Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Анатолiй МАТВIЄНКО: «Над коаліцією навис дамоклів меч»

15 вересня, 00:00

Країна вже пережила створення двох коаліцій, але от якраз із третьою може й не вийти. Такий апологет широкої коаліції, як Анатолій Матвієнко, вчора заявив, що «Наша Україна» не виключає можливості свого переходу в... опозицію. «Днів десять максимум — це той термін, за який повинні визначитися суб’єкти антикризової коаліції. Якщо цього не буде зроблено, це свідомий відступ від підписаного Універсалу, і ми тоді будемо вимушені перейти в опозицію», — заявив він.

При цьому парламентарій не виключив, що антикризова коаліція затягує процес розширення. «Різновекторні заяви, які звучать у Москві, в Польщі, в Криниці — не знаю, що нас чекає в Брюсселі, — свідчать про те, що хтось не хоче дотримуватися слова, — сказав Анатолій Матвієнко, додавши: — Соціалісти та комуністи тримають там (у коаліції. — Ред. ) золоту акцію і зараз у Партії регіонів підбирають перебіжчиків, щоб це нівелювати». Усі ці процеси, уточнив Матвієнко, непокоять «Нашу Україну». «Як бачимо, над створенням широкої коаліції, а також і над усією політичною Україною знову навис дамоклів меч і чи зможе його хтось прибрати, поки що не відомо», — зазначив депутат.

Йому вторить голова політвиконкому «Нашої України» Микола Катеринчук. Він переконаний, що, перебуваючи в опозиції, «Наша Україна» буде набагато впливовішою, ніж у коаліції. Він також упевнений, що переговори закінчаться для «Нашої України» «однозначно чимось поганим». «Адже ніхто не відміняв партійного рішення про невступ до коаліції з ПР, СПУ та КПУ, проте воно ігнорується. І це завдає удару по партії, її іміджу й рейтингу. Після вступу в коаліцію подальший розвиток «Нашої України» опиниться під великим запитанням», — пояснив він.

На всі ці заяви в Партії регіонів реагують більш, ніж спокійно. «Я би радив Матвієнку та загалом «Нашій Україні» не нервувати. Хочу нагадати, що це не ми приєднуємося до «Нашої України», а «Наша Україна» приєднується до антикризової коаліції», — сказав у кулуарах негласний «спікер» регіоналів Євген Кушнарьов. За його словами, кілька днів тривала робота над новою редакцією коаліційної угоди. «Вони («Наша Україна». — Ред. ) висунули свої зауваження, їх дуже багато, і вони суперечать цьому тексту, який ми свого часу затвердили», — сказав регіонал. — Саме через це Партія регіонів попросила декілька днів для вивчення нової редакції коаліційної угоди».

Лідер комуністів Петро Симоненко у свою чергу категорично звинуватив у затягненні переговорів «Нашу Україну» та скористався нагодою ще раз піддати сумніву створення широкої коаліції як такої. І лише соціалісти закликають не драматизувати ситуації.

Складається враження, що коаліція національної єдності вже особливо не потрібна ні регіоналам, ні нашоукраїнцям, ні тим паче комуністам. Утім, сьогоднішній день повинен багато чого прояснити. Саме сьогодні має відбутися засідання робочої групи зі створення коаліції, якщо, звісно, його вкотре не перенесуть.

ДО РЕЧІ

Як свідчать результати опитування, проведеного 2—7 вересня 2006 року фахівцями Інституту соціальної та політичної психології АПН України, загалом 39,4% опитаних висловилися на користь створення широкої коаліції, 37% — проти, завагалися з відповіддю 15,1%, байдужі — 8,4%. Опитування показало, що формування нової коаліції підтримують більше половини жителів східних (57,4%) і південних (51,6%) областей. Водночас у західному та центральному регіоні, відповідно, 51,5% і 46,9% опитаних проти такого варіанту розвитку подій, передає Інтерфакс-Україна. Опитування проводили в рамках програми «Моніторинг суспільно-політичної ситуації в Україні». Опитані 1263 респонденти в 216 населених пунктах, із яких 81 — міськi, 135 — сільські. Похибка вибірки становить 2,8%.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати