Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Пенсійним фанфарам» не довіряють

30 серпня, 00:00
Урядова кампанія з погашення боргів по пенсіях до першого вересня мала б закінчуватися. На сьогоднi, за даними голови Пенсiйного фонду Бориса Зайчука, заборгованiсть складає 133 млн. грн. І навіть якщо уряд виконає свою обіцянку, виникає просте питання — а що буде після 15 вересня?

Як повідомив власкор «Дня» в Луцьку Олег ПОТУРАЙ, з пенсійними боргами на Волині обіцяли розрахуватися до Дня незалежності. На середину серпня ця обіцянка була ще далекою від реальності: пенсій за липень на той час ще не виплатили. За словами першого заступника начальника обласного управління Пенсійного фонду Володимира Грушки, сума невиплат останнім часом скоротилася до 6 млн. грн., що становило лише третину місячної потреби. Збільшилися надходження з усіх джерел фінансування. На початку року в розпорядження облуправління ПФ щомісяця надходило 10 млн. грн., у липні — 15,2 млн. Повністю ліквідували прострочену заборгованість перед ПФ підприємства, установи та організації, які фінансуються з місцевих бюджетів. Однак залишилися й «непокірні». «Вибиванням» коштів із боржників особисто займався губернатор Борис Климчук. Ймовірно, що за ці дні волинському керівництву вдалося ліквідувати пенсійні борги попередніх місяців. Але невдовзі треба буде виплачувати серпневу пенсію. А ще ж борги перед бюджетниками — вчителями, лікарями. Утім, ріст промислового виробництва в Луцьку — 35% — порiвняно з попереднім роком. Це дає змогу мерові обласного центру Антону Кривицькому вважати, що проблему виплат можна все ж вирішити. Але він дивиться на речі більш реально: остаточно ярмо пенсійних боргів можна буде скинути приблизно в перших числах листопада.

Кожна область виходить із становища, як може. Так пенсіонери села Олійники Теофіпольського району на Хмельниччині нещодавно, немов мурахи, снували з візками від току до хат. На візках були їхні пенсії за травень, передає власкор «Дня» Михайло ВАСИЛЕВСЬКИЙ. «Така ситуація склалася майже в усіх селах нашого краю. Видавали пенсії зерном нового врожаю», — повідомив перший заступник начальника обласного управління Пенсійного фонду Броніслав Бзот. Напруженою залишалася до останніх днів ситуація і в селах Луганщини. У ході пенсійної кампанії в області ухвалили рішення, за яким 10% від валового урожаю мали переводитися на погашення боргів по пенсіях, інформує Алла АНТИПОВА.

За повідомленням кореспондента «Дня» Сергія ХАНІНА , в Сумах усі борги вже закриті й пенсії виплачуються за поточний місяць. Ще 1 серпня відрапортували про виплату останнього боргу пенсіонерам представники Кримського регіонального управління ПФ, передає кореспондент Микита КАСЬЯНЕНКО . Тим часом голова Кримського парламенту Леонід Грач виступив iз ініціативою підвищити всім кримчанам мінімальні пенсії до рівня 100 грн. на місяць — за рахунок доплат із бюджету республіки. Підраховано, що пенсіонерів, котрі отримують зараз пенсію, яка є нижчою цього рівня, в Криму нараховується 503 тис. осіб. Підвищення їм пенсій змусить вишукувати понад 200 млн. грн. з бюджету. На запитання про доречність цього заходу, заданий нещодавно Президентові Леоніду Кучмі кримськими журналістами, глава держави відповів, що він за підвищення пенсій узагалі, але не схильний уважати, що це слід робити в окремих регіонах. Тим більше — шляхом доплати з бюджету, котрий і так відчуває значний дефіцит коштів.

Мабуть, і школяреві відома істина: коли гроші несподівано з’являються, значить, їх звідкись узяли. Попри всі фанфари, які нині звучать на адресу прем’єра та його «пенсійного проекту», простий люд, сховавши до кишені вистраждані півтори-дві сотні кревних гривень, уже починає непокоїтися: а що буде завтра? Якщо з такою помпою провадилася нинішня акція, якщо в якості «вибивачів» були задіяні всі — починаючи від районних начальників відділень Пенсійного фонду, до губернаторів і самого Віктора Ющенка, то яку вже «важку артилерію» доведеться застосовувати, скажімо, в грудні чи перед Різдвом? Очевидно, що до того часу, а то й раніше (можливо, вже в жовтні—листопаді), позбувшись такої солідної «групи підтримки», борги по пенсіях знову почнуть рости немов на дріжджах.

Сергій Валерійович, музикант, 25 років: «Не вірю. Мені здається, це чергова PR-акція. Цими днями я їду за запрошенням працювати до Голандії. Звідти буду допомагати своїм батькам-пенсіонерам. Гадаю, це для них буде надійніше, аніж сидіти на сухарях, очікуючи чергової милості уряду».

Алла Петрівна, пенсіонерка, 65 років: «Знаєте, я підозрюю, що нас просто заманюють до пастки. Пенсії виплатили? Виплатили. По радіо й телебаченню йде реклама класти гроші на так звані накопичувальні пенсійні рахунки? Йде. Усе просто — нас підштовхують отримані копійки покласти тут же на книжку, тобто, віддати назад державі. До речі, чимало моїх знайомих уже відвідали ощадкасу».

Юлія, студентка, 21 рік: «Усе це, звичайно, добре. Пенсіонери хоч трохи підвели голови, збадьоріли. Але чи надовго? Подейкують, що паралельно з активною виплатою пенсій стали пригальмовувати надходження до держбюджету. Тобто, уряд одну дірку залатав, а шило може вилізти зовсім в іншому місці».

Артур, підприємець, 33 роки: «Думаю, заборгованість уже невдовзі після 15 вересня знову стане наростати. Уряду навряд чи вдасться ще раз «знайти» 700 млн. грн., як було зроблено цього разу. До речі, ніхто не знає, звідки ці кошти було забрано. Цілком можливо, що від не менш нужденної категорії наших співгромадян. Щож, курчат восени рахують. Дочекаємося 15 вересня, потім 15 жовтня, та й побачимо, що буде».

Звісно, хотілося б, щоб люди помилялися...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати