Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Бюджет про вибори,

11 жовтня, 00:00

8 жовтня парламент подолав чергове вето Президента, цього разу збільшивши мінімальний розмір пенсій до межі малозабезпеченості. Уже за кілька годин Президент заявив депутатам, котрі намагалися переконати його у необхідності прискорити підписання закону про вибори, що "пенсійний бум" спрямовано на руйнацію бюджетного процесу.

Головне ж, Л.Кучма не став очікувати висновків експертів та аналітиків, а самостійно заявив, що у даному разі парламент поводиться з бюджетом так, як поводиться, повністю перекладаючи всі проблеми на уряд і не побоюючись, як 1997 року, власної відповідальності. Й оскільки ніякої загадкової інтриги у діях законодавців насправді не було, тому, що Президент визнав "пропущений удар" слід віддати належне.

Тим паче, що прогноз виявився цілком точним. Уже 9 жовтня ВР визнала неконституційність пропозицій уряду про незначне підвищення мінімальних зарплат, доручила Генпрокуратурі розібратися з виконанням бюджету 1996 року, а також почала обговорювати бюджет на 1998 рік. Хоча проект на момент подання зазвичай не обговорюється, депутати вирішили, що ще до першого читання документу вони можуть спробувати проаналізувати його на предмет відповідності Конституції і, якщо необхідно, відхилити.

Навряд чи оточення Президента, а особливо прем'єр-міністр В.Пустовойтенко, будь-коли сумнівалося, що Верховна Рада ще відіграється на виконавчій владі за ганьбу бюджетного процесу-97. Можливо, саме тому, задовго до офіційного початку процедури голова уряду почав жалітися на політичне розташування сил у ВР, яке не дозволить затвердити програму Кабміну, та й бюджет теж, а тому натякав, що Президентові в такому випадку просто необхідно ухвалювати нові податкові закони указами.

Закінчення

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати