Мамине молоко — найкорисніше
Освітній проект «Імунний захист з перших днів» продовжуєтьсяВ рамках спільного проекту з питань зміцнення імунітету дітей Міністерства охорони здоров’я та ТОВ «Нутриція Україна» вітчизняні провідні медики продовжують інформувати громадян про особливості розвитку дитячого імунітету і впливу на нього різних продуктів харчування. Наступне питання, якому вони придiлили увагу — доцільність вживання дітьми в ранньому віці коров’ячого молока.
Усі фахівці — педіатри, імунологи, дієтологи, неонатологи — сходяться на тому, що коров’яче молоко часто є шкідливим для здоров’я дитини раннього віку. За даними дослідження, проведеного у 2006 році міжнародною дослідницькою компанією Synovate, в Україні частка дітей віком до шести місяців, що споживають коров’яче молоко, становить 8%, тоді як серед дітей віком від шести місяців до року ця пропорція становить 56%. Для порівняння, у Польщі цей показник значно менший: до шести місяців — 4%, до року — 18%.
Дослідження ж Всесвітньої організації охорони здоров’я довели, що якісний склад жіночого та коров’ячого молока суттєво відрізняються і тому впливають на організм дитини по-різному. Високий відсоток білку у коров’ячому молоці створює додаткове навантаження на нирки і кишечник дитини, що може викликати алергічні прояви. Дефіцит заліза у коров’ячому молоці може призвести до анемії, яка є причиною того, що малюк швидко втомлюється і погано їсть, а недостатність йоду може негативно вплинути на розумовий розвиток а також на функції щитовидної залози. Взагалі фахівці дозволяють починати давати малюкові коров’яче молоко не раніше, як через 12 місяців після народження.
За словами педіатрів, коров’яче молоко є одним із найважчих для травлення малюка продуктів, які потенційно можуть призвести до алергії. «Вагітним жінкам і матерям, якi годують груддю, можна вживати і коров’яче молоко, і кисломолочні продукти, — розповіла «Дню» старший науковий співробітник відділу проблем харчування та соматичної патології дітей раннього віку ІПАГ АМН України Олена Муквич. — Але якщо у дитини виникають ті чи інші прояви алергічних реакцій — здуття живота, прояви дерматиту, висипу на шкірі тощо, і лікар ставить діагноз, що це може бути пов’язано з білком коров’ячого молока, то ця жінка повинна або обмежити в раціоні коров’яче молоко, або взагалі його виключити. Штучне ж вигодовування рекомендується лише в тому разі, коли немає іншого виходу, коли мати не може годувати груддю. Грудним же молоком іншої жінки зараз категорично заборонено вигодовувати дитину через розповсюдження туберкульозу, СНІДу та інших захворювань. Ці штучні суміші адаптовані й максимально наближені до грудного молока. Зашкодити вони не можуть. Але якщо мама може годувати дитину грудним молоком, то вона повинна це робити».
Спеціалісти ще раз нагадують, що система імунітету в дитини формується під впливом материнського молока. Завдяки великій кількості антиінфекційних речовин та наявності антитіл до всіх захворювань, якими хворіла мати, материнське молоко можна вважати першим «природним щепленням» малюка. Лікарі стверджують, що грудне молоко захищає від усіх хвороб, а діти, якi знаходилися на природному вигодовуванні, рідше застуджуються, рідше страждають від алергій, діареї, отиту.