Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

КОРОТКО

31 липня, 00:00
І в гостях – на висоті

Київські динамівці виграли і другий матч кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів у валлійської команди «Баррі Таун». Скромний рахунок 2:1, звичайно, не 8:0 — як у Києві. Втім, склад команди був не зовсім звичний: Кернозенко, Лужний, Ващук, Каладзе, Хацкевич, Федоров, Михайленко, Коновалов (Ребров, 46-та хв.), Белькевич (Косовський, 76-та хв.), Венглінський, Шевченко (Герасименко, 71-ша хв.). Після гри Лобановський підкреслив, що команда спеціально до неї не готувалася, маючи на увазі поєдинки попереднього раунду із празькою «Спартою» 12 серпня (вдома) і 26-го — в гостях. Однак він націлював гравців на виграш, якого й було досягнуто. Донецький «Шахтар» на чужому полі виступив значно краще, як удома. У грі попереднього раунду Кубка УЄФА донецькі футболісти виграли 4:0 у мальтійського клубу «Біркіркара». Суперника «Шахтаря» на наступному етапі визначить жеребкування, яке відбудеться сьогодні, повідомляє кореспондент «Дня» Петро МАРУСЕНКО.

Президентові ще є кого міняти

Після парламентських виборів в Україні змінилося більше ніж 50% голів облдержадміністрацій і біля 29% голів райдержадміністрацій. З початку цього року з 506 голів районів Президент звільнив з посад 146, з них 9 — до виборів. Л.Кучма видав укази про звільнення з посад 13 голів облдержадміністрацій і голови міськдержадміністрації м. Севастополя.

Керівник управління організаційної роботи й кадрової політики АПУ Олександр Яковенко заявив Інтерфаксові, що ці зміни в кадровому складі керівництва регіонів «не є розправою за результати виборів». Близько 70% із половини, що залишилася, «повинні були бути звільнені ще до виборів», зазначив він, вказавши, що в цих регіонах «справи явно йшли на спад». Яковенко, проте, визнав, що ряд звільнень були пов’язані з діями керівників під час виборів. «Мова йде про абсолютно ненормальне явище, коли глава адміністрації, знаходячись у президентській команді, або відмовчується, або закликає до опозиційної боротьби», — сказав він.

Волинські гірники готують акцію протесту

Кабінет Міністрів у черговий раз обманув шахтарів міста Нововолинська, вважають у Волинському територіальному комітеті профспілки працівників вугільної промисловості. Борг нововолинській групі шахт перевищує 13 мільйонів гривень і кошти не надходять. Тому гірники оголосили про свою чергову акцію протесту. Провести її заплановано 2 серпня у Києві. З формою акції протестуючі визначаться на місці. Якщо попередньої домовленості не буде досягнуто, шахтарі почнуть з пікетування резиденцій уряду та Верховної Ради, повідомляє кореспондент «Дня» Олег ПОТУРАЙ.

В Україні буде створено Асоціацію причорнобильских міст

Про це повідомив ініціатор створення такої Асоціації Володимир Москаленко — міський голова Коростеня (Житомирська область), одного з найбільш постраждалих від Чорнобильської аварії міст. В. Москаленко передбачає, що до Асоціації увійдуть понад 20 міст України. Планується також, що членами цього об’єднання можуть стати міста Росії й Білорусі, які постраждали від аварії на ЧАЕС. В. Москаленко також заявив, що міськрада Коростеня проводить роботу зі створення вільної економічної зони. Розроблена концепція ВЕЗ передбачає направлення протягом 5 років до місцевого бюджету всіх міських податків, а також запровадження пільгових інвестиційних і митних режимів у ВЕЗ «Коростень».

У напрямку Запоріжжя та Київського водосховища пливуть... стоки

За даними Дніпропетровської облорганізації товариства охорони природи в самісінькому центрі Дніпропетровська скинуто «сотні тонн фекальних стоків, які разом із дохлими собаками та кішками попливли» Дніпром у напряму Запоріжжя. А трішки раніше солідну дозу нафтопродуктів випустив у ріку Ніжньодніпровський трубопрокатний завод. Як повідомив кореспондентові «Дня» Вадиму РИЖКОВУ начальник облуправління екобезпеки Микола Шпак, викид нафтопродуктів дійсно мав місце. Разом із тим, визначити обсяги стоків майже не є можливим, оскільки вони потрапляють у Дніпро через самочинно встановлені труби. До речі, у середу в Київській області виявлено забруднення стоками ріки Уж. Як повідомили агентству Інтерфакс-Україна в МінНС, вживають заходів для недопущення їх скидання в Київське водосховище.

Заклик до єдності церков

«Фундація духовного єднання України», головної метою якої є сприяння об’єднанню розколотого українського православ’я, оприлюднила Звернення до уряду, православного духовенства і мирян країни. Там твердиться, що «Україні і її народові потрібна єдина Українська Помісна Православна церква із патріаршим управлінням ... А українській владі потрібно визначитися й мати власну стратегію релігійної політики, а не потурати вороже налаштованим силам, які прагнуть руйнувати незалежність і самостійність України», повідомляє Клара ГУДЗИК.

Москва і Баку ділять дно Каспію

Візит до столиці Азербайджану першого заступника міністра закордонних справ Росії Бориса Пастухова завершився підписанням двосторонньої заяви, в якій обидві країни висловили готовність укласти угоду про розподіл дна Каспійського моря.

З часу освоєння його нафтових родовищ незалежним Азербайджаном Росія не погоджувалася на секторальний розподіл Каспію, відстоюючи принцип спільного права усіх прибережних держав на каспійські багатства. Проте підписання президентами Росії й Казахстану 6 липня угоди про поділ дна у їхніх секторах Каспійського моря відкрило шлях до укладання аналогічної угоди між Москвою і Баку.

Українці будуватимуть залізницю в Боснії?

Україна готова надати допомогу іншим країнам у відновленні залізничних шляхів. Уже сьогодні українські Збройні Сили можуть направити до Боснії та Герцеговини медичний загін, ремонтно-відновлювальний батальйон і в обов'язковому порядку залізничний батальйон, заявив кореспондентові «Дня» Сергію ЦИГАНКОВУ начальник Генерального штабу Збройних Сил України генерал-полковник Олександр Затинайко.

— Нам потрібно тільки вирішити порядок оплати цих робіт, — сказав він.

Канадійки отримають відшкодування за дискримінацію

Канадський трибунал з прав людини постановив, що уряд країни має відшкодувати 200 тисячам колишніх і теперішніх державних службовців — жінок недовиплачену протягом 13 років платню. Хоча, за канадськими законами, чоловіки й жінки мають отримувати еквівалентну винагороду за однакову роботу, уряд проводив дискримінацію жінок. Секретарки, прибиральниці, бібліотекарки отримували меншу платню, ніж чоловіки, що працювали на аналогічних посадах. Тепер жінки, які потерпали від дискримінації, отримають $20 тисяч компенсації.

Лотерейний азарт охопив Німеччину

Німці перетворюються на націю азартних гравців: за лотерейними квитками вишиковуються цілі черги, а особливо затяті вистоюють по чотири години в очікуванні заповітного клаптика паперу. Ще б пак, цього разу на кону цілих 22 млн. марок ($15,2 млн.) — друга за величиною сума, що розігрується в історії лотереї. І хоча шанс зірвати ласий шматок у пересічного німця всього один з 140 мільйонів, вони не втрачають надії. Може, комусь і справді вдасться переплюнути щасливчика, який загріб 19 млн. марок в листопаді 1996 року.

Язик як речовий доказ

Поліція південного сходу Таїланду розшукує підозрюваного у спробі згвалтування сімнадцятирічної дівчини. Жертва нападу з'явилася у поліцейській дільниці зі шматочком язика, який, за її словами, вона відкусила у гвалтівника. Поліцейські провели перевірку наявності язиків у чоловіків із села, де стався злочин, і вже розшукують одного з селян, який раптово зник перед прибуттям правоохоронців. За словами лікарів, дівчина перебуває у чудовому фізичному і психічному стані.

Від навчання відволікають... павуки

На півдні Філіппін місцеві освітяни заборонили найулюбленішу розвагу школярів — павучі бої. Як заявили працівники департаменту освіти провінції Котабато, школярі не лише втікають зі школи, щоби під час класних занять ловити павуків, але й потім роблять ставки на боях, що, на думку педагогів, викликає у дітей потяг до азартних ігор. Найкращі павуки-«гладіатори» продаються серед школярів за ціною до $2,5. Занепокоєння вчителів викликає й те, що масове полювання на корисних комах завдає великої шкоди сільському господарству провінції.

Дружин обирали жеребкуванням

Двійко ефіопських близнюків кинули жереб, аби з'ясувати, яка з наречених кому дістанеться. У цій грі з долею винні батьки, котрі облаштували весілля синів із близнючками. Визначити, хто з них хто — неможливо, та й, зрештою, немає в цьому потреби (і хлопці, й дівчата подібні між собою як дві краплі води). Якщо ж фатум помилився, то брати все одно мають нарікати на самих себе. Адже це вони, не палаючи бажанням зв'язати себе шлюбними путами, висунули батькам умову: їх майбутні дружини мають бути схожі на всі сто відсотків.

Спілберг дещо налякав американських ветеранів

Новий фільм Стівена Спілберга так схвилював ветеранів Другої світової війни, що в багатьох із них прокинулися давні страхи й травми і їм доводиться звертатися по допомогу до психіатрів, повідомляє «Таймс». Кінострічка «Рятуючи рядового Раяна» дуже сподобалася критикам, які називають її безпрецедентною за красою, розмахом і правдивістю. Втім, ці якості якраз і розхвилювали ветеранів. Фільм відтворює операцію висадки американського десанту в Європі, коли перелякані молоді хлопці виповзали на берег і потрапляли під град куль і снарядів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати