Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Послам про цінності

Президент закликав дипломатів бути активнішими
23 серпня, 00:00
ФОТО МИХАЙЛА МАРКIВА

Учора Президент України Віктор Ющенко звільнив деяких послів у країнах СНД. Зокрема, звільнено посла в Казахстані Василя Цибенка, посла в Узбекистані, а також у Таджикистані і Афганістані за сумісництвом Анатолія Касьяненка, посла в Азербайджані Анатолія Юрченка, а також посла в Білорусі Петра Шаповала. Крім того, Президент звільнив посла в Австралії Олександра Міщенка і призначив його послом у Туреччині. Це — перші офіційно названі імена з приблизно двадцяти послів, які підпадають під ротацію, оголошену раніше міністром закордонних справ України Борисом Тарасюком. Примітно, що незабаром відкличуть і посла України в Росії Миколу Білоблоцького, який працює в Москві з 1999 року. Борис Тарасюк пообіцяв, що ім'я його наступника стане «несподіванкою» та «новиною номер один», але назвати його відмовився, оскільки наразі Київ чекає дипломатичного схвалення з боку Москви. Не виключено, що причиною ротації багатьох послів, крім затримки деяких на посадi довше відведеного терміну, стала і їх недостатньо активна робота. Принаймні такий висновок можна було зробити з головної ідеї виступу Президента на сьомій нараді керівників українських зарубіжних дипломатичних представництв, яка учора розпочала свою роботу.

Звертаючись на початку наради до дипломатів, Президент України заявив, що підписав указ про посилення координуючої ролі МЗС у сфері зовнішньої політики. «Міністерство іноземних справ у новій владі буде виступати центром реалізації нової зовнішньої політики України. І це єдиний повноважний інститут для проведення такої політики», — сказав Президент. Таким чином він реалізовував свої попередні обіцянки посилити координуючу роль МЗС у проведенні зовнішньої політики.

Подальший виступ був сфокусований на заклику до активізації роботи дипломатів. Віктор Ющенко закликав українських послів проводити більш активну зовнішню політику і інформувати світ про ті зміни, якi сталися в Україні після помаранчевої революції.

Під час наради він обговорив з послами методи реалізації цінностей, задекларованих на Майдані, а також досягнення цілей у зовнішньо-політичній сфері. «Ми повинні вирішити сьогодні ключовi завдання, донести до світу ті нові обставини, які з'явилися в Україні, а потім їх трансформувати в політичні й економічні кроки», — сказав Віктор Ющенко. Він акцентував увагу на необхідності залучити іноземний бізнес до української економіки. За словами Президента, економічні кроки дали вже перші результати, і економічний режим можна вважати привабливим для інвесторів. «Наша мета — весь цей прогрес зафіксувати формальними діями: отриманням статусу країни з ринковою економікою, вступом до СОТ цього року, початком формальних переговорів з ЄЕП про створення зони вільної торгівлі», — сказав Президент. Він нагадав, що досягнення цих цілей залежить від того, які двосторонні відносини Україна побудувала з країнами-партнерами: «Посли повинні нести відповідальність за те, щоб наші відносини на двосторонньому рівні максимально враховували економічні національні інтереси», — сказав Президент.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати