Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Аксіоми і теореми

05 лютого, 00:00

На своїй першій в цьому році прес-конференції Президент України Леонід Кучма зробив кілька вагомих заяв. Зокрема, він висловив переконання у тому, що коаліційний уряд на чолі з Віктором Януковичем працюватиме аж до президентських виборів 2004 року, — існуватиме, вважає Президент, і парламентська більшість, хоча, можливо, й у дещо іншій конфігурації (тобто до нинішньої приєднається ще хтось). Леонід Кучма також висловив невдоволення темпами реалізації політичної реформи і повідомив, що змушений зробити наступний крок — внести у Верховну Раду свій проект змін до Конституції, розроблений з урахуванням пропозицій учених, урядовців, депутатів тощо. За словами Президента, він із цим «не баритиметься». На думку Леоніда Кучми, було б доцільно також дізнатися, що думає з цього приводу народ, тобто провести з цього питання плебісцит.

ПОЛІТИЧНА РЕФОРМА

Чому, на думку Президента, парламентська більшість не виявляє активності у здійсненні ініційованої ним п’ять місяців тому політичної реформи (на відміну, до речі, від опозиції, яка, як відомо, наполягає на розгляді законопроектів щодо переходу на пропорційну виборчу систему, зміни системи влади тощо)? Відповідаючи на це запитання «Дня», глава держави піддав критиці опозиційні варіанти змін до Основного Закону і став на захист більшості, представники ряду фракцій якої вже подали, за його словами, зокрема, новий законопроект про вибори на пропорційній основі. «Я не знаю деталей, — сказав Леонід Кучма, — однак думаю, що вони враховували досвід Європи». Водночас, визнавши існування в українському парламенті реальної опозиції, глава держави навіть зауважив, що в цьому сенсі Україна на пострадянському просторі виглядає чи не найдемократичніше. Президент також сказав, що не змінив своєї думки щодо необхідності законодавчого забезпечення функціонування більшості у Верховній Раді, однак підкреслив, що у відповідному законі мають бути чітко окреслені права, обов’язки і відповідальність не лише більшості, але й опозиції. «Це також європейські правила гри, — відзначив Президент, — давайте грати за ними».

ЕКОНОМІКА

Чимало уваги Президент приділив аналізу економічної ситуації. 2002 рік став, за його характеристикою, роком продовження економічного зростання. Проте продовжились і структурні деформації, не зменшився податковий тиск на громадян і т.ін. Торік були відсутні, продовжив глава держави, прогнозування і співпраця між урядом та Національним банком. Занепокоєння викликає кредитна політика НБУ, — вона, за виразом Президента, неадекватна сучасним потребам економіки. Окреме питання — виконання держбюджету. У минулому році воно, констатував Л.Кучма, найгірше за кілька останніх років. Бюджет-2002 недоодержав 5,5 млрд. грн., його виконано на 86%. Близько 35 млрд. знаходиться, наголосив Президент, у тіньовому обігу, тому найголовнішим завданням глава держави вважає детінізацію вітчизняної економіки.

«СХІД — ЗАХІД»

Київський саміт лідерів СНД засвідчив, за словами Президента України, що можливості Співдружності ще не вичерпані. «Якби всі були одностайні в тому, що потрібно перейти від політичних питань до економічних, це було б позитивним явищем на пострадянському просторі», — зауважив Л.Кучма. «Україна використовує лише 10% можливостей загального ринку СНД», — відзначив Президент, підкресливши, що «ми не маємо ані морального, ані економічного, ані політичного права втрачати такі можливості: ці ніші швидко заповнюються іншими». Тому головною своєю як голови Ради лідерів держав Співдружності метою Леонід Кучма вважає переведення відносин у рамках СНД в економічну площину. «Наше завдання, — наголосив він також, — довести до логічного завершення те, на чому Україна наполягала впродовж усіх цих років — створення у межах Співдружності зони вільної торгівлі».

Головним підсумком року Росії в Україні має, на думку Л.Кучми, стати руйнування економічних бар’єрів, а підписання угоди про українсько-російський державний кордон Президент України назвав найбільшою політичною перемогою з часів підписання (31 травня 1997 року. — Ред. ) широкомасштабного двостороннього договору.

Чи не свідчить усе це, зокрема, про наміри керівництва держави відхилитися від задекларованого курсу на євроінтеграцію? «Європейський шлях розвитку — це аксіома», — відповів, спростовуючи таке припущення, Президент. Проте, по-перше, «Європі потрібна не слабка, а економічно сильна Україна», а по-друге, хіба питання щодо вступу нашої держави до Євросоюзу вже стоїть на порядку денному? До цього, на переконання Л.Кучми, ще років з десять.

Несподівано жорсткою виявилася оцінка глави держави ситуації, що склалася внаслідок застосування до України санкцій FATF. «Я не сприймаю закиди на адресу FATF, — заявив Президент, — ми винні на сто відсотків». Про те, що так може статися, нас, нагадав Л.Кучма, попереджали за два роки. Відтак потрібно, переконаний глава держави, не з моральної, економічної проблеми робити політичну, а терміново вносити у вітчизняне законодавство зміни відповідно із вимогами FATF. Такий крок, на думку Президента, парламент неодмінно мусить зробити на цьому тижні.

Загалом перша у 2003 році (і вже третя в новому прес-центрі президентської Адміністрації) прес-конференція глави держави тривала більше ніж півтори години, — Президент відповів на майже два десятки запитань. За підрахунками кореспондента агентства Інтерфакс-Україна, у прес-конференції взяли участь близько 90 журналістів вітчизняних та зарубіжних ЗМІ, на ній працювали 17 телекамер.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати