Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / Панорама дня

13 серпня, 00:00

У Росії вшанували десяту річницю загибелі підводного човна «Курськ»

Вчора в декількох містах Росії пройшли пам’ятні заходи, на яких росіяни віддали данину пам’яті морякам, що загинули на атомному підводному човні «Курськ». На всіх бойових кораблях, у військових частинах і військово-морських навчальних закладах пам’ять загиблих підводників вшанували хвилиною мовчання. Атомний підводний човен «Курськ» затонув в Баренцовому морі 12 серпня 2000 року в результаті вибуху торпеди в носовому відсіку субмарини в ході підготовки до умовної торпедної атаки. Всі 118 чоловік, що знаходилися на борту, загинули. За висновком експертів, смерть моряків «Курська» настала за часом від декількох секунд до 6—8 годин після вибуху, і до моменту виявлення човна, 13 серпня, врятувати 23 моряків, що залишалися в дев’ятому відсіку, виявилося неможливим. В той же час тодішнього президента Росії Володимира Путіна різко критикували за те, що звернення по іноземну допомогу прозвучало надто пізно. У 2001 році в результаті великомасштабної міжнародної операції підводний човен був піднятий з дна моря, доставлений на завод в Росляково, звідки його переправили в Снєжногорськ для подальшої утилізації.

У Британії заборонили антитерористичну рекламу

У Великій Британії заборонено рекламний ролик, що закликає радіослухачів повідомляти в поліцію про людей, запідозрених у терористичній діяльності. Його визнали образливим для законослухняних громадян. У ролику, що рекламує гарячу лінію боротьби з тероризмом, говориться, що підозріла поведінка може включати платежі готівкою й завішування вікон шторами. Британська Асоціація старших поліцейських офіцерів, яка організувала рекламну кампанію, заявляє, що поведінка, яка часто здається безневинною, може бути пов’язана з тероризмом. Проте організація, що наглядає за стандартами реклами в Британії, постановила: ролик може бути «серйозною образою». Майже два десятки осіб, які почули рекламу в ефірі радіостанції Talksport звернулися з цього приводу зі скаргами до влади. Із них 10 осіб заявили, що ролик може образити законослухняних громадян, тоді як останні сказали, що реклама гарячої лінії може спонукати людей з недовірою ставитися до сусідів.

ООН збирає гроші для допомоги Пакистану

ООН закликала країни, що входять до організації, зібрати 459 мільйонів доларів для допомоги мешканцям Пакистану, постраждалим від масштабних повеней. Стихія, викликана затяжними зливами, залишила без даху й засобів для існування, щонайменше, 14 млн. осіб, тобто, згідно зі статистикою, кожного десятого жителя країни. Як заявив координатор надзвичайної допомоги ООН Джон Холмс, така сума допоможе вирішити першочергові завдання допомоги постраждалим протягом найближчих трьох місяців. Згідно з останніми даними, кількість загиблих у результаті повеней становить близько 1600 осіб. Проте власті Пакистану вважають, що ця цифра може зрости ще. Координатор ООН вважає, що життя мільйонів пакистанців зараз залежить від того, наскільки швидко до них надійде допомога: питна вода, їжа, медикаменти. Захід також заклопотаний тим, що групи бойовиків можуть підсилити свій вплив у багатьох районах країни за допомогою роздачі населенню гуманітарної допомоги. Велика Британія вже заявила, що виділить для допомоги Пакистану 1,5 млн. доларів і відправить чотири літаки з предметами першої необхідності. США послали до узбережжя Пакистану авіаносець із вертольотами на борту, які втричі збільшать кількість одиниць американської авіації, яка допомагає пакистанцям боротися з наслідками стихійного лиха, заявив голова Пентагону Роберт Гейтс.

Мусульмани святкують Рамадан

В ніч з 11 серпня для всіх мусульман світу почався священний місяць Рамадан. Цього дня мусульмани починають дотримуватися суворого посту, який дозволяється тримати дівчаткам з 9 років, хлопчикам — з 12 років. Пост для мусульман — один з найголовніших релігійних обрядів. Не дивлячись на спекотне літо, під час посту кожен мусульманин зобов’язаний відмовитися від їжі, пиття і подружніх інтимних стосунків від сходу до заходу сонця. Пост привчає віруючих до терпіння, допомагає приборкати похіть і жагу, виховує волю і твердість духу, веде в лоно богобоязливості, консолідує всю мусульманську умму, яка налічує більше 1,5 млрд. чоловік у всьому світі. Крім того, пост приносить велику користь організму: покращується робота шлунку, очищається кишковик від шлаків. Згідно з висловам пророка Мухаммада, Аллах збільшує значущість здійснених в цей місяць доброчинних справ в 700 разів, а шайтана цього місяця закували в ланцюги, тому здійснювати благодіяння мусульманам набагато легше, ніж в інші місяці. У Рамадан мусульмани зобов’язані прощати один одному образи, у війнах повинні укладати перемир’я. У цей період мусульмани зобов’язані внести обов’язковий фітр садака — пожертвування для жебраків і знедолених. Рамадан завершиться 9 вересня триденним святом розговіння Ураза-айт (Ураза-хайїт, Ураза-байрам).

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати