Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Кризова дипломатія»

МЗС не прогнозує погіршення зовнiшньополiтичних перспектив України
09 вересня, 00:00
ОЛЕГ ШАМШУР

Ледве не вся світова преса в «топ-новину» своїх повідомлень вивела останні внутрішньополітичні колізії в Україні. Ледве не у всіх коментарях йшлося про першу серйозну кризу української влади після помаранчевої революції. Імідж України, який і без того був зіпсований багатьма скандальними ситуаціями за нового керівництва, опинився під загрозою остаточного спотворення. Якщо вісім місяців тому йшлося про величезні шанси, які відкриває перед українською дипломатією помаранчева революція, то сьогодні може йтися лишень про те, що ці шанси, не будучи в достатній мірі використаними, звелися нанівець. Наступного тижня має розпочатися візит Президента України Віктора Ющенка до США, головною метою якого є участь у святкуванні 60-ї річниці ООН. «Скасовувати цей візит немає жодних підстав», — так учора, відповідаючи на запитання «Дня», заявив заступник міністра закордонних справ України Олег Шамшур. Нагадаємо, що на початку цього тижня глава держави вже скасував один свій візит до Польщі. Більшість експертів пов’язали це з внутрішньополітичними проблемами в Україні.

Зрозуміло, що міжнародна атмосфера навколо України зараз украй несприятлива. Якщо квітневий візит Віктора Ющенка до США називали буквально тріумфальним й історичним, то цього разу, вочевидь, західні аналітики утримаються від таких пафосних епітетів. Сумнівно, що скандальна ситуація в Україні додасть плюсів Президенту під час його зустрічей із численними закордонними колегами, з провідними американськими бізнесменами... Заступник міністра закордонних справ Олег Шамшур, відповідаючи на запитання «Дня» про вплив українських подій на перебування Віктора Ющенка у Штатах, зазначив: «Не думаю, що останні події негативно позначаться на візиті Президента». За словами дипломата, Київ та Вашингтон «перейшли ту межу, коли відбувався просто обмін думками». Зараз, наголосив він, визначальними характеристиками українсько-американських відносин є «відвертість і конструктивізм». Пан Шамшур сказав, що нині не існує тем, які не порушували б представники двох держав на переговорах, а тому «жодних сюрпризів останнім часом у нас не було».

А як же бути з міжнародним іміджем держави? Заступник міністра зізнався, що звинувачення, які недавно пролунали в бік влади, «не полегшують формування позитивного міжнародного іміджу». Вміння знайти хороше навіть у найгіршій ситуації стало в нагоді дипломату: «Важливо, як це відбувається. Раніше все було на рівні чуток і перешіптувань, а сьогодні ведеться відверта дискусія з намаганням дійти компромісу». Прозорість, звісно, річ немаловажлива та похвальна, якби на доповнення були досягнення, якими можна було б прозоро пишатися. Найбільш прикро в цій ситуації, що застереження щодо можливих колапсів лунали вже в перші ж дні формування нової влади, проте всі були зайняті тривалим революційним святкуванням.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати