Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Друкована пам’ять Волині

30 січня, 00:00

Уперше в історії України в Рівному вийшло з друку унікальне багатотомне видання «Книга Пам’яті і Слави Волині» (дослідник та упорядник Олександр Денищук). Щоправда, надруковано лише п’ять перших томів, але основна праця над роботою практично завершена, й вихід усіх — лише справа часу.

Нерозривна частка України, Волинь має славну історію. На жаль, радянська історіографія або замовчувала, або подавала у викривленому світлі практично всі події, що відбувалися на теренах нашого краю упродовж століть. Навіть з проголошенням незалежності України більшість науковців не поспішали донести до молоді правду про січових стрільців, петлюрівців, оунівців, просвітян, повстанців. Але ж вони внесли достойну долю в омріяну нами незалежність.

Олександр Денищук узявся, на перший погляд, за непосильну працю: увічнити імена всіх без винятку волинян, які протягом 1918—1953 років здобували Україні жадану волю. Сам корінний волинянин, родом із села Грушвиця Рівненського району, він ще з дитинства відчув на собі всі «переваги» колгоспної системи та радянської пропаганди. Син учасника УПА, Олександр з повагою й пієтетом ставився до батькових побратимів і вже тоді мріяв про час, коли правду про героїзм Української Повстанської Армії можна буде сказати вголос. Потім, уже навчаючись у Чернівецькому медичному інституті та працюючи лікарем у селах Рівненщини, всерйоз обдумував, як саме увічнити подвиг і мертвих, і живих учасників національно-визвольних змагань на Волині. Уже тоді потихеньку, напівпідпільно він збирав дані. У 1990 році вирішив спочатку увічнити пам’ять про своїх односельців, потім розширив свої дослідження до меж Рівненського району, далі були всі інші райони Рівненщини, а також регіони Волинської області. Основним джерелом інформації (і це особливо цінно!) стали особисті зустрічі пана Денищука з безпосередніми учасниками національно-визвольних змагань, з їхніми родичами, друзями. А Олександр Денищук не зважав на погодні умови, сідав на свій старенький «ровер» — і від села до села. За хліб, за ночівлю, а головне — за щирі розповіді дякує пан Олександр мешканцям Рівненщини.

Окрім зустрічей, дослідник працював в архівах, консультувався з істориками та науковцями, використовував матеріали з «Повстанського краю», газети «Волинь». Але збір інформації — це лише половина справи. Весь накопичений матеріал був підданий опрацюванню й систематизації.

Тепер Олександр Денищук має у своєму розпорядженні унікальну картотеку, де закодовано не тільки ім’я та прізвище кожного учасника національно-визвольних змагань, а й того, хто надав ці дані. Тому при бажанні можна перевірити достовірність наведеної в книзі інформації.

Завдяки багаторічній праці Олександра Денищука та редакційної групи і завдяки великій підтримці Рівненської обласної організації Української народної партії й стала можливою поява першого тому «Книги Пам’яті і Слави Волині», яка була присвячена Костопільському району (дослідник не випадково розпочав з Костопільщини — колиски повстанського краю, теренів, де, власне, й зародилася УПА).

Структура «Книги» доволі проста і зрозуміла. Кожний том розпочинається з молитви за померлих та концептуальної статті «Погляд у минуле». Окрім того, кожен том містить окрему статтю про основні віхи того чи іншого району Рівненської області. Тут же наводяться статистичні дані цього району.

Далі йдуть статистичні дані про кожне село, про кожного виявленого учасника визвольних змагань по містах і селах району, де коротко подається інформація про те, хто він, якого року народження, і як склалася його доля...

На сьогодні вже вийшло п’ять томів «Книги Пам’яті і Слави Волині» (шість книг). Це — Костопільський, Рівненський (дві частини), Березнівський, Гощанський і Корецький райони, готуються до друку матеріали про Острозький, Здолбунівський, Радивилівський райони. У планах 2004 року видати всі 17 томів по Рівненській області. Уже зібрані й опрацьовані матеріали, що стосуються Волинської області, розпочався збір даних у Галичині. Задумав Денищук і цикл книжок «Розстріляні троянди» — про жінок-повстанців, про медиків-повстанців, про священиків. Він вважає, що охопить майже всіх учасників національно- визвольних змагань, коли випустить близько 100 томів «Книги Пам’яті і Слави Волині».

За задумом Денищука, основна мета видання — підготувати ґрунт для повного визнання державою всіх учасників національно-визвольних змагань. «Книга» стала унікальним і безцінним подарунком волинянам до 60-річчя Української Повстанської Армії.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати