Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / Панорама дня

13 листопада, 00:00

Forbes назвав найсильніших світу цього

Президент США Барак Обама очолив список найвпливовіших людей світу за версією американського ділового журналу Forbes, який був опублікований 11 листопада. На другому місці опинився глава КНР Ху Цзіньтао, а третє місце укладачі рейтингу віддали прем’єр-міністру РФ Володимиру Путіну. До п’ятірки найвпливовіших людей планети також увійшли голова Федеральної резервної системи США Бен Бернанке, який посів четверте місце, і засновники Google Сергій Брін і Ларрі Пейдж. Замикає десятку лідерів списку засновник Microsoft Білл Гейтс. Італійський прем’єр Сильвіо Берлусконі посів 12-те місце, канцлер Німеччини Ангела Меркель — 15-те, голова британського уряду Гордон Браун — 29-те. Російський президент Дмитро Медведєв розмістився у другій половині списку на 43-й позиції. До рейтингу американського журналу також потрапили голова терористичної мережі «Аль-Каїда» Усама бен Ладен (37-ме місце) та північнокорейський лідер Кім Чен Ір (24-те). У статті, яка супроводжує опублікований рейтинг, говориться, що кандидатів на включення до списку найвпливовіших людей світу відбирали за кількома параметрами. Так, оцінювалася кількість людей, на яких розповсюджується вплив тієї чи іншої особи. Крім того, брався до уваги розмір фінансових коштів, контрольованих учасником рейтингу.

Депутат Європарламенту отримав два роки в’язниці за крадіжку зарплати

Британський суд засудив колишнього депутата Європарламенту до двох років ув’язнення за привласнення зарплати секретарки. 61-річний Том Вайз, який представляв у європейському законодавчому органі Партію незалежності Сполученого Королівства (ПНСК), був визнаний винним у привласненні 40 тис. фунтів стерлінгів ($66 тис.) з підконтрольного йому як депутату фінансового фонду оплати персоналу. Будучи європейським парламентарієм, Вайз у період з грудня 2004 року по грудень 2005 року регулярно переказував на свій таємний банківський рахунок більшу частину зарплати свого секретаря Ліндсі Дженкінс. Остання при окладі в 3 тис. фунтів стерлінгів на місяць — про реальні розміри якого вона не знала — отримувала лише 500 фунтів. Решту Вайз клав до своєї кишені. Махінацію Вайза було розкрито лише завдяки зусиллям ЗМІ, що вивели депутата на чисту воду. Після цього його позбавили депутатського мандата, а потім і членства в ПНСК. Крім ув’язнення, суд зобов’язав колишнього депутата також виплатити 30 тис. фунтів стерлінгів судових витрат, пов’язаних із провадженням цього процесу.

«ЄС у кишені»... допитливих українців

Фонд Конрада Аденауера та Академія української преси презентували в Києві компактний довідник «ЄС у кишені». У посібнику можна знайти відповідь на запитання: як працює ЄС після ратифікації Лісабонської угоди; які договори підписано між Україною та ЄС; а також дуже популярне запитання — яка відмінність між Радою Європи та Радою Європейського Союзу. Також книга допоможе орієнтуватися в документах, які видає Євросоюз, і містить корисну статистику. Отримати посібник може кожен бажаючий безкоштовно в Представництві Фонду Аденауера в Україні, або в Академії української преси. Керівник Представництва Фонду Аденауера в Україні Ніко Ланге відзначив, що довідник «ЄС у кишені» поміститься в кишені кожного. А отже, завжди буде з тими людьми, яким швидко необхідно перевірити важливі дані про Європейський Союз і його діяльність. Ніко Ланге вважає, що «політики, суспільство України позитивно ставиться до ЄС, проте дуже мало знає про процес європейської інтеграції України. Дефіцит конкретики інформації про ЄС та відносини «ЄС—Україна» особливо негативно відбивається на журналістах. Також Ніко Ланге повідомив, що перший випуск книжок зручного формату та змісту просто «розлетівся» відразу після випуску. Проте презентація книги відбувалася лише нещодавно, а випуск буде продовжуватися щоразу з оновленими даними. Професор Валерій Іванов, президент Академії української преси, констатував, що українські журналісти значною мірою не готові до виконання своїх обов’язків у відповідності до європейських стандартів. Відтак вони дозволяють собі тиражувати абсолютно безграмотну інформацію про ЄС, плутати поняття та вводити власні означення термінів. Це вкрай несправедливо по відношенню до суспільства, яке має право на якісну та достовірну інформацію — сказав він. Людмила ЖУКОВИЧ, «День».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати