Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Молдовські начальники хочуть пробачити всім, кому вони винні

24 квітня, 00:00

Виявляється, Ющенко про наших південних сусідів пожартував невдало — незграбного працівника обізвав молдованином. Те, що його підвело почуття гумору, він сам визнав на прес-конференції. Та швидше за все, він просто недожартував. Сказав би: «Ви як молдовський начальник!» — і жодна молдовська діаспора не стала б вимагати вибачень.

Бо ж їхні начальники такі кумедні, що нашим до Кишинева на стажування треба їздити. Ну, самі судіть. Спершу їхня доблесна поліція й пальцем не поворухнула, аби не пустити погромників до парламенту і резиденції президента. А потім, коли будинок парламенту таки розгромили, вона виявила кмітливість і почала хапати та лупцювати чи не всіх підряд молодих людей. Браві правоохоронці вимагали, аби заарештовані визнали, що саме вони громили парламент. І тут їхній президент Владімір Воронін виявив душевну широту і закликав амністувати всіх осіб, яких затримали у зв’язку з акціями протесту, що почалися 6 квітня. Оце їхній найбільший державний начальник розстарався! Спершу його піддані в поліцейській уніформі настукали хлопчакам по голові так, що дехто з них на тому світі опинився, а дехто до лікарні ліг зі струсом мозку. А тепер товариш Воронін, певне, хоче пробачити неслухняних діточок.

Та це ще не все. Найголовнішого комуніста країни перевершив голова їхнього парламенту Маріан Лупу, котрий заявив в інтерв’ю британській газеті Financail Times, що амністувати слід не лише учасників акцій протесту, а й поліцейських, які били затриманих у місцях утримання під вартою. «Логічно, — сказав спікер, — якщо ти пробачаєш одну сторону, то ти повинен пробачити й другу». Іншими словами: «Всім, перед ким завинили, ми пробачаємо».

Проте якщо поліцейським пробачити їхню брутальну поведінку, як це пропонує керівник парламенту, то вони зрозуміють, що для них закон не писаний. І їхні кийки ще не раз погуляють по головах і спинах невинних людей.

Щоправда, в Республіці Молдова не всі схильні пробачати брутальні дії з боку правоохоронців. Там чотири правозахисні організації: Promo-Lex, CReDO, Інститут з прав людини, Amnesty International Moldova — об’єдналися й утворили альянс проти тортур. Завдання альянсу полягає в наданні допомоги жертвам нелюдського і принизливого для людської гідності поводження, а також у сприянні побудови суспільства без тортур. Мету проголошено благородну. І дуже хотілося б, аби ці організації домоглися покарання як організаторів погромів, так і організаторів тортур проти мирних громадян. Тоді наше громадянське суспільство просто позаздрило б молдовському громадянському суспільству. Білою заздрістю. Тим більше, що нам є чого соромитися — хоча б того, як наша влада швидко видала Молдові тих, хто нібито організовував протести і втік від переслідувань до Одеси.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати