Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Наука про завтра

Академічна Україна відтепер на прямому зв’язку з Європою
18 грудня, 00:00

Учора вчений у галузі теоретичної фізики, засновник Львівської наукової школи статистичної фізики, академік Національної академії наук України Ігор Юхновський виступив у Львівському національному університеті ім. Івана Франка з відкритою лекцією «Наука про завтра: три історії — про націю, енергетику і таланти». 30-хвилинний виступ ученого зі світовим ім’ям відбувся з нагоди інтеграції української академічної мережі у загальноєвропейську та світову мережу обміну науковою інформацією.

«Сьогодні маємо один із тих радісних днів, коли можемо сказати, що отримали ще одну перемогу — вступаємо в серйозну європейську наукову сім’ю, — розпочав лекцію академік Юхновський. — Я виступаю з нагоди урочистого з’єднання української академічної мережі оптоволоконного електронного зв’язку «Уарнет» з польською академічною системою оптоволоконного зв’язку «Піонер», що входить до складу загальноєвропейської академічної мережі електронного зв’язку. Таким чином ми практично ввійшли у процес розв’язку спільних наукових проблем з європейською спільнотою у формі співучасників. Одночасно ми з’єднуємося з європейською системою Grid, що об’єднує комп’ютерні кластери всіх країн європейської спільноти. Grid — своєрідна надбудова над інтернетом, підключившись до якої, українські фізики, біологи, хіміки, економісти одержують доступ до тисяч електронних машин Європи, об’єднаних у віртуальний суперкомп’ютер з величезною швидкодією».

Лекція академіка Юхновського транслювалася on-line в ефірі Першого національного телеканалу. Обговорювали інтеграцію української академічної мережі у загальноєвропейську та світову мережу обміну науковою інформацією й у Львівському будинку вчених, де відбулася прес-конференція, в якій взяли участь учений у галузі програмування, академік НАН України Пилип Андон та директор державного підприємства «Уарнет» Ігор Процикевич.

Докладніше про перебіг події та її значення для української науки зокрема та України загалом — у наступних числах «Дня».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати