Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Покарали за PR...

Володимир ФЕСЕНКО: Це навряд чи сталося б, якби Тимошенко була на волі
15 березня, 00:00
КОНФЛІКТ МІЖ ПРОВІДНИМИ ПОЛІТИКАМИ «БЮТ—БАТЬКІВЩИНИ» ОЛЕКСАНДРОМ ТУРЧИНОВИМ І НАТАЛІЄЮ КОРОЛЕВСЬКОЮ, ПРО ЯКИЙ УЖЕ ДАВНО ГОВОРИЛИ НЕОФІЦІЙНО, УЧОРА СЯГНУВ СВОГО ЛОГІЧНОГО ФІНАЛУ / ФОТО КОСТЯНТИНА ГРИШИНА / «День»

Наталію Королевську вже давно хотіли виключити з фракції, але не наважувалися. Багатьох депутатів дуже дратував її енергійний піар, її прагнення самостійної діяльності. Її відкрито, не ховаючись називали «тушкою» та «сателітом Банкової». І от учора «година Х» настала. Офіційна причина виключення звучить так: «за систематичне порушення фракційної й блокової дисципліни».

Чому її виключили саме зараз? Безпосередньою причиною стало те, що депутат не голосувала за долучення до порядку денного проектів щодо резолюції ПАРЄ. Але, мабуть, у фракції просто чекали зручного моменту й вхопилися за цей привід.

Спочатку Королевська намагалася виправдатися. Мовляв, хтось вкрав її картку для голосування. Але безрезультатно... «Це все несерйозно. Я б увесь світ перевернув, якби побачив, що немає моєї картки в залі», — відмахнувся від її слів Сергій Соболєв.

Потім, коли рішення вже було ухвалено, Королевська перейшла в наступ. Вона заявила про розкол в опозиції й повідомила про вихід її партії з Комітету опору диктатурі.

«Наступного тижня ми проведемо з’їзд партії, де чітко визначимо участь у парламентських виборах. Але моя особиста позиція не змінилася. Ми зробимо все, щоб Тимошенко опинилася на волі», — заявила Королевська. На брифінгу Євген Суслов і Олексій Логвиненко також підтвердили свій вихід з фракції «БЮТ — Батьківщина».

Регіонал Володимир Олійник вважає, що виключення Королевської з фракції є свідченням розколу блоку. «І я гадаю, що в БЮТі усе ж таки йде боротьба за політичну перспективу. Це й бажання очолити БЮТ, і бажання відокремити частину блоку разом з електоратом», — заявив депутат.

Приблизно такого ж погляду дотримується й політолог Володимир Фесенко.

— Це розв’язка конфлікту, що тягнувся ще з минулого року. Усі ми пам’ятаємо догану, критичні репліки на її адресу. Я думаю, це наслідок стилю нового керівництва фракції.

Гадаю, це навряд чи сталося б, якби Тимошенко була на волі. Тимошенко тримала єдність фракції. Вона вміла знаходити спільну мову з різними людьми. Нинішня ситуація — це просто прояв складних конфліктних процесів, які тривають у БЮТ після арешту та засудження Тимошенко. Це те, що на поверхні, це те, що публічно помітно. Усіх інакодумців — геть! Хто не з нами, той проти нас. І мене дуже непокоїть, що цей самий стиль зараз нав’язується в процесі об’єднання опозиції. Я думаю, що це призведе не до об’єднання, а, навпаки, до посилення конфлікту й протиріч усередині опозиції. Якщо це відбувається всередині фракції, то що ж тоді буде в об’єднаному партійному списку?

— Її, до речі, вже називають «тушкою».

— «Тушки» йдуть самі й переходять на інший бік. Єдина проблема, яка тут може бути, — це те, що Королевська зробила акцент на самостійну активність.

— Тобто це банальна заздрість?

— Я думаю, що елементи заздрості є. Ще раз повторю, тут швидше особистосні мотиви. Ось її звинувачують у співпраці з Банковою. А тим часом, якраз Суслов постраждав від правоохоронних органів. У день засудження Тимошенко в його офісі був обшук.

Я знаю, що багато хто в БЮТ співчуває Королевській і критично ставиться до цього конфлікту, але боїться відкрито про це говорити. Така конфліктність і винесення її на публіку не сприяють єдності опозиції.

— Сама Королевська говорить, що використовуються всі методи, щоб дискредитувати її в очах Тимошенко.

— Я теж такого не виключаю. Мені розповідали, що, коли Тимошенко була на волі, один на одного «капали». Тобто нехороші процеси були ще й за Тимошенко. З її арештом вони посилилися й почали виходити на поверхню. А влада на цьому грає й підкидає матеріал і компромат.

Мене, до речі, журналісти останнім часом запитують про конфлікт між Турчиновим і Кожем’якіним. Я не знаю, є він чи ні. Але, напевно, не випадково ця тема з’являється. Конфліктні теми спеціально підкидаються владою. І, на жаль, керівництво «БЮТ — Батьківщини» піддається на цю гру в конфлікти. І з радістю в них бере участь замість того щоб, навпаки, їх розв’язувати.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати