Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про опозицію можна просто забути

21 серпня, 00:00

"Закон про місцеві держадміністрації Президент не підпише. А Верховна Рада може звертатись до Конституційного Суду", - заявив учора на брифінгу глава адміністрації Президента України Євген Кушнарьов.

За його словами, у найближчих планах Л.Кучми - виступ на Конгресі українців, але промову на святкуванні річниці Незалежності проголошуватиме прем'єр Пустовойтенко.

Пан Кушнарьов розтлумачив юридичну колізію з приводу проекту документа, який нині має робочу назву Меморандум про спільну працю КМ і ВР. Глава адміністрації підкреслив: ідеться про розробку узгодженого між Верховною Радою й урядом плану законотворчих робіт. Причому документ, який нині перебуває на підготовці в КМ, буде передано до комітетів ВР, а згодом в установленому порядку - проголосовано в сесійному залі. У разі схвалення його Верховною Радою, він стане нормативним актом як для Кабміну, так і для Верховної Ради. Ні про яку "договірну форму" Меморандуму (що, як відомо, порушило б Конституцію) мови не було.

Пан Кушнарьов особисто від себе поіронізував з будь-якої можливості загрози незалежності України з боку лівих сил, а також уточнив сенс вето Президента на Закон про підтримку преси й захист журналістів: "Перш ніж вживати вираз "опозиція" стосовно преси й інших інституцій, слід визначитися з юридичними змістом самого цього поняття, передусім для політичних структур, тобто партій. Тож вето Президента просто відкладає уточнення формулювань, використаних у законі, до прийняття закону про політичні партії".

Отже, немає слова - немає проблеми? Цікавий поворот для Кучми, котрий нещодавно, за його власними словами, потрапив у ситуацію, коли всі хочуть бути в опозиції, а працювати на країну немає кому. Судячи з планів Президента не робити найближчим часом різких кроків і, навіть, уникати публічних висловлювань з приводу штучно збуджених у серпні законодавців (не до емігрантів же звертатися зі скаргами на Верховну Раду, коли її вже не можна навіть назвати опозиційною) - Президент справді не збирається напередодні виборів залишатися єдиним, хто "крокує в ногу". Щоправда, він уже вкотре, й досить демонстративно, порушує Основний Закон, не підписуючи горезвісний Закон, і, навіть, начебто знущається з народних депутатів. Ті, як відомо, могли б удатися до процедури усунення Президента, та поквапилися (зокрема Лазаренко, Соболєв, колись раніше - й Мороз) наперед відмовитися від такого заходу... Але саме "відсутність опозиції" у країні ніби відкриває гарантові всі можливості для тлумачення Основного закону на власний розсуд. Що ж зможе заперечити Верховна Рада?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати