Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Росія «закріплюється» в Киргизстані

24 жовтня, 00:00

Киргизстан вважає себе опорною політичною базою Росії в регіоні, заявив президент країни Аскар Акаєв під час відкриття російської авіаційної бази у киргизькому місті Кант, повідомляє РІА «Новости». «Без союзу з Росією ми б не змогли вистояти у складні часи на крутих поворотах історії. Росія дана нам Богом й історією», — наголосив Акаєв. За його словами, Киргизстан розцінює відкриття авіабази у Канті як намір Росії забезпечити «стабільний розвиток своїх союзників і друзів у Центральній Азії».

Акаєв заявив також, що російська авіабаза та база антитерористичної коаліції, розташована у міжнародному аеропорту Бішкека «Манас», вирішуватимуть абсолютно різні завдання. База в «Манасі», зазначив Акаєв, «має тимчасовий характер, вона створена за мандатом ООН для проведення антитерористичної кампанії на території Афганістану». А база у Канті «відкрита на постійній основі» в рамках Колективних сил швидкого розгортання Організації Договору про колективну безпеку, наголосив президент Киргизстану. Не бачить проблем у співіснуванні російської бази у Канті та бази багатонаціональних сил у «Манасі» й президент Росії Володимир Путін. «Ми підтримуємо діяльність партнерів по антитерористичній коаліції на території середньоазіатських держав», — зауважив президент Росії. «Російська авіабаза забезпечуватиме безпеку самого Киргизстану та всього великого регіону, у якому розташована», — заявив Путін. Крім того, за його словами, база у Канті сприятиме боротьбі з тероризмом у Росії.

Кантський військовий аеродром відкрили в роки Другої світової війни як тиловий. Потім його активно використовував Радянський Союз під час війни в Афганістані. Уряд Росії вже виділив на реконструкцію аеродрому близько 79 млн. рублів. Усього на облаштування бази планується витратити 219 млн. рублів. Ще 130 млн. рублів щорічно російська сторона виділятиме на утримання військового об’єкта. Нині на кантській авіабазі перебувають близько 150 російських військовослужбовців. Найближчим часом кількість військових і цивільного персоналу буде збільшено до 500 осіб.

Спілкуючись із журналістами після відкриття бази, міністр оборони Росії Сергій Іванов повідомив, що найближчим часом Москва надасть Киргизстану військово-технічну допомогу в обсязі, еквівалентному $3 млн.

ДО РЕЧІ

«У зв’язку з коментарями стосовно деяких аспектів модернізованої військової доктрини Російської Федерації, що з’явилися в українських засобах масової інформації, хотілося б відзначити таке.

У визначенні своєї позиції та у практичній політиці на міжнародній арені Росія виходила і виходить із пріоритету міжнародного права. Будь-яке застосування сили в міжнародних відносинах можливе тільки з санкції міжнародного співтовариства, у разі рішення Ради Безпеки ООН. Право сили не може замінювати собою силу права. Це — принципова позиція Росії.

На жаль, останнім часом у практиці міжнародного життя намітилося затвердження політики застосування сили без санкції міжнародного співтовариства. Росія не причетна до цієї небезпечної новації.

Президент Російської Федерації В. В. Путін у нещодавньому інтерв’ю катарському телеканалу «Аль-Джазіра» заявив у зв’язку з цим, що якщо у практиці міжнародного життя й надалі стверджуватиметься як пріоритет подібна поведінка, то Росія залишає за собою право діяти таким самим чином. Хоч хто б загрожував нам, він має знати, що відповідь буде адекватною», — мовиться у прес-релізі Посольства Росії в Україні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати