаною петрушкою. Рибу обваляти у борошні та обсмажити на олії. Половину приготовлених помідорів покласти на тарілку, зверху викласти рибу, покрити помідорами, які залишилися, посипати сухарями, нарізаною петрушкою та підрум’янити в духовці.
♦ БАКЛАЖАНИ ПО-ЄГИПЕТСЬКИ
Інгредієнти: 4 баклажани, 100 г олії, 80 г моркви, 100 г кореня селери, 200 г помідорів, 100 г цибулі, 50 г сиру, 3-4 зубчика часнику, зелень петрушки та сіль за смаком.
Приготування: баклажани розрізати навпіл та обережно відділити ножем м’якоть від шкірки. Цибулю нарізати кубиками, трішки підсмажити на олії, потім додати дрібно нарізані часник та моркву, відварений і натертий на велику тертушку корінь селери, м’якоть баклажанів, нарізані кубиками помідори. Все посолити і ретельно перемішати. Отриманим овочевим фаршем наповнити половинки баклажанів і розкласти їх на помащене олією деко в духовці. Верх посипати дрібно нарізаною зеленню, а потім — натертим на великій тертушці сиром. Запікати при середній температурі 20 хвилин.
І ще декілька рецептів поза книжкою Маарифа Садика, які, на мій смак, теж варті уваги наших читачів.
♦ ПЛОВ ПО-ЄГИПЕТСЬКИ
Інгредієнти: 50 г рису, 20 г вершкового масла, цибулина, 10 г курячої печінки, 20 г шинки, 30 г грибів, 100 г бульйону, сіль, перець за смаком.
Приготування: обсмажений (без олії) відварений рис, нарізану скибочками та притушену з маслом курячу печінку, нарізану кубиками варену шинку і нарізані скибочками свіжі гриби перемішують, заливають гарячим бульйоном чи водою, доводять до кипіння, солять і тушать під кришкою в духовці 15-18 хв.
♦ БАНАНОВИЙ САЛАТ
Інгредієнти: 50 г селери, 50 г бананів, 50 г яблук, 20 г листків салату, 50 г майонезу, 20 г свіжих помідорів.
Приготування: очищений і нарізаний соломкою корінь селери, нарізані шматочками банани, кубиками — яблука перемішують, заправляють майонезом, у який потім додають дрібно нарізані свіжі помідори. Подають страву в бананових шкірках, прикрасивши листками салату.
♦ САЛАТ ІЗ ЧОРНИЦІ З АПЕЛЬСИНОМ
Інгредієнти на 4 порції: 6 апельсинів, 3 чашки чорниці, 8 свіжих гілочок лаванди.
Для безе: 2 яєчні білки, півстакана цукру, 1 чайна ложка свіжих квітів лаванди.
Приготування: нарізати апельсини тоненькими скибками і розкласти колом на тарілці, всередину викласти безе (збиті з цукром і лавандою яєчні білки), а на нього — ягоди чорниці, прикрасити гілочками лаванди. Можна приготувати й просте безе без лаванди.