Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Парламенту перекрили "вихід у люди"

14 лютого, 00:00

Це ще прелюдія, але було так. Уранці замість очікуваного включення трансляції сесії Верховної Ради радіо повідомило країні: національна телерадіокомпанія припиняє трансляцію, оскільки Центрвиборчком ухвалив постанову, що трансляція порушує рівність прав кандидатів.

Парламент, виявивши відсутність "виходу в люди", обговорив ситуацію, що склалася. "Диктатура не повинна пройти", - заявив народний депутат Юрій Кармазін. Він взагалі вважає, що стосовно посадових осіб з Кабміну, котрі дали вказівки про припинення трансляції, має бути порушено карні справи. "Постанова ВР про режим висвітлення своєї роботи діє доти, доки її не скасовано Конституційним Судом", - переконаний Кармазін, котрий запропонував внести цю тезу в доручення генпрокуратурі розібратися з тим, що сталося. Сергій Аксьоненко назвав те, що трапилося, "провокацією, сліди якої йдуть вище, ніж Центрвиборчком". Олександр Мороз не виключив, що ВР може повернутися до внесення питання про недовіру уряду, якщо трансляцію не буде включено. Віктору Мусіяці доручили переговорити з прем'єром Пустовойтенком.

Проте взагалі було помітно під час спілкування Мусіяки з Морозом у президії - азартне, хоча й спокійне задоволення. Вони виглядали, як шахіст і тренер, цілком задоволені тим, що знервований супротивник зробив саме той хід, якого від нього чекали. І на дошці склалася правильно розрахована диспозиція...

Залишимо осторонь питання, потрібна чи не потрібна трансляція. Воно в цій ситуації не має жодного значення. Є постанова Верховної Ради про режим висвітлення своєї роботи. Є думка Центрвиборчкому про те, що трансляція порушує рівність прав кандидатів, оскільки ті, що сидять у залі, мають доступ до безкоштовного мікрофона. І є вказівка уряду - на підставі постанови Центрвиборчкому трансляцію відключити. Проте головне - є інтрига: навіщо виконавчій владі останнього дня тижня перед перервою до 3-го березня в роботі сесії відключати трансляцію та йти на конфлікт? Але не може ж бути, щоб прем'єр Пустовойтенко образився, що, проскочивши через останній день уряду у Верховній Раді без втрат, він виявив: а все ж таки 150 необхідних підписів для внесення до порядку денного питання про недовіру Кабміну збираються з неослабною інтенсивністю. То кому ж необхідний конфлікт? "Це - Ялта-2, проба сил, - вважає Юрій Кармазін. - Винесення досвіду, перевіреного на кримському полігоні, на більш високий рівень".

"Ми не захищаємо себе, ми захищаємо Конституцію, закон", - сказав Олександр Мороз, "посуваючи" парламент у напрямку прийняття заяви до Президента України. Верховна Рада зажадала від гаранта Конституції "зупинити свідому дискредитацію парламенту як вищого представницького органу народу", звернувши увагу Президента на те, що "порушено право громадян на отримання інформації".

"Це - агонія!" - заявила певна за будь-яких обставин і у всіх випадках Наталя Вітренко. Ну те, що не катарсис - це точно.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати