Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Не таке страшне затемнення в небі, як у голові

12 серпня, 00:00

Результат не був несподіваним: всупереч численним апокаліпсичним «прогнозам», які передували події, люди на вулицях Києва не виявили ні найменших ознак панічних настроїв. Навпаки, спеціально виходили з квартир, озброївшись затемненою плівкою, закопченими скельцями та звичайними сонцезахисними окулярами. Багато хто брав із собою дітей. Молода жінка, яка назвалася Тетяною, пояснювала шестирічній дочці природу затемнення, демонструючи за допомогою все того ж закопченого скельця наочний приклад. Вона впевнена, що її дочка виросте освіченою й розсудливою людиною.

— Скажіть, що ви думаєте про можливі негативні наслідки затемнення?

— Ну, якщо ви про кінець світу й подібні катаклізми, то це ж просто смішно. Я не фахівець, але розумію, що є можливим, а чого не може бути. Головне — довго на сонце не дивитися, адже це в будь-якому разі шкідливо.

Старше покоління не таке категоричне. Але теж цілком переконане, що особливо боятися немає чого.

— Що буде, те й буде. Буде щось страшне — то що ж поробиш. Хоча навряд чи, адже й у Біблії написано, що ніхто не знає, коли кінець світу, — каже Ольга Іванівна, пенсіонерка, котра торгує на ринку фруктами.

— Та нічого не буде, — підключається її сусідка по лотку. — Я ще в дитинстві затемнення бачила, тоді взагалі сонця не було видно. І нічого, ніхто не помер. Йти з робочого місця ніхто з їхніх численних колег не збирався. Людей на вулиці не поменшало, треба торгувати, а не гаяти час, який — гроші. Подумаєш, затемнення — й не таке бачили, одна лише податкова чого варта... Були, звичайно, й інші відповіді — від «відв'яжіться, не заважайте працювати» до «кінець світу буде лише 2034 року, я напевно знаю, по телевізору казали». Але цих — менше. Принаймні тішить, що народ чудово обізнаний про таку важливу подію. Хочеться думати, що насправді він взагалі все знає. І розуміє.

У зв'язку з цим пригадалося почуте краєм вуха на тому ж ринку: «Та ну вас з цими затемненнями! Тут стільки клопоту, а в них затемнення в головах!» А й справді, може, це затемнення мізків і породжує всі наші проблеми?

...Остання сонячна «тінь» тисячоліття минула рівно о 15.23. Всі продовжували займатися своїми справами.

Про те, як сприйняли затемнення за кордоном, читайте на сторінці "День планети"

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати