Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Маленьке диво кращого нападаючого Європи

Динамівці Києва перемогли лондонський «Арсенал» у матчі Ліги чемпіонів з рахунком 3:1
06 листопада, 00:00

 

Київські динамівці на старті групового турніру Ліги чемпіонів не могли виграти хоча б одну гру, а Венгер наполегливо називав їх фаворитами групи. Можливо, комусь ці заяви здавалися просто компліментами з боку галантного француза, але досвідчений фахівець знав, що говорив.

Бажання виграти за будь-яку ціну, швидкість, а найголовніше майстерність у киян була вищою цього переможного вечора. Радує те, що нарешті набуває звичної форми Андрій Шевченко. Негарних голів не буває, але те, що він створив цього вечора, інакше, аніж маленьким дивом не назвеш. Не дарма агентство АП вважає Андрія кращим нападаючим Європи. Обвідним ударом метрів з 25 він залишив не при ділі голкіпера англійців Девіда Сімена, котрий грав чудово.

Взагалі, минулий матч (як і весь осінній цикл ігор «Динамо» і національної збірної) показав — можна із задоволенням констатувати, що ті часи, коли Україна перебувала на задвірках європейського футболу, а наші команди були стурбовані тим, як би не програти збірній Литви чи швейцарському «Ксамаксу», безповоротно канули в Лету. Тепер вже з нами доводиться рахуватися і «Барселоні», й «Арсеналу», і збірній Франції.

І не один же Венгер давав високу оцінку динамівцям. Не дарма їх називали фаворитами групи і журналісти, і тренери. Зокрема, Даніель Леклерк — наставник «Лансу», підкреслював, що «Динамо» — це брила. Та й сам Валерій Лобановський, мабуть, досить високо оцінював потенціал команди, коли, кажучи в середині жовтня про невдалий старт, підкреслив — ПОКИ невдалий. Дійсно, якби наші земляки набрали у iграх першого кола, ну, нехай не 9 очок (що по грі не було чимось недосяжним), нехай навіть не 7, а хоча б 4—5 (при середньостатистичній невдачі), то зараз можна було б вже спокійно готуватися до чвертьфіналів.

Але ось нарешті динамівців прорвало, вони стали більш-менш реалізовувати свої можливості (також, до речі, поки не стовідсотково), і позитивний результат не забарився.

Відзначимо прекрасну гру нашого воротаря Олександра Шовковського, який кілька разів виручив команду, просто-таки в критичних ситуаціях. І коли він відбив м’яч, пущений метрів з восьми від форварда англійців Крістофера Вре, і коли парирував досить пристойний удар під перекладину свого ж захисника Андрія Головка.

До речі, останнім часом у футболі щось став розвиватися «синдром Ковтуна». Всі пам’ятають, як невідпорним ударом цей російський захисник послав м’яч у сітку власних воріт у поєдинку зі збірною Ісландії. Найцікавіше, що епізод з Головком трапився через кілька хвилин після того, як Андрій чудово забив гол у ворота «Арсеналу». З цього приводу в ложі преси жартували, що, вочевидь, Головку це сподобалося...

Аж ніяк не применшуючи заслуги динамівців, які і перемогли, і показали футбол високого класу, не можна не наголосити все ж і на деякi прогалини в їхній грі. Вкотре вже позиційні помилки в обороні викликали тривожну ситуацію біля власних воріт. Цього разу (має ж колись і пощастити!) огріхи в захисті залишилися практично безкарними, багато в чому завдяки блискучій грі Шовковського. Але краще б від них потихеньку позбуватися.

Прикро й те, що в коректному загалом матчi отримав жовту картку Владислав Ващук і тепер змушений буде пропустити гру з афінським «Панатінаїкосом» (перший «гірчичник» Владислав заробив ще 12 серпня проти празької «Спарти»). Зате, щоправда, відбув своє п’ятиматчеве покарання Олександр Хацкевич, і він зможе стати до лав.

Після перемоги киян, по суті, в групі «Е» все починається спочатку. Лідером став грецький клуб «Панатінаїкос», але він усього лише на очко випереджає три інші команди. Так що шанси не втрачені ні у кого.

Завдання киян залишається досить простим — перемагати у двох іграх, які залишилася. Зрозуміло, простим за формулюванням, але вельми складним за реалізацією. Що добре, це те, що у разі двох перемог ми вже ніяк не залежимо від результатів інших матчів, а беззастережно стаємо переможцями групи.

Можливі й інші варіанти, коли при нічиїй з «Лансом» (і навіть з «Панатінаїкосом»!) динамівці все одно беруть перше місце. Але, тут вже все залежить від розкладу, а розклад, як кажуть преферансисти, штука ненадійна.

№213 06.11.98 «День»
При використанні наших публікацій посилання на газету обов'язкове. © «День»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати