Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / Панорама дня

24 лютого, 00:00

Як вітали Президента

Учора Президент України Віктор Ющенко відзначив свій день народження. Цього року йому виповнилося 52 роки. І оскільки Президент відзначає свято в колі сім’ї, поздоровляли його — дистанційно. По телефону, через журналістів, із парламентської трибуни... Так, прем’єр-міністр Юрій Єхануров побажав Віктору Ющенку зберегти коло друзів. Він відзначив, що людина, яка перебуває на такій високій посаді, згодом стає більш самотньою. «Такий холод влади, він звичайно дуже впливає, — сказав Єхануров. — Мені б дуже хотілося, щоб він залишався людиною дружньою, щоб поряд із ним було багато людей, яких би він міг завжди назвати друзями, і щоб було місце, куди можна було б піти і відчути душевне задоволення». Голова Верховної Ради Володимир Литвин був не оригінальним: із парламентської трибуни закликав депутатів поздоровити В. Ющенка та побажати йому «здоров’я, витримки й успіхів». Віктору Ющенку також надіслали привітання лідери різних країн, українські та закордонні державні діячі, політичні партії, представники громадських об’єднань і організацій, релігійних общин, установ і підприємств. Навіть «головний опонент» Віктор Янукович «відбив» Президенту телеграму з побажанням «здоров’я й успіхів у роботі на благо народу України». А ось президент Росії Володимир Путін телеграмою не обмежився, поздоровив іще й по телефону і заразом поцікавився рішенням Верховної Ради Криму про проведення референдуму з питання надання російській мові статусу другої державної. На що український лідер відповів, що наразі в Україні створено необхідні умови для задоволення гуманітарних потреб усіх національних громад. Водночас, як передає Інтерфакс-Україна, В. Ющенко підкреслив, що згідно з Конституцією України, державною мовою в нашій державі є українська.

У НЗФ — новий менеджмент

Дніпропетровський апеляційний господарський суд підтвердив легітимність загальних зборів акціонерів ВАТ «Нікопольський завод феросплавів», що відбулися 30 серпня 2005 року, і прийнятих на них рішень. Про це УНІАН повідомив представник позивача — компанії «Вайвуд Холдінгз Лімітед», що є міноритарним акціонером НЗФ. За словами юриста, суд ухвалив постанову, якою відмовив у задоволенні апеляційної скарги ВАТ «Нікопольський завод феросплавів» і залишив у силі рішення суду першої інстанції, лише частково змінивши його, але фактично підтвердивши, що НЗФ зобов’язаний виконувати рішення загальних зборів акціонерів. Юрист також повідомив, що суд зобов’язав «Нікопольський завод феросплавів» допустити до виконання обов’язків керівників підприємства, вибраних на зборах 30 серпня 2005 року. «Тобто суд фактично підтвердив легітимність обраних у серпні минулого року голови правління НЗФ Миколи НАДТОЧЕНКА та голови наглядової ради Сергія ГРИЩЕНКА», — підсумував представник міноритарного акціонера. Колишній власник НЗФ, компанія «Придніпров’я», збирається оспорити це рішення.

Волонтери — в законі

Верховна Рада в четвер ухвалила закон про волонтерський рух, повідомляє Інтерфакс-Україна. Згідно із законом, волонтерська діяльність — це будь-яка соціальна, суспільно-корисна, систематична та мотивована неприбуткова діяльність фізичних і юридичних осіб, яка здійснюється шляхом виконання робіт, надання послуг громадянам, організаціям і суспільству в цілому. Не вважається волонтерською соціальна, суспільно-корисна і мотивована неприбуткова діяльність, яка має одноразовий і випадковий характер чи проводиться на підставі родинних або дружніх взаємин. Волонтерами можуть бути особи, які досягли 16 років, і як виняток (за згодою одного з батьків чи особи, яка замінює батьків), — 15 років. Особа отримує статус волонтера після отримання посвідчення на право здійснення волонтерської діяльності. Закон визначає також права й обов’язки волонтера, волонтерської організації й одержувачів волонтерської допомоги. Згідно із законом, знання та навички, необхідні для здійснення волонтерської діяльності, волонтер отримує на підготовчих курсах або шляхом самоосвіти.

Роксолана повертається

Прем’єрний показ телесеріалу «Роксолана-2» розпочнеться 27 березня по УТ-1, повідомляє kino-kolo. Перша частина телесеріалу «Роксолана» була знята в 1997 році. Події цього 26-серійного фільму простежують долю рогатинської дівчини (її роль зіграла актриса Ольга Сумська) від її взяття у татарський полон і до скоєного не без її участи вбивства Мустафи — законного престолонаступника, сина султана від іншої дружини — і проголошення спадкоємцем трону могутньої Османської держави сина Роксолани. Зйомки продовження серіалу відбулися 2002—2003 рокiв на студії «Укртелефільм». У 20 серіях фільму перед глядачами розгортається подальше життя Роксолани аж до її останніх днів. Сценарист картини — Денис Тесленко, режисер — Борис Небієрідзе, оператор — Павло Небера, художник — Олексій Родіонов, композитор — Євген Станкович, звукорежисер — В’ячеслав Щербак, продюсер — Олександр Еміршах, фінансувалося виробництво російською телекомпанією «Наше кино». До акторів, що перейшли в картину з першої частини фільму (Ольга Сумська і Анатолій Хостікоєв), додалися нові — Георгій Хостікоєв (він зіграв роль сина султана і Роксолани), Дмитро Лаленков, Іґор Дмитрієв, Борис Хмельницький, Дар’я Хмельницька та інші.

Пам’ятки можна приватизувати

Верховна Рада України в четвер ухвалила закон, згідно з яким одноквартирні будинки і помешкання, які є пам’ятками культури, можуть бути приватизовані, повідомляє Інтерфакс- Україна. Закон про тимчасову заборону приватизації пам’яток культурної спадщини забороняє приватизацію пам’яток культури до затвердження Верховною Радою України переліку пам’яток культурної спадщини, які не підлягають приватизації. Ухвалений у четвер закон пропонує дану заборону не поширювати на одноквартирні житлові будинки та помешкання, кімнати в помешканнях і нежилі приміщення в новоквартирних житлових будинках, які є пам’ятками культури й можуть бути приватизовані згідно з чинним законодавством. Майбутній власник вищезазначеної нерухомості повинен скласти з відповідним органом охорони культурної спадщини попередній договір про складання в майбутньому охоронного договору на пам’ятку. Особа, яка набула право власності на такі об’єкти внаслідок приватизації, зобов’язана забезпечити охорону пам’ятки культури в порядку, встановленому законом та охоронним договором. Закон має бути підписано Президентом.

Трагедiя в Москвi

У Москві обвалилася будівля Басманного ринку. На час підготовки цієї інформації було відомо про загибель 47 осiб. Перший канал повідомив із посиланням на тих, хто вижив, що на момент iнциденту всередині будівлі могло перебувати близько сотні людей. Представники азербайджанської діаспори Москви заявляють, що значну частину жертв трагедії становлять їхні співвітчизники. Обвалення відбулося по всій площі будівлі й становило в цілому 2000 кв. м. За попередньою версією, причиною обвалення став сніг, що скупчився на даху ринку. Протягом минулої ночі в Москві йшов сильний сніг при плюсовій температурі. «Сніжну» версію підтримав і архітектор будівлі Нодар Канчелі, який також спроектував аквапарк «Трансвааль», що обвалився два роки тому, поховавши під собою 28 осіб. «Безопірний, підтримуваний тросами, дах Басманного ринку, який нагадує купол цирку міг не витримати снігу», — заявив Канчелі Iнтерфаксу. Якщо ця версія підтвердиться, то це буде третє за цю зиму катастрофічне обвалення будівлі, спричинене снігопадом, у Європі. У січні 15 осіб загинули внаслідок падіння даху катка в Баварії, і 66 особи стали жертвами обвалення виставкового центру в Польщі. Тим часом, прокурор Москви Анатолій Зуєв заявив, що, крім «сніжної» версії, розглядається версія про неправильну експлуатацію будівлі, а також про помилки проектування. «Версія теракту відкидається», — заявив мер Москви Юрій Лужков. Будівлю було побудовано в 1970-ті роки, відтоді було зроблено заміну даху.

Болгарія повертається до Iраку

Парламент Болгарії схвалив пропозицію уряду про направлення до Iраку військового контингенту для виконання гуманітарних місій. 155 болгарських військовослужбовців охоронятимуть табір для біженців у місті аль-Ашраф, розташованому за 70 кілометрiв на півнiч від Багдада. Їх мають перекинути до Iраку в березні—квітні 2006 року, й залишаться вони там до 31 березня 2007 року. Болгарський батальйон чисельністю 460 військовослужбовцiв, який входив до складу сил міжнародної коаліції було виведено з Iраку наприкінці минулого року. Болгарія, як союзник США по міжнародній коаліції, направила військовий контингент в Iрак на самому початку військової кампанії в цій країні. Але коли число загиблих в Iраку болгар досягло 19, влада Болгарії, поступаючись тиску громадської думки, була змушена відкликати з Iраку своїх солдат.

У Німеччині подали в суд на президента Iрану

Група ізраїльтян звернулася в один із судів Німеччини з позовом проти президента Iрану Махмуда Ахмадінеджада, розраховуючи скористатися жорсткістю місцевих законів щодо до тих, хто заперечує Голокост. Позивачі звинувачують іранського лідера в запереченні фактів геноциду єврейського народу в роки Другої світової війни, розпалюванні ненависті та расизму, порушенні резолюцій і конвенцій ООН. У своїх публічних виступах президент Iрану називав Голокост «міфом» і пропонував країнам, які відчувають провину за загибель євреїв, надати частину своєї території для перенесення єврейської держави задля вирішення, таким чином, палестинської проблеми. У Німеччині в 1993 році були ухвалені закони, що передбачають ув’язнення за пряме чи непряме заперечення Голокоста й образу пам’яті полеглих.

Райс несподівано відвідала Ліван

Державний секретар США Кондолізза Райс прибула до Лівану, щоб, «підтримати прагнення цієї країни отримати повну незалежність після закінчення сірійської окупації». Про цей візит не повідомлялося заздалегідь. Голова американського держдепартаменту здійснює п’ятиденну поїздку країнами Близького Сходу. Вона вже побувала в Єгипті та Саудівській Аравії й зустрілася з лідерами цих держав. Після прибуття в Бейрут Райс сказала, що цим візитом вона хоче підтримати боротьбу ліванців за незалежність. «Єдина мета цієї поїздки — це виразити підтримку ліванському народу й ліванському уряду тоді, коли вони намагаються повністю відновити свою незалежність», — заявила голова американського зовнішньополітичного відомства. У 2005 році Сирія вивела свої війська з Лівану після 29-річної окупації. Це сталося внаслідок масових демонстрацій після вбивства в Бейруті колишнього прем’єр-міністра Рафіка Харірі. Ліванські опозиційні групи звинуватили Сирію в причетності до вбивства; Дамаск усі обвинувачення на свою адресу відкинув.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати