Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Антикризова азбука мистецтва

Галерея «Тадзіо» презентувала незвичайний каталог
18 грудня, 00:00
ОЛЕНА ЯГОДОВСЬКА, КАТАЛОГ І «ПІДПІЛЬНЕ» ЖИТТЯ КИЄВА / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

У ньому представлені роботи 102 художників і скульпторів. За словами організаторів виставки, впродовж чотирьох місяців відбиралася експозиція, а її головний критерій — дати повніше уявлення про сучасне мистецтво в Україні. Куратором проекту виступила відомий мистецтвознавець Олена Ягодовська, яка разом із мистецькою групою створила каталог «Азбука сучасного українського мистецтва ХХІ століття».

— Ми робили все це заради мистецтва, — розповіла «Дню» Олена ЯГОДОВСЬКА, член міжнародної асоціації арт-критиків (AICA). — Займатися випрошуванням грошей принизливо. Можливо тому деякі наші художники охрестили цей каталог «антикризовим». Звісно, це доволі суб’єктивна збірка. Це моє бачення сучасного мистецтва. Зараз у нас на слуху кілька десятків відомих імен, та невже, окрім них, більше немає художників? То хіба вони менш талановиті? Цією виставкою, каталогом я хотіла відкрити завісу «підпільного» культурного життя Києва, яке нині існує. Ми відбирали роботи, не зважаючи ні на вік художників (є автори 1924 року народження й паралельно молоді художники 1982-го, 1986-го р. н.), ні на стиль — головним був контекст часу, в якому ми живемо. Я вважаю, що художник не повинен займатися самопіаром, його місія зовсім в іншому — творити.

В експозиції галереї представлено 80 картин, які не ввійшли до каталогу. Організаторам удалося створити з цих цілковито різних за стилем і тематикою картин єдине полотно, що займає всю стіну галереї. На це Олені Ягодовській знадобився цілий місяць. Картини без назв і підписів авторів, без рамок, а замість полотен — вата, шматок старої деревини. У деяких полотнах є щось від сюрреалізму й Далі, в інших — щось казкове.

Виставка працюватиме до 16 січня, і кожен охочий може торкнутися відображення нашої дійсності.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати