Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

По-різному заслужений відпочинок

За роки незалежності пенсійна система перетворилася на засiб забезпечення чиновницької старості
06 листопада, 00:00

Опубліковані нещодавно Міністерством праці і соціальної політики дані про стан пенсійної системи України красномовно свідчать про утворення «української еліти» вже серед пенсіонерів у той час, як 95% пенсіонерів живуть за межею бідності. У так звану «еліту» входять: військовослужбовці та «особи командного i рядового складу органів внутрішніх справ», держслужбовці, прокуратура, судді, митники, чорнобильці та народні депутати. До «елітарних» пенсіонерів не належить більшість тих, хто залишився, серед них — ветерани праці i Великої Вітчизняної війни, жертви репресій.

ЕЛІТА СЕРЕД ПЕНСІОНЕРІВ

Сьогодні в усіх країнах із перехідною економікою Центральної і Східної Європи державні системи «термінових виплат» перебувають у жорстокій кризі. Україна не є винятком із цього правила — існуючою пенсійною системою незадоволені практично всі: починаючи з чиновників і закінчуючи пенсіонерами. Усім своїм трудовим життям громадяни країни заробляють пенсію, але її розміри залежать насамперед від того, яку професію людина обере, чи зможе стати начальником або потрапити до категорії «заслужених».

Після скасування 1992 року «персональних пенсій» усі пенсіонери нібито зрівнялися в правах, а відповідно, і в розмірах пенсій. Минуло сім років. За цей час усіх, хто вийшов на заслужений відпочинок, встигли поділити на одинадцять категорій! Це, природно, спричинило і диференціацію розмірів пенсій.

За умов радянської економіки найбільша пенсія, яка призначалася персональним пенсіонерам, відповідала показнику середньої заробітної плати працівників, зайнятих у народному господарстві. Сьогодні ж в окремих категорій максимальна пенсія більша щодо середньої зарплати в 4 — 5 разів, а щодо середньої державної пенсії — більше ніж у 10 разів… У роки незалежності вітчизняне чиновництво переорієнтувало агонізуючу солідарну пенсійну систему на забезпечення власної старості. Так, створені пенсійні системи для державних службовців, пенсії яких сягають 500 гривень, у військовослужбовців, працівників органів МВС і прокуратури, суддів — від 200 до 600 гривень, у народних депутатів — до 600 гривень. А в деяких категорій населення пенсії перевищують 1000 гривень (категорії пенсіонерів відповідно до чинного законодавства — в таблиці на 5-й стор.).

Однак є і другий бік цієї медалі — відомо, що голодними пенсіонерами значно легше керувати. Тобто коли розміри пенсій і терміни їх виплати залежать від держави, то автоматично пенсіонери переходять до розряду легко керованого стада.

ПОГАШЕННЯ ПЕНСІЙНИХ БОРГІВ — РІЗНОВИД НАЦІОНАЛЬНОЇ ГРИ

Пенсійне забезпечення сьогодні регулюється Конституцією України, міждержавними договорами і 19-ма законодавчими актами. Крім численних законів, ситуацію навколо пенсійних виплат ускладнює висока заборгованість із виплат пенсій. Незважаючи на те, що уряд в останні місяці активно використовує міжнародні кредити (які доведеться віддавати з відсотками) на погашення цієї заборгованості, ситуація, за даними Федерації профспілок України, не змінюється. Навпаки, з 1 січня 1998 року по жовтень цього року заборгованість збільшилася з 1,2 мільярда гривень до 1,61 мільярда. Найбільш приголомшливим зростанням, за даними голови Пенсійного фонду України Бориса Зайчука, «порадував» період з 1 січня по 1 березня цього року, коли заборгованість збільшилася з 1,97 мільярда до 2,362 мільярда гривень.

Закінчення на стор. "Суспільство"

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати