Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Iз Америки — в український парламент?

03 серпня, 00:00

Дмитро ВИДРІН: «Лазаренко шукатиме зв’язків із тими, з ким разом у минулому творив бізнес чи мав особисті дружні стосунки, а таких людей у списках різних політичних партій я нарахував п’ятнадцять».

Скандальний екс-прем’єр-міністр України Павло Лазаренко планує повернутися в політику й балотуватися на виборах до Верховної Ради України. Так, на офіційному сайті ВО «Громада», яку він очолює, з’явилося повідомлення про те, що ця політична сила йтиме на вибори на чолі зі своїм лідером Павлом Лазаренком. Як зазначено на сайті, з’їзд «Громади» відбудеться в суботу, 4 серпня, в Будинку культури селища Піщанка Новомосковського району Дніпропетровської області. Планується, що делегати з’їзду обговорять передвиборчі плани партії та затвердять кандидатів у народні депутати за партійним списком та мажоритарним округам.

Нагадаємо, що 1998 року Генеральна прокуратура України порушила кримінальну справу проти Павла Лазаренка за розкрадання державного майна в особливо великих розмірах. Як повідомляє «Українська правда», нині Лазаренко перебуває в ув’язненні під слідством у США, а також під слідством в Україні.

«На сьогоднішній день стверджувати про реєстрацію або не реєстрацію документів Павла Лазаренка було б безвідповідально. Коли в ЦВК надійдуть документи, ми в установленому порядку направимо запити до МЗС та МВС, зокрема щодо дотримання норм законів про обов’язкове проживання кандидата в нардепи на території Україні останні п’ять років та громадянства, а також несудимості за умисний злочин», — повідомив заступник голови ЦВК Андрій Магера агентству РБК-Україна.

Звісно, заява одіозного Лазаренка не може не дивувати своєю зухвалістю. Прокоментувати неочікувану появу цієї персони на передвиборчому полі ми попросили політолога Дмитра ВИДРІНА.

— Мабуть, логіка його така: якщо мої колишні партнери, які також перебувають у в’язниці, можуть балотуватися, чому я не можу? Тобто, припускаю, взяти участь у виборах його надихнув приклад Юлії Тимошенко. А взагалі, говорячи про можливість повернення Лазаренка в політику, відзначу, що в сьогоднішній Україні я взагалі нічого не виключаю. В українському політичному світі будь-яка теоретична можливість може бути фактично актуалізована. Чи голосуватимуть за нього? Як журналісти та експерти, ми не можемо не сприймати дві речі: вироки суддів та вироки виборців. Доки існує виборча система в Україні, ми повинні рахуватися з вибором електорату. Повторюсь, в українській політиці я нічого не виключаю. Якщо уявити, що «Громада» на чолі з Лазаренком пройде до Верховної Ради України, то ця політична сила, переконаний, знайде, з ким вступити в коаліцію. Подивіться на оприлюднені передвиборчі списки партій: у деяких з них є не просто знайомі, а навіть особисті друзі Лазаренка; люди, з якими він і досі зберігає теплі стосунки, бо, як кажуть, «старая любовь не ржавеет». Гадаю, він перш за все шукатиме зв’язків із тими, з ким разом у минулому творив бізнес чи мав особисті дружні стосунки, а таких людей у списках різних політичних партій я нарахував п’ятнадцять.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати