Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Росія падає слідом за рублем

28 серпня, 00:00

Для революції в Росії, здається, бракує лише Леніна із квітневими тезами. Лідер нинішніх російських комуністів Геннадій Зюганов вирішив піти «іншим шляхом». На вчорашній зустрічі із заступником глави адміністрації президента РФ Сергієм Ястржембським він обговорював «закон про соціальні гарантії для президента РФ у разі його відставки».

Сам же Єльцин, який не раз продемонстрував здатність мобілізуватись у кризових ситуаціях, у ці дні обмежився нагородженням діяча цирку та привітанням губернаторові Магаданської області у зв’язку з 50-річчям. Можливо, і справді мають під собою підстави повідомлення низки інформаційних агентств та радіостанції «Эхо Москви» про те, що «стан здоров’я Єльцина різко погіршився, і він доставлений з інсультом до Центральної клінічної лікарні». Прес-служба президента РФ від коментарів щодо чуток про хворобу Єльцина утримується, повідомляє УНІАН.

Учора Росія переживала «чорний четвер».

Вранці, після того як курс рубля на Московській міжбанківській валютній біржі (ММВБ) досяг 9,5 рубля за долар, Центральний банк Росії оголосив про припинення торгів та про те, що наступна дата їхнього проведення буде визначена додатково. Торги вже переривалися напередодні, коли курс рубля досяг 8,26 рубля за долар. Після цього Центральний банк оголосив, що відмовляється від наступних валютних інтервенцій, бо він виявився єдиним продавцем валюти на ринку і вважає курс, що створюється, таким, що не віддзеркалює реального стану справ. Адже лише за тиждень з 14 до 21 серпня обсяг золотовалютних резервів Центробанку Росії скоротився на $1,7 млрд., або на 11 відсотків. Скільки валюти лишилося у російської держави нині — не знає ніхто.

Ринок готівкової валюти у Москві практично паралізовано. Обмінні пункти не проводять операцій із готівкою — тобто тверду валюту можна лише продати, хоча майже ніхто не бажає цього робити, а ось купити долар можна тільки теоретично. За кілька хвилин зранку було «розметено» ту валюту, що була по кіосках, а нових її партій із жодного банку не надійшло.

Єдиним майданчиком, де проводяться операції з купівлі-продажу долара, нині у Москві залишилася система електронно-лотових торгів ММВБ. Учора вранці котировки долара за угодами із терміном розрахунку «сьогодні» становили 11,0986 рубля за долар, а із терміном «завтра» — 11,7 рубля. І зросли ці значення за один день, порівняно із середою, відповідно на 38 та 34 відсотки. Такого рівня інфляційних очікувань Росія не знала ще ніколи — навіть у найгірші часи суперінфляції початку 90-х.

Повідомлення з Москви нагадують фронтові зведення. Рейтингове агентство «Томсон Бенвотч» знизило рейтинг Росії із В— до ССС. У цей самий день втратили в рейтингу й «особисто» всі 32 найбільших російських банки. Західні компанії та банки, які тісно пов’язані з російським ринком, вже зараз зазнали колосальних збитків. Наприклад, як передає агентство «Блумберг», цінні папери фармацевтичної фірми «ІСН Фармацевтікелс» за останній тиждень подешевшали на 21 відсоток. Адже для «ІСН» російський ринок — другий за значенням.

Найбільше постраждали німецькі банки, які є найбільшими інвесторами Росії — вже позавчора їхні акції впали у Франкфурті в середньому на 3 відсотки, а фонди Джорджа Сороса втратили протягом минулого року в Росії близько $2 млрд. Отож значна частина західних компаній, які мали інтереси в Росії, нині якнайшвидше згортають активність у цій країні.

Тристороння комісія у складі представників Держдуми, Ради Федерації й уряду намагається виробити якісь заходи, що не припустили б повного розвалу російських фінансів. Зокрема вчора керівник цієї комісії перший віце-спікер Держдуми Володимир Рижков (фракція «Наш дім — Росія») заявив, що банки, які не виконують своїх зобов’язань, можливо, будуть «переведені у державну власність». Член комісії голова бюджетного комітету Держдуми Олексій Головков намагався пояснити Інтерфаксу, що це «переведення» аж ніяк не означає націоналізації. Головков також заявив, що буде вжито жорстких заходів до «дедоларизації країни», аж до повної заборони на ходіння долару в Росії. Але це так само, як і припинення торгів долар-рубль, аж ніяк не означає скасування конвертованості рубля.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати