Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ГУУАМ під дахом НАТО

26 травня, 00:00

У прес-службі МЗС України повідомили, що глави делегацій відзначили нагромаджений позитивний досвід політичного діалогу та співпраці в рамках ГУУАМ і висловилися за активне продовження регіональної взаємодії та надання їй більшої практичної спрямованості. В ухваленому за підсумками зустрічі спільному комюніке наголошується, що партнерство держав ГУУАМ «створює сприятливі умови для розвитку всебічної спів праці, яка охоплює політичні, торговельно- економічні й культурні відносини, а також взаємодію у боротьбі із загрозами та ризиками безпеці». Учасники зустрічі також підтвердили відданість своїх країн розвиткові транспортного коридору Європа—Кавказ—Азія.

Схоже на те, що на терені СНД поволі вимальовуються два полюси безпеки й регіональної співпраці. З одного боку, це назване вище неформальне об’єднання, учасники якого орієнтовані на Захід і не хочуть потрапити у залежність від Росії. З іншого боку, учасники Ташкентського договору про колективну безпеку (ДКБ) до якого входять Росія, Білорусь, Таджикистан, Казахстан, Киргизстан та Вірменія, якi позавчора у Мінську підписали рішення про створення консультативного органу — Комітету Ради безпеки. Щоправда, при цьому варто зазначити, що перша п’ятірка програє цій шістці і в економічному та військовому плані, оскільки зустрічі будь-то в тіні СНД чи нинішня пiд дахом НАТО, завершуються деклараціями. ГУУАМу, мабуть, теж треба скріпляти свої взаємини чимось міцнішим за заяви.

Тим часом чергове засідання Ради Євро-Атлантичного партнерства ознаменувалося прийомом Хорватії до програми Північноатлантичного альянсу «Партнерство заради миру». Таким чином НАТО винагородило Загреб за великі зміни, що відбулися в цій країні під проводом нового керівництва. Не обійшлося без курйозів. Чомусь саме міністр закордонних справ Ігор Іванов, а не глава нашої делегації Борис Тарасюк, відкинув припущення про можливий вступ України до НАТО. До речі, сьогодні глави українського та російського зовнішньополітичних відомств зустрічаються у Москві, де, за версією агентства Інтерфакс-Україна, вестимуть переговори щодо Чорноморського флоту, делімітацію кордонів і стан російської мови та росіян в Україні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати