Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Парламентсько-курортний роман

Патріотично налаштовані депутати віддають перевагу вітчизняним здравницям
12 липня, 00:00

15 липня — офіційний початок депутатських канікул. Згідно з законодавством, народним обранцям у міжсесійний період надається щорічна відпустка тривалістю 45 календарних днів. Цілком вистачить для того, щоб, припинивши на певний час політичну боротьбу, поринути у світ курортних розваг. Саме вчора гостем редакції «Дня» був голова Державної туристичної адміністрації Валерій Цибух (див. стор. "Панорама дня"), який, зокрема, розповів, що відпочивати в Україні стає модним. І дійсно, як виявилося в ході опитування «Дня», більшість парламентаріїв мають (принаймні, так кажуть) намір відновити свої сили цього року в межах Вітчизни, головним чином на кримському узбережжі. Тобто скористатися правом на відпочинок у санаторії «Нижня Ореанда», призначеному спеціально для «мешканців» Верховної Ради. До слова, якщо в минулому парламентському складі кожному депутатові путівка до Криму оплачувалася на 10%, то починаючи з цього року цей показник досяг 50% (тоді як за дружину та дітей вимагається повна оплата). Словом, за чисто символічну суму парламентарій разом із сім’єю може на виділені із бюджету кошти непогано відпочити, поніжитися на морському пляжі і водночас підлікуватися. Для цього на півдні країни створено комплексну курортно-розважальну інфраструктуру: соляні ванни, контрастні душі, масажі, сауни з гідроефектом, тренажерні зали, тенісні корти, більярд, а також — ресторани з найекзотичнішими стравами. Для любителів активного відпочинку — а, за словами самих депутатів, таких чимало — працює служба екскурсій. Найпопулярнішими серед парламентаріїв виявилися маршрути в напрямку Ялти: до Ластівчиного гнізда з видом на скелі-близнюки «Адалари» та мальовничої Масандри, відомої своїми парками з фонтанами. Популярністю користується також екстремальний підйом у кабінці по схилу гори Ай-Петрі, з вершини якої можна помилуватися неземними краєвидами гірського Криму. Особливо полюбляють народні депутати катання на гнідих конях та нічні прогулянки на теплоходах. Любителям гострих відчуттів пропонується кількахвилинний політ на дельтаплані.

Однак чимало народних обранців віддають перевагу відпочинку в сільській місцевості, в горах, на риболовлі. А дехто взагалі збирається працювати влітку в робочому режимі. Зрештою, «День» вирішив надати слово самим народним депутатам.

Борис АНДРЕСЮК:

— Цього року я, як завжди, відпочиватиму разом із дружиною та двома доньками у Криму, в санаторії для народних депутатів. Там, безумовно, чудова природа та цілюще повітря. Однак я не люблю вилежуватися на пляжі. Зазвичай віддаю перевагу активному відпочинку. До того ж для мене, як для члена парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони, не зайвим буде поцікавитися роботою місцевих військових підприємств. Крім того, планую здійснити маршрут на гору Ай-Петрі, а звідти — до кримського каньйону, аж до чаші молодості. Там можна омитися водою, температура якої ніколи не перевищує 8-9 градусів. Таким чином, на лоні кримської природи можна буде поєднати відпочинок із роботою.

Михайло СЯТИНЯ:

— Думаю, поки що не зраджуватиму своїм принципам і відпочину в Карпатах. Можливо, хтось і зацікавлений у поїздці за кордон, проте мені більше подобається ходити босоніж по горах, збирати гриби, ловити рибу. Проте я не маю наміру відпочивати від парламентської роботи, бо, чесно кажучи, її наразі не видно. Скоріше, відпочивати потрібно від того неробства, яке сьогодні панує у Верховній Раді.

Михайло ПАВЛОВСЬКИЙ:

— Відпочинок на Філіпінах — це для тих, хто «за єду!». А я за Україну, тому відпочиватиму в Криму. Якби ж доводилося вибирати між Багамськими островами та Карпатськими горами, то зупинився б на останніх із двох причин. По-перше, квиток на Багами дуже дорогий, а по-друге, туди більш ніж 20 кілограмів книг не завезеш. Переконаний, що відпочинок потрібен, перш за все для того, щоб відчути на собі інтелектуальне навантаження. Тому впродовж цьогорічної відпустки хотілося б написати книгу, скажімо з економіки.

Лілія ГРИГОРОВИЧ:

— Перед вами стоїть звичайний депутат, який ніколи не був на Філіпінах, не володіє банком чи фірмою, хоч уже втретє обраний до парламенту. Тому відпочинок проведу традиційно: кілька днів у батьків чоловіка на Іванофранківщині, а опісля, днів з десять — у санаторії на півдні України. Хочеться відпочити від парламентського року, який був важким через виборчу кампанію.

Володимир ЩЕРБАНЬ:

— Мені подобається проводити відпустку разом iз дружиною та рідними, коли є можливість відпочити від суєти, зосередитися на майбутньому. Думаю, літні канікули проведу в Україні. Якщо ж все-таки за межами, то це буде пов’язано з розвитком українcько-узбецьких відносин в плані підприємництва і співпраці між громадськими організаціями.

Леонід КАДЕНЮК:

— Мені дуже подобається проводити відпустку на морі, головним чином у Криму. Там чудовий клімат і непогані умови. У депутатському корпусі відпочивати не доводилося, зате був у «Чорноморському» та Центральному військовому санаторіях. Віддаю перевагу активному відпочинку: заняттям спортом, прогулянкам по морю, екскурсіям. Без сім’ї вважаю відпочинок не повноцінним.

Микола БАГРАЄВ:

— Очевидно, частину відпустки проведу, як це не дивно, в себе на окрузі. Планую поїхати туди на два тижні, оскільки через роботу в парламенті давно там не був (за винятком фестивалю «Таврійські ігри»). Потім, ймовірно, поїду на вітчизняний курорт у Крим, який з року в рік помітно прогресує з точки зору сервісу та побуту. Якщо говорити про кліматичні умови, то це взагалі найкраще місце для відпочинку. В Криму, як правило, зупиняюся в «Сосновой роще», — пансіонаті, де можна подихати повітрям і покупатися. Цілком можливо, що наступного року поїду кудись у дальнє зарубіжжя, скажімо, в ту ж Іспанію чи Італію.

Олександр ТУРЧИНОВ:

— На жаль, дуже важка ситуація в країні. Тому доведеться працювати без відпустки.

Михайло ПОТЕБЕНЬКО:

— Закордон мене не вабить, бо на це немає грошей. Відпочиватиму на території України, а точніше — в Києві на риболовлі. До того ж, не думаю, що у нас курорти гірші, ніж за кордоном. Цілком можливо, що поїду кудись на південь: в Херсон чи Крим. Проте депутатське місце для себе не бронюю. Навпаки, хочу знайти затишний санаторій, де можна було б отримати розрядку від парламентської роботи.

Михайло ПОПЛАВСЬКИЙ:

— Збираюся поїхати в село до матері, на Кіровоградщину. На малій Батьківщині закопана моя пуповина, там батьківське коріння. Лише в рідній домівці можна спостерігати чудові краєвиди та смакувати вранці чисту воду з криниці. Це додає неабияких сил і здоров’я. Крім того, захоплююся риболовлею на Південному Бузі. Вдома планую два-три тижні відпочити і набратися сил, адже навантаження у зв’язку з виборчими перегонами було дуже великим. А вже у вересні, напившись джерельної води з криниці, відлітатиму на Київ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати