Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Не дочекаєтеся, каже Тарасюк

21 липня, 00:00

«Я погоджуюся з тією критикою, яку президент висловив на адресу МЗС на нараді українських послів» — заявив вчора на прес-конференції, міністр закордонних справ Борис Тарасюк. Але загалом, за його словами, Президент високо оцінив роботу МЗС.

Без інтриги не обійшлося: саме під час «з'їзду дипломатів» газета «Зеркало недели» опублікувала не властиву їй за духом статтю, в якій після переліку численних (але не беззаперечних) звинувачень Тарасюкові радилося подати у відставку. На запитання журналістів з цього приводу міністр закордонних справ відповів: «Я у відставку не збирався, не збираюся й збиратися не буду».

Стаття, за оцінкою міністра, абсолютно вводить в оману читачів. І МЗС у ній не звинувачують «хіба що в падінні народжуваності та зростанні смертності».

«Я ніби побував у королівстві кривих дзеркал, — говорить Тарасюк.

— Я маю певні міркування щодо того, ким вона замовлена. Я готовий зустрітися у публічній дискусії з її замовниками і відповісти на звинувачення по кожному з пунктів».

Справді, міністра Тарасюка і його відомство було, є й буде за що критикувати, що «День» уже робив не раз. М'яко кажучи, залишали бажати кращого і позиція України щодо югославського конфлікту — незважаючи на те, що саме Тарасюк побував у Белграді першим, тоді як РНБОУ просто промовчала (і це здивувало навіть західних дипломатів). І явно неагресивна позиція Києва щодо «харківської ініціативи» — хоча «бушерський контракт», замiсть якого мала б прийти ця ініціатива, «здавав» не Тарасюк. І млява, не завжди зрозуміла політика на Кавказі та у Молдові — може, справа була лише в тому, що не все пояснювалося публіці. «Голови» Тарасюка з самого початку вимагали ліві, він явно не подобається головi Верховної Ради Ткаченкові. Здається, зараз його готові «здати», аби лиш утриматися при владі. Про імідж держави забули. Між тим — ідеться про те, що міністр Тарасюк став міністром зовсім не завдяки кабінетним інтригам — підстав сумніватися в своєму професіоналізмі він іще не давав нікому. Зрештою, не його справа — структурні реформи влади, управління, ефективна приватизація підприємств, зменшення собівартості та збільшення конкурентоспроможності української продукції, без чого просто неможливе збільшення експорту — «екстенсивні шляхи збільшення експорту вже вичерпано», вважає Тарасюк. І додає, що, зокрема, його нещодавній візит до Тбілісі та Баку дасть економічний ефект приблизно у $50 млн. — на таку суму укладені контракти.

Ще один пікантний момент — стаття в «Зеркале недели» з'явилася якраз під час візиту до України прем'єр-міністра Росії Сергія Степашина. А не секрет, що в Москві з самого початку були незадоволені тим, що український МЗС очолює Тарасюк... Ми не заперечуємо право колег публікувати саме «постановочні» статті. Справа смаку. Однак «День» вважає, що тем до дискусії, зопропонованої міністром Тарасюком, більше, ніж досить. І завжди готовий надати для неї свої сторінки.

«Королівство кривих дзеркал» — краще й не придумаєш. Ситуація нагадала старі добрі часи, коли напередодні звільнення або пониження якогось із чинів ЦК КПРС «Правда» обов'язково публікувала концептуальну статтю з цього приводу, де все читалося між рядків.

Зараз же, на жаль, йдеться про те, що заради політичного моменту хтось, близький до влади, готовий пожертвувати одним iз небагатьох професіоналів, завдяки яким Україна ще має більш позитивний, ніж негативний міжнародний імідж. Адже досі попри всі свої недоліки лише зовнішня політика держави розвивалася більш-менш поступово. Прикро, що держава просто не дбає про своє реноме.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати