Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Радянська практика» повертається. М’яко кажучи...

Депутати хочуть зобов’язати українців звітувати про кожен свій крок
25 травня, 00:00

Парламент ухвалив законопроект №9289, яким вносяться зміни до Закону «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні». Ним вводиться реєстраційний облік місця проживання та перебування фізичних осіб. З такою ініціативою виступив депутат Партії регіонів Володимир Олійник.

Обов’язково реєструвати своє місце перебування повинні за законопроектом: люди, які знаходяться більше одного місяця за межами адміністративно-територіальної одиниці, де зареєстроване їхнє місце проживання; люди, які мають накладені судом майнові зобов’язання; громадяни, які призиваються на термінову військову службу або беруть участь у судовому процесі. Під реєстрацією місця проживання або місця перебування особи в законопроекті мається на увазі внесення інформації про місце проживання або місце перебування з вказівкою адреси одного житла особи або адреси спеціалізованої соціальної установи, установи соціального обслуговування і соціального захисту, військової частини у визначених цим законом документах і в реєстраційному обліку місця проживання і місця перебування осіб в Україні.

Громадянин України, а також іноземець або особа без громадянства, яка постійно або тимчасово проживає у країні, повинен впродовж десяти днів після прибуття до нового місця проживання зареєструвати місце проживання. У разі зміни адреси проживання громадянин має письмово повідомити про це орган реєстрації впродовж десяти днів. І це в той час, коли Європа відмовляється від віз.

Тож фактично українців хочуть змусити звітувати владі про кожен свій крок. А де ж свобода на пересування в межах країни, яку кожному гарантує Конституція України? Де дотримання права на захист особистого життя, про яке депутати також згадують, але переважно тоді, коли фотографи чи журналісти в черговий раз фіксують у депутатів предмети розкоші, на які слуги народу зі своєю скромною зарплатнею не можуть заробити й за рік роботи в парламенті? Чи, бува, не забули про права громадян у цьому документі депутати, дбаючи про поліпшення життя кожного українця вже зараз? Про це «День» запитав адвоката, старшого партнера адвокатської компанії «Кравець, Новак і партнери» Ростислава КРАВЦЯ:

— З одного боку, має бути механізм розшуку людини-боржника, тобто з’ясування місця перебування громадян. Але вводити обов’язкову реєстрацію проживання, на мій погляд, не варто. Норми радянської прописки давно вже застаріли. Існує багато різних варіантів, коли людину можна знайти, наприклад, за допомогою податкових органів чи органів фінансового контролю. Ними активно користуються в Європі. А те, що намагаються проштовхнути українські законодавці, — крок до радянської практики. За цим законом навіть я як учасник судового процесу (адвокат) не маю права виїхати з міста більш ніж на три дні без письмового повідомлення. Це абсурд. Загалом документ порушує конституційні права громадян на вільне пересування територією України.

У разі ухвалення закону главою держави з пунктом про обов’язкову реєстрацію місця проживання варто також очікувати подорожчання вартості плати за оренду квартир. Причому саме тих квартир, де договори оренди житлової нерухомості офіційно не укладені. На мій погляд, ефекту від цього закону не буде, бо покарання за його порушення — мінімальний штраф.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати