Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Пам’ятник українському бізнесмену

08 лютого, 00:00

Протягом тижня, починаючи з 5 лютого, на базі Київського регіонального центру Академії правових наук України проходить навчальний семінар під загальною назвою «Визначальне право цивільно-правових відносин» для юристів України — працівників державних структур, судів, юридичних фірм. У рамках проекту «Центр комерційного права», який здійснюється фірмою «Делойт Туш Томатсу» за фінансової підтримки Агентства США з міжнародному розвитку. Учасники семінару «Контрактне право» прослухають ряд лекцій, присвячених питанням комерційних переговорів, виконання, укладання договорів, обговорять способи забезпечення їх виконання і вирішення договірних суперечок, порядок змін і розриву контрактів та основи визнання їх недійсними.

Нам вдалося поговорити з лектором семінару Дмитром Івановичем Дубограєвим, американським адвокатом (Вашингтон, округ Колумбія), який має представництво в Москві. З його слів, в основі лекцій, що читаються ним, — чисто прагматичний підхід до ведення бізнесу, що аж ніяк не парадоксально. Бізнес повинен у своїй основі надавати взаємовигідні умови, інакше сторони просто не зможуть продовжувати відносини, займаючись пошуком шляхів до їх розриву. Підхід жорсткого тиску, експлуатації партнера — по суті, є тією палицею з двома кінцями, яка вдаряє більш «сильного» учасника, який вирішив використати свого партнера. Тому в Україні часто вигідніше мати справу із західними компаніями, що ведуть гнучку політику, ніж з партнерами по колишньому Союзу, котрі часто виставляють «драконівські умови». Культура ділових відносин не дозволяє знищувати обопільну зацікавленість в роботі і це не що інше, як здоровий егоїзм, те ж саме — економічна доцільність. Контрактне право розглядається як міра розподілу ризику між партнерами. Завданям навчальних семінарів і є формування інтелектуальної та інтелігентної бази для ведіння справ в Україні.

До останніх подій Україна не виявляла тенденцій руху у бік диктатури, тому мала деякий пріоритет у порівнянні зі «східним сусідом» у розвитку відносин із Заходом. І не варто думати, що Україна відставала і відстає в розвитку від американської або європейської культур, вона часто випереджає їх, якщо мова заходить про інтелектуальний потенціал. Проблеми українських бізнесменів не йдуть ні в яке порівняння із західними цивільно-правовими відносинами. Зусилля, які доводиться витрачати, обходячи підводні камені українського бізнесу, для багатьох зарубіжних компаній здалися б просто немислимими. Те ж саме стосується й виробництва. Його збереження і подальший розвиток в об’єктивних умовах заслуговує, за словами Дмитра Івановича, не просто на нагороду — на пам’ятник. Основна і найбільш непоправна біда нашої держави — триваючий відтік висококваліфікованої, освіченої, з високим рівнем професіоналізму частини населення, яка зміцнює і розвиває економіку інших країн. У цих умовах будь-яка легалізація капіталу (українських тіньових грошей) не що інше як зміцнення позицій держави на світовій арені. Зупинка витрати «людських ресурсів» — спосіб збагачення для людей, які заслуговують на багатство. Не треба плутати: багату державу створюють багаті люди, бідні можуть створити тільки бідну.

Важко оцінювати рівень перспективності України для зарубіжних інвестицій. Тут важливий історичний досвід, наприклад розвитку Америки, котра створювала свою потужну економічну машину на «чужі гроші». Тому застій в українській економіці, практично відсутність будь-яких відносин дозволяє розцінювати економічне болото як майданчик для будівництва. На новому місці будувати свою модель відносин легше, ніж, руйнуючи існуючу, перебудовувати конструкцію. Водночас об’єктивна відсутність інвестицій в українську економіку пояснюється елементарно несприятливими умовами ведення бізнесу. Будь-який рівноцінний проект вигідніше здійснити в Польщі, Румунії та іншій країні Східної Європи. Тому насамперед треба засвоювати правила гри, самоінтерпретуватися, для чого і створюються подібні програми. На даному історичному етапі просто непотрібно завойовувати той або інший регіон — досить відкрити там мережу «МакДональдс».

Поки Україна залишається айсбергом, котрий вільно дрейфує у світовому океані під дією підводних течій некерованим і невизначеним курсом.

Зацікавленість американського адвоката в освітній програмі для України, те, що в очах обивателя може виглядати як дон-кіхотство, насправді є поняттям особистої свободи, вдосконаленням в передачі досвіду, практикою використання накопичених знань. Участь у формуванні правових норм цивільних відносин для країни з потенціалом близько 50 млн. громадян — перспектива для зацікавленої ділової людини. Для бізнесу рушійною силою є партнерство, але аж ніяк не добродійність. Ведення бізнесу в Україні, зокрема, доводить ступінь перспективності заняття ним взагалі.

ДО РЕЧІ

Вбито бухгалтера київського приватного підприємства, яке займається реєстрацією фірм. Водія з вогнепальним пораненням голови доставлено до лікарні. Як повідомили агентству Інтерфакс-Україна в центрі громадських зв’язків ГУ МВС України у Києві, труп бухгалтера, чоловіка 1975 року народження, було виявлено у вівторок увечері в одній з кімнат готелю Мінавтотрансу по вул. Каунаській у Києві, яку орендує дане підприємство. Водія з вогнепальним пораненням голови було знайдено біля ліфта на другому поверсі цієї будівлі. За підозрою в здійсненні цього злочину розшукується співробітник даного підприємства. Порушено кримінальну справу, розслідування якої проводить Дарницька прокуратура Києва.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати