Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Хто має право стати Президентом?

30 жовтня, 00:00

Позавчора глава АП Президента Євген Кушнарьов указав на несумісність посади колишнього керівника спецслужби (в цьому випадку КДБ України) з наміром керувати країною (в цьому випадку Україною). Поставивши цим (не зо зла, просто швидко сказав і не встиг провести логічний ланцюжок до кінця) знак запитання після прізвищ Шеварднадзе, Алієва, Буша, - Євген Петрович вельми збентежив західних журналістів (наших не збентежиш - ми звикли).

Учора на брифінгу в АП кореспондент Ассошіейтед Пресс (дуже вразливий чоловік) звівся і, заїкаючись від своєї сміливості, запитав пана Кушнарьова: "Хто, на вашу думку, ще не має права балотуватися на пост Президента? Чи правильно викладено в газетах вашу думку?" - "Я залишаюся зі своєю точкою зору. Вважаю, що маю на це право, - відказав Є.Кушнарьов. - Я повідомив свою особисту громадянську точку зору. Із цим і залишаюся. Я нікого права не позбавляю. І не позбавляю права виборців робити свій вибір. Але, як і всі, я маю право на свою точку зору".

Виявляється, в державного чиновника є своя заповітна, громадянська точка зору. На відміну від офіційної (не громадянської?).

Осоромивши наївного західного журналіста, голова адміністрації сказав таке: "Ні в кого немає сумнівів, що кандидатів на посаду Президента буде значно більше, ніж сьогодні. Я просто думаю, що всіх охочих можна розділити на 2 групи, одна - люди, котрі справді мають намір і мають право боротися за посаду глави держави, а друга - команда під відомим олімпійським гаслом: головне - не перемагати, а брати участь".

Мабуть, у період проведення таких прес-конференцій необхідно видавати всім учасникам (і тим, хто запитує, і, в першу чергу, тим, хто відповідає) Конституцію України. Там у ст. 103 написано: "Президентом України може бути обраний громадянин України, котрий досяг 35 років, має право голосу, проживає в Україні протягом 10 останніх років перед днем виборів і володіє державною мовою". Отже, мають право й керівники спецслужб і навіть ті, для котрих головне "не перемога, а участь". Ачи стосовно Конституції в Євгена Петровича також є інша, громадянська точка зору?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати