Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

0:0... на користь України

Відповідь на російські газові «страшилки»
02 березня, 00:00

Нагадаємо, що Україна практично ніяк не відреагувала на пропозиції, привезені головою російської Держдуми Сергієм Наришкіним. У відплату нам спробували показати, кажучи футбольною мовою, навіть не жовту, а червону картку. Мовляв, тепер ми на повну потужність запустимо «Південний потік» і повністю позбавимо Україну транзитного потенціалу. «Якщо Росія обіцяє «нуль» кубометрів транзиту газу через нашу ГТС після введення в експлуатацію і виходу на проектну потужність газопроводу «Південний потік», то ми можемо сміливо пообіцяти «нуль» кубометрів імпорту російського газу», — упевнений директор Центру «Номос» Михайло Гончар. За його словами, в Канаді та США вже почали реалізацію 13 проектів із будівництва заводів по зріджуванню газу загальною потужністю 176 мільярдів кубометрів на рік. У Європі ведеться будівництво терміналів з прийому зрідженого газу. І ще раніше, ніж російський підводний газопровід вступить в дію, Україна зможе качати для своїх потреб газ із Європи. Отже, «Південний потік», за допомогою якого Україну погрожують позбавити статусу транзитера, за словами Гончара, є не більше ніж «страшилкою».

У січні 2012 року «Газпром» експортував 18,4 мільярда кубометрів газу, що на 9% нижче рівня січня минулого року, наголошується в огляді російського мінекономрозвитку. Причому це зниження сталося за рахунок СНД і, головним чином, України, на частку якої припадає близько 60% усіх постачань російського газу в ці країни. У першому місяці 2012 року наша країна скоротила споживання російського газу на 3,6 мільярда кубометрів. Україна, за словами голови Мінтопвугілля, має намір утримувати такий тренд і надалі, понизивши закупівлі російського газу до 27 мільярдів кубометрів. У результаті виручка «Газпрому» скоротиться на 3%. Не потішать «Газпром» і результати перемовин про спільне використання підземних сховищ газу, що ведуться «Нафтогазом України» з європейськими компаніями.

Цікаво, що нинішня, в цілому майже нейтральна, позиція Європи стосовно російських «потоків» може істотно змінитися. І сигнали про це йдуть, хоч як це дивно, саме з Росії. Заступник директора Інституту країн СНД Володимир Жарихін зауважує: «Якщо закрити транзит через Україну, тоді з’являться два нові транзитні монополісти — Німеччина та Болгарія, і вони також сукатимуть мотузки з оточуючих».

Схоже, що саме таке розуміння демонструє Європейський банк реконструкції та розвитку, який ще недавно натякав на те, що не кредитуватиме реконструкцію української ГТС доти, доки не стане зрозуміло, який об’єм газу гарантує прокачувати цим маршрутом «Газпром». «ЄБРР не відмовляється допомогти Україні в питанні модернізації її газотранспортної системи на умовах, закріплених Меморандумом про взаєморозуміння, який був підписаний Європейським Союзом, Європейським інвестиційним банком, Всесвітнім банком, Європейським банком реконструкції та розвитку й Україною. Серед вимог Меморандуму, зокрема, реформування газового сектору та всеосяжна реструктуризація НАК «Нафтогаз України», — заявив директор ЄБРР в Україні Андре Куусвек. Кредит, як наголошується в його повідомленні, «може бути виділено до кінця 2012 року за умови, що українська влада зробить реальні кроки для здійснення узгоджених реформ».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати