Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ПРИВЕРНУЛИ УВАГУ ... ВІДСУТНІСТЮ

05 червня, 00:00

Чемпіонами Європи з шахів стали в хорватському місті Пулі чоловіча збірна Англії та жіноча - Грузії. Грузинки підтвердили, що недаремно вважалися головними фаворитками. Відмінно зіграли Майя Чибурданідзе - 5 очок з 6 можливих, та Нана Іоселіані - 5,5 з 7. Всього ж грузинська команда набрала за швейцарською системою 13 очок з 18. На очко від неї відстали румунки ("срібло") й англійки. На четвертому місці - збірна Росії - 11,5. П'яті - вірменки - (11).

У 9 турах серед чоловіків англійці та росіяни набрали по 22,5 очка з 36 можливих. За додатковими показниками "золото" одержали британські гросмейстери Найджел Шорт, Майкл Адамс, Джонатан Спілмен і Метью Садлер. На відстані в півтора очка розмістилося ще чотири збірних: 3. Вірменія - 22, 4-5. Угорщина і Німеччина - по 21,5, 6. Ізраїль - 21.

Здивований читач може спитати: дозвольте, а де ж українські команди - срібний призер всесвітньої шахової Олімпіади-96 в Єревані (чоловіки) та чемпіон Європи-92 (жінки)? На жаль, уже вкотре фінансові проблеми стали неподоланими для національної Федерації. Меценатів, які б допомогли відрядити шахістів до Хорватії, - не знайшлося. До речі, росіяни теж не мали офіційного спонсора, але вони знайшли вихід зі становища, дозволивши шаховому клубу "Ладья" сформувати команду й виїхати на Балкани під прапором збірної Росії. І цей колектив, незважаючи на зрозумілу відсутність Гаррі Каспарова, Анатолія Карпова та Володимира Крамника, виявився цілком життєздатним. Ми не заперечуємо, що в Україні також є клуби, здатні гідно представляти свою федерацію.

Між іншим, у керівних органах цієї федерації дуже багато "господарників", які для цього, власне, і були туди обрані. Чи не на часі зміцнити національну федерацію й увести туди тих людей, які хотіли б, а головне, могли б надати фінансову підтримку цьому, далеко не останньому за популярністю виду спорту в нашій країні. Удруге повторювати подвиг відомого героя і груддю закривати амбразуру провідні гросмейстери України (які внесли власні кошти для поїздки на Олімпіаду-92 в Манілу, а вже згодом ці гроші їм повернули) не схотіли. От і вийшло, що одні з головних претендентів на перемогу в Пулі привертали увагу лише своєю... відсутністю.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати