Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Фестиваль "Український світ": "Троянди й виноград, красиве і корисне..."

27 серпня, 00:00

Позавчора сотні людей зібралися в приміщенні Національної опери. І зібрала їх надзвичайно приваблива ідея, точніше, реалізація ідеї, висунутої минулого року "групою ентузіастів". Цій групі не байдужий "український світ", і саме так було названо фестиваль, який відкрився в понеділок.

"Український світ" - це дуже містке поняття. По-перше, це українська ойкумена - вся земна куля від Ньюфаундленду до Нової Зеландії. Звідусіль приїхали українці на фестиваль. Не було представлено хіба що діаспору Антарктиди, та й то, мабуть, через нелітну погоду. (Утім, невдовзі матимемо й космічну діаспору, коли полетить на "Шаттлі" Леонід Каденюк). По-друге, поняття "український світ" не лише просторово-географічне, а й духовне, культурне, мистецьке. Користуючись термінологією видатного українського вченого Володимира Вернадського, я б назвав це "українською ноосферою". І не останньою її складовою є неповторний і незнищенний український гумор.

І все це багатство зберігалося не тільки на Поліссі, Покутті, Волині або Слобожанщині. Українська культура і духовність жила й у тих далеких "безвістях", куди закидала українців не завжди ласкава доля. Довгенько, іноді протягом життя не одного покоління, чекали вони, поки зможуть принести шанобливо збережене на рідні терени.

Я вже згадав ентузіастів, які подарували нам можливість відчути світовий вимір українства як явища. Це особливий штиб ентузіастів - прагматичний. Міжнародна спілка українських підприємців не просто задумала фестиваль "Український світ" у рамках державної програми "Українська діаспора до 2000-го року". Вона його організувала і провела, "освятивши" минулого року цю ідею на Тарасовій горі у Каневі. За цими двома скупими дієсловами в наших умовах стоїть багато чого...

Не останню роль відіграла й підтримка тодішнього урядового керівництва. Екс-прем'єр Євген Марчук, відчуваючи велику відповідальність за фестиваль, не "передовірив" його проведення ні Лазаренкові, ані Пустовойтенкові. Народний депутат сам очолив організаційний комітет.

Закінчення

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати