Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

КОРОТКО

26 лютого, 00:00

Дніпропетровські соціалісти шукають нового «Саву Морозова»

Сенсаційній «справі Лазаренка» і питанням тактики соціалістів на майбутніх виборах була присвячена прес-конференція лідера Дніпропетровського обкому СПУ Віктора Берьозки, котрий спробував внести ясність у відносини з найближчими союзниками партії, повідомляє кореспондент «Дня» Вадим РИЖКОВ. Соціалісти, які до останнього часу декларували своє «партнерство» і «попутництво» з «Громадою», сьогодні, судячи з усього, потрапили в цікаве становище. Очевидно, саме тому Віктор Берьозка особливу увагу приділив підступам виконавчої влади, котра намагається «паплюжити» СПУ. За його словами, все те, що відбувається навколо Лазаренка — ні що інше, як «звичайне передвиборне шоу» і «боротьба двох кланів», у якій соціалісти не можуть стати на бік найсильнішого. Ну, а якщо розбиратися по суті, то Павло Іванович — «хороший господарник», нагороджений Президентом орденом «За заслуги перед державою», і ніби ніколи по-справжньому і не благоволив до соціалістів. Попри переможний настрій, лідер дніпропетровських соціалістів змушений був констатувати — грошей у казні обласної організації останнім часом замало. Всього 96 гривень! «Будемо шукати нового Саву Морозова», — сказав Віктор Берьозка.

Курс долара зріс, а зарплата знизилася

Майже на 16% зменшилася зарплата в січні в порівнянні з груднем минулого року, повідомляє агентство Інтерфакс-Україна. Причому, в сільському господарстві вона впала на третину, в промисловості — на 13,4%. Тепер середній українець отримує близько 150 гривень. За даними Держкомстату, найвищу зарплату в січні одержали працівники атомних станцій — 465,6 грн., метрополітену — 413,25 грн., газової та нафтопереробної промисловості — 389 грн. і 374,4 грн. Напевно, працівники метрополітену ці гроші справді отримали, а ось атомники поки що одержують по 50 чи 100 гривень... у рахунок торішнього листопада. Хоч і таким грошам у сільському господарстві були б раді: там середня зарплата становить 77,3 грн. Приблизно стільки ж — у сфері побутового обслуговування. Найбільш високооплачуваними залишаються кияни, які заробляють 2 гривні за годину, а в Тернопільській, Чернігівській, Чернівецькій і Волинській областях за цей час отримують 91-94 копійки.

Представник Президента образився на кримські власті

Представник президента України в Криму Василь Кисельов у інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна назвав «необгрунтованими й образливими» звинувачення, пред'явлені йому головою Верховної Ради автономії Леонідом Грачом. У вівторок у Сімферополі під час урочистих зборів, присвячених 81-й річниці Радянської Армії й Дню захисника Вітчизни, Л.Грач заявив, що ставить «публічно питання перед Президентом України щодо зміщення В.Кисельова з поста представника Президента в автономії». Як повідомила агентству Інтерфакс-Україна прес-секретар спікера Галина Мамико, кримський спікер вважає, що В.Кисельов «своїми публічними заявами в пресі підриває репутацію нової влади, прагне її зганьбити, дає громадськості мотив для чвар і пересудів». Представник Президента в Криму зазначив, що звинувачення на його адресу пов'язані з його «принциповою позицією щодо захисту інтересів держави й законів України», а також із заявами про те, що «низка депутатів — однопартійців Л.Грача – не в ладу з законом».

Ратифікація — це добре, але ще не все

Президент Росії Борис Єльцин направив Леонідові Кучмі особисте послання, в якому висловлено задоволення фактом ратифікації Великого договору, повідомив прес-секретар Єльцина Дмитро Якушкін. Водночас, за його словами, Єльцин порушив питання, від яких залежить реалізація положень договору — передусім, ратифікація Верховного Радою документів щодо статусу російського Чорноморського флоту та умов його перебування на території України. Тобто, Єльцин фактично підтвердив умову, за якої Рада федерації Росії ратифікувала договір. Посол Росії в Україні Юрій Дубінін на «круглому столі» в редакції «Дня» заявив, що договір ратифіковано без жодних умов. Але в ст. 2 Положення про ратифікацію українсько-російського договору Радою федерації Росії сказано: «Обмін ратифікаційними грамотами з договору про дружбу, співробітництво та партнерство між Російською Федерацією та Україною здійснити після ратифікації Верховною Радою України угод між Російською федерацією та Україною про статус та умови перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України».

Американці знову бомбардували Багдад

Американська авіація завдала ракетного удару по Багдаду. Це перше після грудня минулого року бомбардування іракської столиці. Американці останнім часом стріляли по іракських позиціях мало не щодня, але досі лише в «заборонених зонах» на півночі чи півдні країни. Повідомлень про людські жертви немає. Кілька столичних кварталів зазнали пошкоджень. Уряд Іраку суворо засудив акцію союзних ВПС, назвавши її вандалізмом. Хуссейн закликав іракців помститися американцям за завдані збитки.

Завод імені Малишева хоче продавати танки і грекам, і туркам

Як заявив генеральний директор Харківського заводу імені Малишева Григорій Малюк, українські танки візьмуть участь як у грецькому, так і в турецькому танковому тендерах. За словами Малюка, підігнати українські танки під натовські стандарти «не проблема». Згідно з попередніми даними, Греція має намір виділити на закупівлю танків майже $500 мільйонів, а Туреччина — $1 мільярд. Оголошення про початок тендеру очікується вже цього року.

Расистам у Британії стає незатишно

Прем'єр-міністр Великої Британії Тоні Блер, виступаючи в Палаті громад, заявив, що настав час запровадити нові закони, домогтися нових міжрасових відносин і нової ери в міжнародних відносинах. Виступ Блера спричинений хвилею публікацій британської преси про расизм у поліції, що пов'язана з убивством темношкірого підлітка в Лондоні 1993 року та поліцейським розслідуванням цієї справи. Уряд Блера готує цілу низку рекомендацій, які б поставили поліцію та інші державні структури в рамки чіткого законодавства щодо міжрасових відносин, зокрема, рекомендуючи наймати на роботу представників меншин. Асоціація поліцейських інспекторів Англії та Уельсу вважає, що нині в королівстві звинувачення в расизмі висуваються майже проти кожної урядової установи.

В Альпах чекають нових лавин і поганих новин

Близько 1000 зарубіжних туристів було евакуйовано з Австрії в середу, ще приблизно 700 мали поїхати вчора, згідно з планом австрійських рятувальних служб, після найбільшого з 1954 р. сходження лавин у Альпах. За останніми повідомленнями, число загиблих від лавини в містечку Гальтюр становить 29 осіб, шанси знайти бодай ще когось із дев'яти розшукуваних туристів нульові. Всього з початку року від лавин у Швейцарії, Австрії, Франції, Італії загинуло вже понад 70 осіб. Власті альпійських країн щодня повідомляють, що рятувальні служби знаходять нові тіла людей, котрі загинули чи зазнали важких ушкоджень. Щодня теле- та радіоновини попереджають про небезпеку сходження нових лавин. Повної статистики про пошкодження будівель ще немає. Закрито для руху багато альпійських тунелів. Очевидно, в багатьох країнах ще довго згадуватимуть альпійську зиму 1999-го.

За матеріалами агентств АП та Інтерфакс

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати